hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Djatlov-rejtély
Ufó, jeti vagy a KGB végzett az orosz túrázókkal?

2015. 01. 30.
1959 januárjában tíz tapasztalt orosz turista túrázni indult az Ural egy lakatlan területére, ahonnan soha többé nem tértek vissza. A gyorsan lezárult nyomozás, a titkosított dokumentumok a szovjet kriminalisztika egyik legrejtélyesebb ügyévé tették a több mint ötven éve megoldatlan talányt: mi vezetett a fiatalok erőszakos halálához?

A mínusz harminc fokos hidegben, lakatlan területen eltűnt turistacsoport tagjainak egy részét csak egy hónappal eltűnésük után találták meg, további négy tetemet pedig csak jóval később – február elsején beállt halálukat követően –, májusban fedezték fel.                         

A csoport vezetője, Igor Djatlov tapasztalt túrázó volt, a terület az eset óta az ő nevét viseli. Kilenc társával 1959. január 23-án indult Szverdlovszkból az Észak-Urálba. Először Ivdelbe érkeztek, majd a GULAG egyik korábbi táborába, Szevernij–2-be. Január 29-én a csapat egyik tagja, Jurij Jugyin megbetegedett, és nem tudta folytatni a túrát – később ő lett az egyik kedvenc interjúalanya a tényfeltáró újságírók és nyomozók csapatainak. A túrázók célpontja az Ural egyik legszebb csúcsa: az Otorten volt, melyet elérve, visszaindultak volna, és Vizsejból távirattal kívánták értesíteni az Urali Műszaki Egyetem túraklubját a szerencsés útjukról. Mivel azonban ez nem történt meg, február 20-a körül több kutató-mentő csapat indult a keresésükre.

Egy szűk héttel később megtalálták a szerencsétlenül járt fiatalok sátrát – melyet feltehetően a menekülő turisták több helyen szétvágtak –, benne érintetlenül maradt a túrázók személyes holmija, sílécek, fényképezőgép, ruhák és bakancsok. A naplóikban február elsejei volt az utolsó bejegyzés, ekkorra teszik a halálukat is. Február 27-én a táborhelytől másfél kilométerre találták meg az első holttesteket egy tábortűz mellett, egy szál alsóneműben. További három testet tőlük pár száz méterre – köztük a csapat vezetőjét –, mindannyian komoly fagyási sérülésekkel. A csoport hiányzó tagjainak tetemét csak a több méternyi hó kiolvadása után fedezték fel. A KGB által titkosított nyomozás után lezajlott temetések az akkori vezetés minden igyekezete ellenére komoly nyilvánosságot kaptak, és a titkolózás csak fokozta az érdeklődést, így a fiatalok búcsúztatója többezres tömeget vonzott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!