hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mozgósít az egyház
A következő pápa és más bíborosok

2001. 06. 02.
Május végén ülésezett a történelem legtöbb tagot számláló, rendkívüli konzisztóriuma a vatikáni Szent Péter-bazilikában. A szertartást bemutató II. János Pál és a vele koncelebráló 155 bíboros három napon át az új évezred kihívásairól és az egyház azokra adandó válaszáról tartott tanácskozást.

A mostani volt az első konzisztórium a bíborosok kollégiumának három hónapja történt megújítása és kibővítése óta, s a 81. életévét betöltött egyházfő láthatóan romló egészségi állapotára való tekintettel több tudósító is a soros pápaválasztó konklávé "előzeteseként" üdvözölte. "A következő pápa és más bíborosok Rómába érkeztek" – adta hírül a tanácskozás első napján a római La Repubblica, míg a The Daily Telegraph cím? brit lap kommentárja szerint a bíborosok éltek is a találkozó biztosította ritka lehetőséggel, hogy a pápai utódlás elrendezésére előkészületeket tegyenek, jóllehet addig, amíg a pápa hivatalban van, hivatalosan nem eshet szó az örökösről. Mint arról lapunk már hírt adott (Hetek, 2001. február 24.,
Új katonák a pápa táborában) az újonnan felállt, 183 tagot számláló testületben kényes az egyensúly a liberális és a konzervatív oldal között, független elemzők a két szárny vezéregyéniségeiként Karl Lehmann mainzi érseket, a német püspöki konferencia elnökét, illetve Joseph Ratzinger bíborost, a Hittani Kongregáció prefektusát tartják leendő "királycsinálóknak".

A megvitatásra került témakörök között a globalizáció, a New Age és a biotechnológia fenyegetése, az egyház tanaival szembeállított ökológiai világszemlélet és a szexuális hedonizmus terjedésének problémái egyaránt szerepeltek. Ez utóbbi témakörben Alfonso López Trujillo bíboros, a Család Pápai Tanácsának elnöke sürgette, hogy a Szentszék adjon ki az átalakulóban lévő szexuális szokások és újfajta együttélési formák új fogalmait illetően a hívők számára felvilágosítással szolgáló lexikont. 

A legnagyobb figyelmet azonban az egyházkormányzás átszervezésére tett javaslatok kapták. Többen kértek "nagyobb kollegialitást" a döntéshozatalban, decentralizációt sürgetve az egyház irányításában, arra kérve a pápát, hogy – az ortodox kereszténység felé való közeledés jegyében korábban tett ígéreteinek megfelelően – mérsékelje a pápai elsőség tekintélyét az egyházban. "Sosem csak Péter a Tizenegy nélkül, és sosem csak a Tizenegy Péter nélkül" – tett hitet a pápai és testületi tekintély egyensúlyának megteremtése mellett Murphy-O\'Connor. A kolumbiai Darío Castillón Hoyos bíboros és Carlo Maria Martini milánói érsek ezen túlmenően a III. vatikáni zsinat meghirdetését is szükségesnek látná, amely a II. vatikáni zsinat által elfogadott, az egyház megújítását célul kitűző program szellemében határozna meg újabb irányelveket. A konzisztórium egyelőre nem támogatta a javaslatot, az irányítás átszervezésével viszont II. János Pál is egyetértett: "Péter utóda a hívek Krisztusban való egységének záloga – mondta a tanácskozás lezárásaként –, ő maga pedig az általa bátorított püspöki kollegialitásban lel támaszra."

A tanácskozáson hangsúlylyal szerepelt a kérdés, miként határozhatja meg magát és állhat a világ elé az egyház a harmadik évezred küszöbén. Jean-Marie Lustiger bíboros óva intett attól, hogy a jövőben bármikor is ellenségeskedést szítson az egyház tevékenysége, s így az eszközök ellentétbe kerüljenek a célokkal. "A keresztény érának még csak a kezdetén tartunk" – állítja Párizs érseke, aki az egyház megújulásában a szeretet üzenetét látja kulcsfontosságúnak. Az egyházak közeledéséről más felszólalók is nyilatkoztak. Roger Etchegaray kuriális bíboros, a jubileumi bizottság elnöke emlékeztetett, hogy a szentévre nézve a pápa egyik elsődleges célkitűzése volt, hogy találkozót rendezzen a keresztény egyházak képviselői számára. Felhívása megértésre talált a prelátusok között: Cormac Murphy-O\'Connor bíboros, Westminster érseke vállalta, hogy Anglia otthont ad az ökumenikus rendezvénynek. 

A rendkívüli konzisztórium végén közzétett zárónyilatkozatban is kiemelt helyet kapott a keleti egyházakkal ápolt testvéri egység megerősítésének szándéka. Joaquin Navarro-Valls vatikáni szóvivő az újraevangelizáció kapcsán hangsúlyozta: "Ma nem támogató egyházra van szükség, hanem missziós mozgósításra." Több felszólaló is kiemelte a média alapvető jelentőségét a katolizálásban, s az egyházon belüli kommunikáció javításának szükségességét. Navarro-Valls bíboros elismerte: gyakori eset, hogy a Vatikánba kiküldött tudósítók előbb szereznek értesüléseket, mint hogy a hírek az egyházmegyékig jutnának.


Megnősült az ördögűző érsek 

Hetek-összeállítás

Emmanuel Milingo érsek, aki ördögűző szertartásai miatt már régóta szálka volt a Vatikán szemében, végképp magára vonta elöljárói haragját: vasárnap egy a koreai eredet? Moon-szekta által rendezett tömeges esküvőn megnősült. A zambiai Lusaka érseke New York egyik luxusszállodájában egy akupunktúrával orvosló 43 éves koreai hölgynek fogadott örök hűséget, akit csak napokkal az esküvő előtt, a kultusz közvetítésével ismert meg, mégis kijelentette: "ikerlelkét" találta meg a hölgyben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!