hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Önmegtartóztatók Amerikában
Igen egy boldogabb jövőre

1999. 10. 09.
Az amerikai éremnek természetesen másik oldala is van: nemcsak az obskúrus praktikák terjedése, hanem egy tradicionális érték köré szerveződött mozgalom is az újságok címoldalára került az utóbbi hetekben. Egy neves washingtoni folyóirat, az Intellectual Capital című magazin októberi számában több írás foglalkozik egy pszichológusokat, filmszínészeket és politikusokat egyaránt megmozgató új jelenséggel, melynek célja a szexuális önmegtartóztatás népszerűsítése a fiatalok körében.

Az ifjabb George Bush elnökségi kampányát figyelemmel kísérő amerikai média szerint a texasi kormányzó igyekszik kerülni a "túl radikális" álláspontokat. Ez alól egyetlen téma számít kivételnek, amit Bush korteshadjárata során rendszeresen hangsúlyoz: az önmegtartóztatás. "A fiatalkorú terhességek és a szexuális úton terjedő betegségek miatt az utánunk jövő generációnak már tudnia kell, hogy az önmegtartóztatás nemcsak nem a szexre, hanem egyben igen egy boldogabb és egészségesebb életre" – mondta Bush, mikor Texas állam 5 millió dolláros önmegtartóztatás-programját volt kénytelen megvédeni.
A szexuális önmegtartóztatást hirdetők mozgalma az Egyesült Államokban elsősorban nem erkölcsi szempontból bírálja a szexuális szabadosságot, hanem szociális és gazdasági okokat hoz fel érvként. A Republikánus Párt első számú jelöltjének tekintett Bush az ország szociális gondjainak orvoslását a szexuális felvilágosítás és önmegtartóztatás programjában látja.
Az Egészség–Pszichológia cím? folyóirat részére készült tanulmány szerint azok a tinédzserek, akik jobbnak látják késleltetni a nemi élet elkezdését, általában hosszabb ideig megtartóztatják magukat, mint akiknek nincs határozott véleményük. A kutatás eredménye jó hír azoknak az egyesült államokbeli szervezeteknek, amelyek eddig több-kevesebb sikerrel szólították meg – a szexuális életet évről évre egyre fiatalabb korban kezdő – amerikai tinédzsereket.
A szexszel elárasztott szórakoztató- és reklámipar hatására a legtöbb kamasz úgy látja, hogy a nemi kapcsolat teljesen hétköznapi dolog. A szabály alóli kivételt képezik az olyanok, mint Stacey Mckenzie top-modell, aki amellett, hogy Bruce Willis oldalán az Ötödik Elemmel Hollywoodba is befutott, jelenleg pedig az MTV egyik európai show-műsorának házigazdája, nem csinál titkot belőle: férjhez meneteléig tartózkodott a szexuális jelleg? kapcsolatoktól. "Az én szakmámban nem lehet senkiben megbízni" – mondja Stacey, aki ennyivel el is intézte a nemi betegségek problémáját.
A statisztikákat látva nem csoda, hogy a Stacey-hez hasonlóan gondolkodók egyre több ifjúsági csoportot hoznak létre, melyeknek célja a húsz év alattiak elérése. Egy 1996-ban készített statisztikai felmérés szerint az amerikai tinédzser lányok 56 százaléka, míg a tizenéves fiúk 73 százaléka már 18 éves kora előtt szexuálisan aktív. Ugyanez az arány a 70-es évek elején még csak 35 százalék volt a lányoknál, és 55 százalék a fiúknál. A felmérés szerint ma tízből öt tinédzser lány "minden alkalommal" használ valamilyen fogamzásgátlót, ugyanakkor minden negyedik szexuálisan aktív amerikai tinédzser valamilyen nemi betegségben szenved. Az Egyesült Államokban az abortuszok 20 százalékát 18 év alattiakon végzik.
