Kereső toggle

Donald Trump, a fenegyerek

Sikerre ítélt zseni vagy elefánt a porcelánboltban?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egyre valószínűbb, hogy Donald Trump lesz a republikánusok jelöltje az amerikai elnökválasztáson. A szókimondó milliárdos ellentmondásos figura. Neve Amerikában a siker és a luxus szinonimája, kritikusai szerint azonban a családi örökség nélkül nem sokra vitte volna, ráadásul attól sem riad vissza, hogy a maffiával üzleteljen. Kicsoda valójában Donald Trump?

A republikánusok legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsa nem sok politikai tapasztalattal rendelkezik – ám a washingtoni elitellenes közhangulatban ez előnyére válhat. Kívülállóként érkezett a versenybe, nincs hagyományosan elköteleződve egyetlen lobbicsoport felé sem. Demokratákat és republikánusokat egyaránt támogatott már. Nagyon gazdag, ő maga finanszírozza a kampányát. Ilyen módon a függetlenségét (és ami legalább ennyire fontos, annak látszatát) meg tudja őrizni. Neve a siker, az eredményesség szinonimája az USA-ban. Ez az ember elnökként is megoldásokat fog szállítani – vélik sokan. Trump erőteljes személyiség és karizmatikus szónok, aki utál veszíteni. Nem akar politikailag korrektnek látszani – radikálisan fogalmaz, és hajlandó bárkivel konfrontálni. Az embereket foglalkoztató sarkalatos kérdésekről világosan beszél. Populista, olykor személyeskedik, és nagyon szereti sokkolni a médiát – így tud sokszor a hírek középpontjában maradni.

Belpolitika, külpolitika

Határozott fellépést sürget az illegális bevándorlással szemben, ezért falat építene a mexikói határ mentén. Nagy és erős, az elrettentés erejével bíró hadseregben gondolkozik. Támogatja az amerikaiak fegyverviseléshez való jogát. Határozottan abortuszellenes. Vissza akarja szorítani a kínai befolyást – különadóval sújtaná a kínai termékeket. Melegházasság-ellenes, szerinte ezt a kérdést az államok szintjén kellett volna kezelni. A halálbüntetést támogatja, szerinte a gyilkosok életben tartása civilizálatlan dolog. A muszlimok bevándorlását radikálisan korlátozná, az iszlám hitű bevándorlókról adatbázist vezetne. Az amerikai mecsetekben elhangzottakat szerinte ellenőrizni kellene. 

DONALD, A HIT ÉS A PÁPA

Donald Trump presbiteriánus kereszténynek vallja magát. A Bibliáról így beszélt a kampány során: „Tudják, melyik a kedvenc könyvem? A Biblia! Semmi se tudja lekörözni a Bibliát.” A milliárdos ugyanakkor azt is mondta, hogy még soha sem kérte Istent arra, hogy bocsássa meg a bűneit: „Ha valamit elrontok, akkor azt igyekszem helyrehozni. Nem keverem bele ebbe az egészbe az Istent.” Ferenc pápa nehezményezte, hogy Trump falakat szeretne építeni az illegális bevándorlók távoltartására. A milliárdos azonnal visszavágott: „A pápa jobb, ha körülnéz a saját háza táján – a Vatikán az egyetlen állam, amelyet 100 százalékban falak vesznek körül, amelyek legalább 10 méter magasak!” Szerinte a pápát bábuként használja fel Amerikával szemben a mexikói kormány. Úgy véli, ha az Iszlám Állam egyszer támadást intézne a Vatikán ellen, a pápa „reménye és imája” az lenne, hogy Trump legyen az amerikai elnök.

A szíriai bevándorlók befogadását kockázatos lépésnek tartaná, inkább Szírián belül hozna létre egy, a civilek számára biztonságos zónát. Az Iszlám Állam elleni harchoz szárazföldi erőket is bevetne. Oroszországgal jó kapcsolatot akar kiépíteni, szerinte ő elérné, hogy Putyin tisztelje Amerikát. Iránt még több szankcióval sújtaná, az iráni atomprogramot mindenáron megállítaná. Izraelnek, „az Egyesült Államok elsüllyeszthetetlen közel-keleti anyahajójának” még több támogatást nyújtana. Szükségesnek tartja a kemény vallatási módszerek használatát a terrorizmusellenes küzdelemben. Fel akarja készíteni Amerikát egy biológiai terrortámadással szembeni védekezésre. 

