hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ördögi szülők
Saját gyermekeiket gyilkolták meg

2001. 07. 21.
Nemcsak a bíróság, hanem ismerősei és családtagjai is arra keresik a választ: mi történhetett azzal az ötgyerekes családanyával, aki június végén gyermekeit vízbe fojtotta houstoni otthonukban, majd nyugodt hangon felhívta a rendőrséget, és elmondta, mit tett. Legutóbbi kijelentései szerint úgy hiszi, az ördög van benne, és az vette rá tette végrehajtására. Ügyvédje védence beszámíthatatlanságával szándékozik érvelni a védekezés során, így a halálbüntetés kiszabását nagy valószínűséggel elkerülik. 



A Yates házaspár négy gyermekükkel (az ötödik, egy kislány később született). Megmagyarázhatatlan bűntett? Fotó: Reuters

A 36 éves Andrea Yates egyenként a kádba fojtotta öt gyermekét, akik közül a legidősebb hétéves, a legkisebb hat hónapos volt. Az ügyész ígérete szerint három héten belül dönt arról, kéri-e a halálbüntetés kiszabását. Jogi szakértők azonban hasonló esetek példáján úgy látják, nem valószínű, hogy Andrea Yates-re halálbüntetést szabna ki a bíróság. Védője szintén arra számít, hogy védencét nem ítélik halálra, különösen mivel a hosszabb ideje depresszióban szenvedő asszony beszámíthatatlanságával kíván érvelni a bíróság előtt. "Statisztikailag jobbak az esélyei egy ilyen érvelésnek akkor, ha erőszakos cselekményről van szó, illetve családtag megöléséről" – fejtette ki George Secrest védőügyvéd, hozzátéve: a nőknek ilyen esetekben jobbak az esélyei, mint a férfiaknak. 

Andrew Kennedy, a tettes testvére elmondta: a család tartott tőle, hogy Andrea egyszer öngyilkosságot követ el. Egyszer kést szorított saját torkához és öngyilkossággal fenyegetett. Arra azonban álmukban sem gondoltak volna, hogy képes lesz kárt tenni saját gyermekeiben. Andrea Yates 1999 óta állt orvosi kezelés alatt, amikor megpróbált öngyilkosságot elkövetni néhai apja Alzheimer-kór elleni gyógyszereivel. Bátyja bevallása szerint a családban szinte mindenki depresszióval küzdött, ez alól nővére sem volt kivétel: orvosai szülés utáni depressziót állapítottak meg nála, amely esetében a szokásosnál jóval súlyosabb formát öltött.

Russell Yates és Andrea 1993-ban házasodtak össze, és a következő évben született meg első gyermekük. A NASA-nál számítógépes mérnökként dolgozó férj ragaszkodott a nagy családhoz és a gyerekek otthoni tanításához, amit felesége végzett a két legnagyobbal. Bár templomba nem jártak, erős vallásos meggyőződés jellemezte mindennapi családi életüket. A barátok szerint ez az a meggyőződés, ami most arra készteti Russel Yates-t, hogy minden feltétel nélkül kiálljon felesége mellett, és a történtek ellenére is támogassa őt. 

Bár a férjet aggasztotta felesége korábbi öngyilkossági kísérlete és az a tény, hogy erős antidepresszáns szereket kellett szednie, nem is gyanakodott rá, hogy kettesben felépített életük ilyen tragikus fordulatot vehet. Az eset után az ismerősök feltették a kérdést: hol volt a férj mindezek alatt? Vajon mit tehetett volna, hogy elkerüljék a tragédiát? Russell Yates minden bizonnyal maga is ezeken a kérdéseken gondolkodik, mióta a tragédia megtörtént. Felesége eközben úgy hiszi, az ördög szállta meg. Legutóbbi látogatásuk alatt megkérdezte családtagjait, szerintük mióta lehet benne az ördög. A jelek szerint maga is igyekszik tisztába jönni azzal, ami történt, és megérteni tette motívumait. 

Mialatt a Yates család tragédiája keltette döbbenet még el sem ült, újabb megdöbbentő eset rázta meg az amerikai közvéleményt: ezúttal egy apa gyilkolta meg gyermekeit a New York állambeli Syracuse városban. A vietnami származású, 33 éves Cuong Tran késsel végzett két gyermekével, a harmadikat pedig életveszélyesen megsebesítette. Élettársa, közös gyermekeik anyja egy esküvőről hazatérve fedezte fel a történteket. A hatéves Dannyn és az ötéves Randyn már nem lehetett segíteni, a hétéves Andy életét az idejében érkezett orvosi segítség mentette meg. Cuong Tran tizenhárom éve élt az Egyesült Államokban. Hat hónappal ezelőtt elvesztette állását, azóta munkanélküli volt. Környezetében mindenki családszerető, rendes embernek ismerte, aki soha nem volt erőszakos a családjával.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!