hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elvált az álompár
A CNN alapítója nem akart szent lenni

2001. 05. 26.
Tízévi házasság után a héten hivatalosan is elvált a CNN amerikai televíziós hírcsatorna alapítója, Ted Turner és felesége, az Oscar-díjas színésznő, Jane Fonda. A már egy éve külön élő sztárpáros válásának elsődleges oka a közeli barátok szerint a Jane Fonda életében pár évvel ezelőtt bekövetkezett damaszkuszi fordulat volt. 



Ted Turner és Jane Fonda. Üzlet kontra hit Fotó: Archív

"Mindig nagyon jó barátok maradunk, és a legjobbakat kívánom Jane-nek" – nyilatkozta a keddi válás után szóvivője útján Ted Turner, aki számára a házasság fenntartásának legfőbb akadályát felesége keresztény életvitele jelentette. "Megrázkódtatást jelentett a számomra" – mondta a magát vallástalannak tartó Turner arra a három évvel ezelőtti eseményre utalva, amikor Fonda úgy döntött: a sztárvilág allűrjeit maga mögött hagyva keresztény bibliai értékrend szerint szervezi újra életét (Hetek 2000. március 11.,
Ted Turner álmai). 

A most hatvanhárom éves Jane Fonda élete korántsem szűkölködött fordulatokban: szélsőséges politikai nézetei miatt a hetvenes években sokan hazaárulónak tartották, amikor határozottan fellépett a kommunista Észak-Vietnam mellett. Ugyanebben az évtizedben színésznői munkásságát a filmipar két Oscar-díjjal jutalmazta. A nyolcvanas években aztán a karcsúsodni kívánó hölgyeket örvendeztette meg világszerte óriási nézettségnek örvendő aerobikóráival. A kilencvenes évek szintén mozgalmasan teltek. 1991 decemberében feleségül ment Ted Turnerhez, aki akkor már tizenegy éve igazgatta az általa életre hívott CNN hírhálózatot, és aki egy személyben tekinthető az amerikai álom megtestesítőjének. Ted figyelmét elsősorban az üzleti élet kötötte le, ami nem is ment túl rosszul: egy tucatnyi vállalat társaságában övé a világ első 24 órás hírcsatornája. Emellett ő Amerika legnagyobb földbirtokosa is: 1,6 millió hektáros farmján 17 ezer bölényt tart. Az 1991-es év dupla sikert hoz a számára: elveszi Fondát, a Time magazin pedig az év emberének választja. Sűr? teendői mellett mégis marad ideje emberbaráti cselekedetekre is: bőkezűen támogatja például az ENSZ népesség-, gyermekegészségügyi, illetve környezetvédelmi politikáját. 

A 2000. év az újabb fordulatoké: egy 1996-os eladási ügylet végkifejleteként januárban az AOL Time Warner társaság bekebelezi a CNN-t. Turner magánvagyona ekkor már mintegy kilencmilliárd dollárra rúg. Ebben az évben dönt feleségével a különválásról. Jóllehet mindketten sikert sikerre halmoztak, a házasság területén akad még tanulnivalójuk. Mindketten három házasságot tudhatnak maguk mögött. Turner erről így vall: "Úgy érzem, gyakorlatilag bármit el tudok érni. Kivéve egy sikeres házasságot." Ted számára a család mindig csak az üzlet és a vitorlázás után következik. És úgy tűnik, Jane is talált valamit, vagy inkább valakit, aki fontosabb az életében. Három évvel ezelőtti "újjászületését" a Washington Post cím? napilap olyan eseményként jellemezte, amire a tarszoszi Saulus megtérése óta nem volt példa. Ismerősei szerint Jane nagyon komolyan veszi az életében bekövetkezett változást, amit Ted nem nézett jó szemmel. A tavalyi szétköltözés egyik oka is az volt, hogy Jane állítólag "szentet akart csinálni belőle". A kedden kimondott válással kapcsolatosan Fonda csak annyit mondott, hogy a házasságuk "helyreállíthatatlanul tönkrement". "Szomorú vagyok" – nyilatkozta kedden Fonda. "Tíz évet osztottunk meg egymással, de én ezután is gondoskodni akarok róla. Most azonban eljött az ideje annak, hogy továbblépjünk. A legjobbakat kívánom neki."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!