Az önmegtartóztatók egyre népesebb táborához tartozik a 12 év óta működő Legjobb Barát nevet viselő alapítvány. A szervezet céljai között szerepel iskolai programok szervezése, serdülő lányok segítése, hogy pozitív döntéseket hozzanak és önbecsülésük erősödjön, illetve tartózkodjanak az éretlen szexuális kapcsolatoktól. A magántámogatású alapítványnak eddig Amerika-szerte 90 iskolába sikerült eljuttatnia programját. Képviselőjük, Pauline Hamlette szerint, "ha a fiatalság elé alternatívát tárunk, akkor odafigyelnek". Bár a Legjobb Barát program tevékenysége csak a középiskolai évekre korlátozódik, sok végzős – véli Hamlette – a főiskolán is, sőt egészen a házasság napjáig távol tartja magát a szexuális kapcsolatoktól.
Léteznek más szervezetek is, mint például a Családtervezés nev? állami kezdeményezés, amely bár céljaiban hasonló, mégsem fogadja el az önmegtartóztatás-program kizárólagosságát. A szervezet a szexuális élet elkezdésének késleltetésére ösztönöz, ugyanakkor fontosnak tartja fogamzásgátló módszerek ismertetését is. A családtervezés és a "csak önmegtartóztatás" programját képviselők között sokszor nem teljesen felhőtlen a kapcsolat. Az utóbbi időkben ugyanis az állami szervezet lobbistái elérték, hogy két állam (Kalifornia és New Hampshire) is viszszautasítsa a "csak önmegtartóztatás" programért járó pénzeket, mondván, ezzel megakadályozták volna a fogamzásgátlókra vonatkozó felvilágosító oktatást.
A legutóbbi társadalombiztosítási törvény 250 millió dollárt különített el öt évre lebontva a fiatalkorú terhességek és családon kívüli szülések megelőzését elősegítő programok kifejlesztésére. A problémát azonban nem lehet csak szövetségi finanszírozással megoldani – véli Denesha Reid, az Amerikáért Aggódó Nők Alapítvány munkatársa. Szerinte a kulcs elsősorban a szülők és a civil szervezetek bevonása. "A házasságon kívüli szexuális kapcsolatnak következményei vannak, és ha nem emeljük magasra a mércét, csak azt fogjuk kapni, amit megérdemlünk" – mondja Reid, aki szerint az egyházak és helyi közösségek sokat segíthetnek a kiskorúaknak, hogy egészséges döntést hozzanak.
Mások nem vallásos alapon foglalnak állást az önmegtartóztatás mellett. Ilyen intézmény a Szexuális Egészség Orvosi Intézete, amely kizárólag a nemi aktivitás tudományos és egészségügyi aspektusaira koncentrál. Az intézet marketingigazgatója, Melissa Cox szerint a szexuálisan aktív tinédzserek jelentős veszélyeknek teszik ki magukat. Véleménye szerint a meddőségek egyharmadát nemi úton terjedő betegségek okozzák. A tripperhez vagy szifiliszhez képest, melyeket a korábbi generációk még tudtak penicillinnel kezelni, elterjedtek az olyan betegségek, melyek végigkísérik az egész életet (HPV, HIV, herpesz). Cox szerint "nem a terhességtől kell félnünk, hiszen az egy kilenc hónapig tartó gyönyör? állapot, amely után olyan csodálatos lehetőség is kínálkozik, mint például az örökbeadás". Inkább aggasztó – állítja Cox –, hogy az újabb felmérések szerint az összes amerikai HIV-betegek 25 százalékát 22 év alatti fiatalok teszik ki.
A Legjobb Barát Alapítvány egyik igazgatója, Rosemary Peterkin szerint nem irreális az önmegtartóztatás gondolata. "Mikor tíz évvel ezelőtt az önmegtartóztatásról beszéltem, mindenki úgy nézett rám, mintha egy másik bolygóról jöttem volna. Ma már ez nem így van" – nyilatkozta Peterkin az alapítványnál eltöltött tízéves munkája után. Állítását alátámasztani látszik a Nickledon és a Time magazin ez évben végzett közös közvélemény-kutatása. Eszerint a 12 és 14 év közötti megkérdezettek 76 százaléka fontosnak tartja a házasságig tartó szüzességet. A maradék 24 százalék arra a kérdésre, hogy szerintük mikortól időszer? a szexuális életet elkezdeni, átlag 23 évben állapodott meg. A hatvanas évek szexuális forradalmának hatása azonban még jól érzékelhető: a szülők által adott válasz ugyanerre a kérdésre 18 volt, azaz a most tinédzser generáció szülei példája ellenére újra a konzervatívabb életvitelt választja.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!