A celeb üzletember

Liberális és fényűző életmódját évtizedek óta követi nyomon a bulvársajtó. Háromszor nősült, két alkalommal modellt, egyszer színésznőt vett feleségül. Minden vágya lett volna Diana hercegnővel összejönni – egykor drága virágcsokrokkal bombázta az angol hírességet. Trump egy 100 millió dollárt (30 milliárd forintot) érő lakásban él New Yorkban. Az otthona padlója arany- és gyémántborítású, korábban egy 58 hálószobás floridai villában élt.

A magánrepülője 100 millió dollárt ér, a helikoptere 7 milliót – mindkettő belseje rengeteg arannyal van borítva. Riválisai ugyanakkor sokszor támadták az ingatlanmágnást üzleti múltja miatt.

Trump mondta

„Hülyék a vezetőink, hülyék a politikusaink. A mexikóiak sokkal okosabbak, rafináltabbak. Ideküldik nekünk a selejtjüket, mert nem akarják őket eltartani, nem akarnak gondoskodni róluk.” (Republikánus elnökjelölti vita, 2015. augusztus)
***
„Egy hatalmas falat fogok felhúzni – és nálam jobban senki sem tud falat építeni, higgyék el nekem! Olcsón fogom megépíttetni. Egy nagy, hatalmas falat fogok felépíteni a déli határunk mentén, és Mexikóval fogom kifizettetni ennek a költségét – jól jegyezzék meg!” (Hivatalos kampányközlemény, 2015. december)
***
„Donald J. Trump követeli, hogy totálisan állítsák le a muszlimok beengedését az Egyesült Államokba, amíg a képviselőink nem tudják megfejteni, hogy mi történik itt valójában.” (Hivatalos kampányközlemény, 2015. december)
„Az NBC az imént írta meg, hogy évek óta az idei a leghidegebb évünk, »A nagy fagyás«. Az országunk meddig költ még pénzt erre a GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS KAMURA?” (Twitter, 2014)  
***
„A globális felmelegedés elméletét a kínaiak találták ki, a kínai érdekek megvédésére. A céljuk, hogy ne lehessen versenyképes az amerikai gyártás.” (Twitter, 2012. november) 
***
„Szeretem Kínát. Épp most adtam el egy lakást 15 millió dollárért egy kínainak. Hát akkor most ne szeressem őket?” (NY Daily News)
***
„Ha én lennék a főnöke, kirúgnám ezt
a Rosie-t. Belebámulnék abba a kövér, csúnya arcába, és azt mondanám: »Rosie, ki van rúgva!«. Mindannyian kicsit túlsúlyosak vagyunk, de ez a Rosie a legtöbbünkön túltesz.” (Entertainment Tonight, 2006)
***
„Bocsi vesztesek és minden haragosom, de az IQ-m szinte a lehető legmagasabb. És ezt ti tudjátok is jól! De nem kell, hogy ennyire hülyének és bizonytalannak érezzétek magatokat – nem a ti hibátok!” (Twitter, 2013)
***
„Ha nem nyersz, akkor szembe kell nézned a következményekkel. És én nyerek, nyerek, mindig csak nyerek. Végül mindig nyerek, legyen szó golfról, teniszről vagy az életről, egyszerűen mindig nyerek. Ezt is szoktam mondani az embereknek, hogy mindig nyerek, mert ez az igazság.” (Trumpnation: The Art of Being The Donald, 2005)
***
„Az egyik dolog, ami olyan klassz bennem, az, hogy gazdag vagyok.” (ABC, 2011. március)
„Persze nagyon nehéz nekik a külsőmet támadniuk, annyira jóképű vagyok.” (NBC Meet the Press, 2015. augusztus)
***
„Igazából tök mindegy, mit írnak rólad a sajtóban, amíg fiatal és gyönyörű a popsid.” (Esquire magazin, 1991)
***
„Semmi sincs, amit jobban szeretnék a nőknél. De azért nagyon mások, mint aminek be vannak állítva. A nők sokkal rosszabbak, mint a férfiak. Sokkal agresszívebbek…” (The Art of the Comeback, 1997)
***
„A botrányosság, tömören fogalmazva, jól eladható.” (The Art of the Deal, 1987)
***
„Imádom provokálni az embereket.” (BuzzFeed, 2014. február)
***
„Ha Hillary Clinton nem képes kielégíteni a férjét, akkor miből gondolja, hogy képes lesz kielégíteni Amerikát?” (Twitter, 2015. április)
***
„Nem alszom többet mint négy órát egy nap.” (Playboy, 1990. március)
***
„Nézzék csak meg azt az arcot! Hát szavazna valaki erre? El tudják képzelni, hogy ilyen az arca a következő elnökünknek?” (Korábbi riválisáról, Carly Fiorináról)
***
Amerikában „a bűnelkövetést toleráljuk, az emberek már félnek kimondani azt, hogy »támogatom a halálbüntetést«. Én támogatom! Hová süllyedt ez az ország, amikor nem helyes a sírba küldeni azt a kurafit, aki kirabolt, megvert, meggyilkolt és egy tetőről ledobott egy 90 éves nőt?” (Playboy, 1990. március) 
***
„Az a nagy baja ennek az országnak, hogy politikailag korrekt akar lenni. Engem már nagyon sokan támadtak, és az igazat megvallva, nincs időm arra, hogy politikailag korrekt legyek. De Amerikának sincs erre ideje!” (Fox News, 2015)

