hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jedwabne gyilkos lángjai
Bocsánatot kért a lengyel elnök

2001. 07. 14.
A lengyel elnök bocsánatot kért azoknak a lengyel zsidóknak a haláláért, akiket honfitársaik gyilkoltak meg hatvan évvel ezelőtt. A mészárlásért, melyben egy fél falu végzett a falu másik felével, évtizedekig a nácikat hibáztatták, a kedden tartott ünnepélyes megemlékezésen azonban – túlélők és rokonok jelenlétében – Aleksander Kwasniewski elnök formálisan is bevallotta, hogy a gyilkosságokat lengyelek követték el. 

"Különösen kegyetlen bűntett volt, amit semmi sem igazolhat" – hangzottak a lengyel elnök bocsánatkérő szavai az észak-lengyelországi Jedwabne faluban, majd hozzátette: "Állampolgárként, és a Lengyel Köztársaság elnökeként is bocsánatot kérek." 

A lengyel televízió élő adásban közvetítette a mintegy 3000 résztvevő jelenlétében megtartott megemlékezést, melynek keretében felavatták a mészárlás 60. évfordulójára készült új emlékművet is. A megemlékezésen a lengyel külügyminiszter és az izraeli nagykövet mellett jelen volt a mészárlás néhány túlélője, valamint az áldozatok rokonai, akiknek többsége Amerikából és Izraelből érkezett. Kwasniewski beszéde után a jelenlevők csendesen kivonultak a faluból arra a helyre, ahol 1941. július 10-én a jedwabneiek egy pajtába zárták a falu több száz zsidó lakosát, és rájuk gyújtották az épületet. 

A teljes igazság évtizedekig nem került világosságra, bár 1949-ben a bíróság elítélt néhány lengyelt a pogromban való közreműködésért. A kommunista propaganda elsősorban a németeket hibáztatta a pogromért, amely akkor került ismét a figyelem középpontjába, amikor tavaly Szomszédok címmel megjelent az Amerikában élő lengyel emigráns történész, Jan Gross könyve, heves vitát keltve Lengyelországban. A többek között szemtanúk beszámolóira és bírósági iratokra alapozott könyv angol nyelv? kiadása széles kör? nemzetközi figyelmet keltett az eset iránt azt állítva, hogy a pogromot lengyel parasztok szervezték.

Bár a lengyel elnök bocsánatkérése egyértelm? volt, a lengyelországi zsidó vezetők kifogásolják azt a kijelentését, hogy a pogrom náci ösztönzésre, a nácik engedélyével történt. 

Szintén kifogást emeltek az ellen, hogy az emlékm? lengyel, héber és jiddis nyelv? felirata semmilyen utalást nem tartalmaz arra nézve, ki követte el a több száz zsidó elleni gyilkosságot 1941-ben. A felirat szövege szerint azt "azoknak a jedwabnei és környékbeli zsidóknak, férfiaknak, nőknek és gyermekeknek az emlékére" állították, "akiket 1941. július 10-én ezen a helyen gyilkoltak meg és égettek el élve". Az emlékm? – egy közel két méter magas négyszögletes kőtömb, gránit alapon – azon a helyen áll, ahol a gyilkosság helyéül szolgáló egykori pajta helyezkedett el. Ezen a helyen egyébként már korábban is állt egy kisebb emlékmű, amely a Gestapót és a náci katonákat hibáztatta a gyilkosságokért. Ezt márciusban távolították el, miután Gross könyve nyomán vita indult a lengyeleknek a jedwabnei pogromban játszott szerepéről. A könyv állítása szerint a zsidókkal a feldühödött csőcselék végzett, amely lemészárolta a helyi zsidók jelentős részét, a maradékot pedig beterelte egy istállóba, és rájuk gyújtotta azt – összesen 1600 ember életét oltva ki.

A jedwabnei pogrom élesen megosztja a lengyel társadalmat a felelősség kérdését illetően. Az utóbbi idők médianyilvánosságába belefáradt jedwabneiek nem értenek egyet a bocsánatkéréssel. "Nem kérünk bocsánatot – állt a megemlékezés idején egy bolt ajtaján a felirat. – A németek ölték meg a zsidókat Jedwabnéban. Kérjenek bocsánatot a lengyelektől a becsületsértők." A szöveg aláírásaként a "Lengyelország Jó Hírnevét Védő Tanács" neve szerepelt.

A pogrom 84 éves túlélője, Jakub Pecynowicz megjegyezte: voltak jó emberek is Jedwabnéban, hiszen őt is egy falubeli asszony mentette meg azzal, hogy elrejtette. Az idős ember azonban hozzátette: "Ez még csak egy jó ember volt ezerre."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!