Trump a gazdasági szféra nagyágyúja, az üzleti siker és önmegvalósítás követendő példaképe? Vagy egy exhibicionista reality-sztár, aki csak hatalmas örökölt vagyonának segítségével tudott létrehozni vállalkozásokat, többnyire kevés sikerrel? Az igazság valahol a kettő között lehet – állapítja meg elemző cikkében a The Washington Post.

Az ingatlankirály

Trump nagyszülei Németországból emigráltak Amerikába 1900-ban. Nagyapja aranyműves volt, és egy bordélyházat is üzemeltetett. Édesapja, Frederick volt az, aki a német Drumpf családnevet Trumpra angolosította. Donald Trump sokáig azt állította, hogy a családja svéd származású, de később elismerte, hogy német – vélhetően úgy érezte, német származása miatt nehezebb lett volna a jelentős számú zsidó lakossággal rendelkező New Yorkban érvényesülnie.

Fred Trump 22 évesen kezdte építőipari és szupermarketvállalkozását New Yorkban. A vállalkozások nagyon sikeresek lettek, a cég átvészelte a nagy gazdasági válság éveit is. Az üzletember a második világháborúban állami megrendelésre laktanyákat épített. A háború utáni években pedig hatalmas lakóépületeket húzott fel New York külvárosi részein, ahol később a több tízezer bérlakás üzemeltetését is a cége látta el. Fred Trump vagyonát élete végén mintegy 300 millió dollárra becsülték.

Donald, az apjához hasonlóan, 22 évesen csatlakozott a cégcsoporthoz. Hat évvel később ő lett a cég elnök-vezérigazgatója. Apja kapcsolatrendszerére építve a belvárosban replikázta a sikeres külvárosi modellt. Fred hitelképessége miatt volt például olyan 60 millió dolláros fejlesztés, amelyet a bankok teljes egészében megfinanszíroztak Donaldnek. New Yorkban hatalmas felhőkarcolók és bennük több százezer négyzetméternyi ingatlan van most is a Trump-cégcsoport tulajdonában. Érdekes, de Trump még így sem jutott be New York 10 legnagyobb ingatlanfejlesztője közé.

Trump-tornyok

Trump jelenleg 515 cégben érdekelt, de leginkább ingatlanos tevékenységéről ismert. Amerika-szerte ikonikus felhőkarcolók hirdetik Trump nevét – bár ezek közül számos épületben nincs tulajdonrésze, csupán a brandet adta a projektekhez.

Donald Trump tulajdonában áll viszont a 202 méter magas, 58 emeletes Trump Tower (Trump Torony) New York központjában, Manhattanben. Trumpot megvádolták azzal, hogy a maffia tulajdonában levő cégekkel is dolgoztatott, illetve az építkezésen dolgozó 200 lengyel bevándorló nem volt bejelentve. Az üzletember azzal védekezett, hogy nem tudott a cégek maffiakapcsolatairól, hozzátéve, hogy „hihetetlenül jól végezték el a munkát”. Az épület korábbi és jelenlegi lakói közé tartozik Bruce Willis, Cristiano Ronaldo, de az egykori haiti diktátor, Bady Doc Duvalier is.

A felhőkarcolóban kialakított stúdióban filmezték a The Apprentice (A gyakornok) című reality-sorozatot, amelynek vezetője 14 évadon keresztül maga Trump volt. A milliárdos minden epizódban egy versenyzőt erélyes „Ki van rúgva!” felkiáltással ejtett ki. A nyertes viszont egyéves munkaszerződést kapott Trump cégbirodalmában, 250 000 dolláros éves fizetéssel. Az üzletember politikai ambíciói miatt a legújabb évad műsorvezetőjének Arnold Schwarzeneggert választották.

A Trump-brand

Az évek során az üzletember sikeresen építette fel a saját nevével fémjelzett Trump-brandet, mint a minőség, a luxus megtestesítőjét. Nevét hordozza ingatlaniroda, kávé, étterem, energiaital, utazási weboldal, férfi parfüm, ruhamárka, palackozott víz, golfpályák, társasjáték, légitársaság, de vodka és csokoládé is. Hírnevének köszönhetően a milliárdos némelyik előadásáért 1,5 millió dollárt is fizettek.

Trump 2011 óta a tőzsdén is megjelent. 2014-re több mint 10 millió dollárt keresett Bank of America- és Face-book-részvényeinek eladásából.

A milliárdos próbálkozott amerikaifoci-csapat vásárlással és felfuttatással is, de ebben nem volt sikeres. Egyszer még Mike Tyson bokszoló pénzügyi tanácsadójaként is megjelent, illetve az egyik bokszmeccs kommentátora is volt. Trump közel húsz éven keresztül volt tulajdonosa részben vagy egészben több szépségkirálynő-versenynek (Miss USA, Miss Universe, Miss Teen USA). 

A Business Week magazin szintén górcső alá vette Trump 40 éves üzleti teljesítményét. 1978-ban Donald Trump vagyonát 100 millió dollárra becsülték. Ha ezt a pénzt egy hagyományos, az S&P 500 tőzsdeindexhez kötött kamatozású nyugdíjalapba helyezte volna el, akkor ma 6 milliárd dollárja lenne – vélekedik a kritikus hangvételű cikk. Ehhez képest Trump jelenlegi vagyonát maximum 4,1 milliárd dollárra becsüli a tekintélyes Forbes gazdasági magazin. A National Review konzervatív lap tavaly provokatív kihívás elé állította Trumpot: ha egy független könyvvizsgáló iroda kimutatja, hogy gyarapította az apja örökségét, akkor az újság százezer dollárt adományoz egy Trump által preferált karitatív szervezetnek. Az üzletember nem reagált a kihívásra.

„Trump nagyon ért az ingatlanokhoz, de más dolgokhoz már nem annyira” – állítja Michael D’Antonio, aki nemrég írt életrajzi könyvet Trumpról, akinek a kaszinó-projektjei voltak a legkevésbé sikeresnek mondható befektetései. Négy ilyen vállalkozása is csődbe ment, az egyik eljárás során majdnem elvesztette teljes vagyonát. 1991-ben Trump kénytelen volt eladni a 80 méteres jachtját, és hozzá kellett járulnia a személyes kiadásainak korlátozásához is. 

Egy hatósági vizsgálat nemrégiben rámutatott, hogy 15 Trumphoz kapcsolódó cég összesen 270 millió dollárral tartozik bankoknak. Persze egy ekkora tartozás eltörpül a félezer Trump-cég, illetve a milliárdos saját vagyonához képest.

Olvasson tovább: