Kereső toggle

„Semmi közünk a Jobbikhoz”

– állítja a radikális jobboldali Svéd Demokraták külügyi igazgatója

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Elítélik a Jobbikot, amellyel minden alapvető kérdésben vitában állnak. Elfogadhatatlannak tartják a magyar szélsőjobboldal antiszemitizmusát és idegengyűlöletét. Elutasítanak minden antidemokratikus alapokon álló mozgalmat és szervezetet, védelmezik minden személy alapvető emberi méltóságát, valamint minden nép függetlenséghez és demokratikus fejlődéshez való jogát. A jelenlegi felmérések szerint a harmadik legnagyobb támogatottsággal rendelkező párt, a Svéd Demokraták parlamenti képviselője és külügyi igazgatója,  Kent Ekeroth lapunknak azt is elmondta, arra számítanak, hogy a következő választáson megkerülhetetlen koalíciós tényezővé válhatnak.

A francia Nemzeti Front hétvégi választási sikere befolyásolja az önök európai parlamenti választási kampányát?

– Nem valószínű. Természetesen örülünk annak, hogy ha az EU-szkeptikus pártok jól szerepelnek, mert ez legitimitást ad más pártoknak is, hiszen a svéd szavazók értesülnek arról, hogyan döntöttek a választók Franciaországban. Bár ez most helyhatósági választás volt, az eredmény mégis azt mutatja, hogy a közvélemény jelentős része ellenzi az unió jelenlegi formáját. Ez pedig erősíti ezt a mozgalmat egész Európában.

A magyar sajtóban önöket gyakran a Jobbikhoz hasonlítják, mint ugyanolyan szélsőséges pártot. Jogosak ön szerint ezek a párhuzamok?

– Semmiképpen. Szinte minden alapvető kérdésben különbözünk tőlük. Teljesen eltérően látjuk a nemzetközi politikát, mélyen elítéljük a Jobbik antiszemitizmusát és azt, ahogyan Izraelről beszélnek. Számunkra fontos a szabadkereskedelem is, miközben fontosnak tartjuk azt, hogy erősítsük a független nemzetállamokat Európában, és biztonságos határokat teremtsünk.

Egy Svédországban dolgozó magyar újságíró, Czinkóczky Csaba a múlt héten lapunkban azt állította, hogy önök ugyanolyan „cukikampányt” folytatnak, mint a Jobbik, azzal a céllal, hogy szélesebb közönséget tudjanak megszólítani, miközben a nézeteiken mit sem változtatnak. Mi a véleménye erről?

– Először is, a svéd média szélsőséges mértékben elfogult, politikai alapon. A vezető újságírók szinte mind baloldaliak, a tömeges bevándorlás feltétel nélküli hívei. Eltökélt szándékuk, hogy olyan színben állítsák be a pártunkat, mint amilyenek valójában nem vagyunk. Ezért egyáltalán nem bízok az ítéletalkotásukban. Azért igyekszünk a pártunkról alkotott képet megváltoztatni, mert az emberek támogatásával a parlamentben sokkal inkább meg tudjuk mutatni, hogy komoly programunk van. Nemcsak egyetlen üggyel foglalkozunk, nemcsak a tömeges bevándorlást akarjuk szabályozni, hanem válaszaink vannak a politika más kérdéseiben is, a gazdaságtól kezdve a környezetvédelmen át az energiaügyekig. Ezért vagyunk felelősen gondolkodó párt, mert nem ragadunk ki egyetlen területet, hanem egyben igyekszünk látni az egész pályát. Sokat fejlődtünk az elmúlt időben, szervezeti és politikai értelemben egyaránt.

Szintén ebben az interjúban hangzott el, hogy egy volt vezetőjük, Erik Almqvist kapcsolatban áll a Jobbikkal. Tudnak erről?

– Megkérdeztem erről Eriket, akit a viselkedése miatt két éve kizártunk a sorainkból. Határozottan cáfolta, hogy olyan pártot támogatna, mint a Jobbik.

Azt azonban önök is elismerik, hogy a pártjuknak volt korábban egy zavaros, szélsőséges időszaka. Megszabadultak azoktól, akik vállalhatatlan nézeteket képviseltek? Bocsánatot kértek azoktól, akiket megsértettek?

– Igen, megtettük. Ez a folyamat már 1995-ben megkezdődött, amikor a párt új elnököt választott. Kizártuk azokat az embereket, akik kárt okoztak a Svéd Demokratáknak, és a 2005-ben megválasztott jelenlegi vezetés is ezt az utat folytatta. Másként kezeljük a médiát is, nem azért, mert bárkit meg akarnánk téveszteni, hanem azért, mert vállaljuk a felelősséget mondatainkért és cselekedeteinkért. Húsz év elég hosszú idő, hogy ezt bárki ellenőrizhesse.

Miért indul az európai választáson egy olyan párt, amelyik egyértelműen vállalja azt, hogy az unióra semmi szükség? Belülről akarják bomlasztani a rendszert Brüsszelben?

– Az Európai Unió ma az élet és a politika minden területén befolyásolja az életünket. Nem mi választottuk ezt, szerintünk Svédországnak jobb lenne az unión kívül. De bent vagyunk és ezért meggyőződésünk, hogy csak belülről lehet ellenállni azoknak a folyamatoknak, amelyek rossz irányba befolyásolják a nemzetünket. Ezt azért vállaljuk, mert szeretjük a hazánkat. Közben persze reméljük, hogy nem valósul meg a nemzetek feletti európai szuperállam. Addig is olyan tárgyalásokat kell kezdeményeznünk, amelyek a lehető legtöbb területen biztosítják a függetlenséget az ország számára.

A közvélemény-kutatások szerint sokat erősödtek az elmúlt időben. Milyen társadalmi rétegekben tudták növelni a támogatottságukat?

– Széles körben növeltük a támogatottságunkat, nagyobb arányban a férfiak, mint a nők közül. De igyekszünk megnyerni a fiatal női szavazókat is.

Milyen kampányt folytatnak? Hagyományos módon, plakátokkal, gyűlésekkel, szórólapokkal igyekeznek elérni a választókat, vagy keresnek kreatívabb eszközöket is?

– Ezt is, azt is használjuk. Sok televíziós reklámot készítettünk, az aktivistáink szórólapokat osztogatnak az utcán, és az újságokban is érvelünk a politikánk mellett. Ez a tradicionális része a kampánynak. Ugyanakkor mi vagyunk a legerősebb svédországi párt az internetes jelenlét alapján. A Facebookon és más közösségi hálózatokon nagyon erős a jelenlétünk. A médiakaranténnal szemben az internetet tudjuk használni az emberek elérésére. Ez juttatott be bennünket a nemzeti parlamentbe, és ezt a tevékenységünket tovább akarjuk erősíteni. Nem szeretnénk kiengedni a kezünkből az előnyt, amit megszereztünk.

Beszélt arról, hogy a főáramú média elfogult önökkel szemben. Mit jelent ez a gyakorlatban?

– Ma már nem igazán tehetik meg, hogy bojkottálnak bennünket. Az előző választási kampányban ezt megtették. Mielőtt bejutottunk volna a parlamentbe, arra hivatkoztak, hogy csak parlamenti pártok képviselői vehetnek részt televíziós vitaműsorokban. Jellemző, hogy korábban, amikor a Zöld Párt is a parlamenten kívülről kampányolt, őket minden programba behívták, a reggeli wellnessmagazinoktól kezdve a főzőműsorokig, mert a média kedvencei voltak. Csak velünk szemben alkalmazták ezt az elvet, de ez ma már nem működik. Persze, megpróbálnak így is agyonhallgatni bennünket, például nem mutatják a logónkat a parlamenti közvetítések során az állami televízióban.

Mi az önök válasza a bevándorlásra?

– Úgy gondoljuk, hogy Svédországban az elmúlt 30-35 évben katasztrofálisan alakult a bevándorláspolitika. Ez minden téren negatívan hatott az országra: gazdaságilag, kulturálisan, társadalmi szempontból és a közbiztonság terén is. Ezért határozottan csökkenteni kívánjuk a bevándorlást, akár 90 százalékkal. Erősítenénk az ellenőrzést is.

Mi a helyzet azokkal, akik már Svédországban élnek?

– Nos, azok, akik állampolgárok, természetesen azok állampolgárok. Akik viszont nem, ők nem kapnának olyan könnyen állampolgárságot, mint ma. Lennének közöttük olyanok, akiknek haza kellene költözniük, mert nincs valódi oka annak, hogy Svédországban legyenek. Ennek támogatására jelentős forrásokat biztosítanánk. Aki vállalja az önkéntes távozást, több tízezer eurót kapna.

Az elmúlt években a malmöi zsidó közösség arra panaszkodott, hogy megszaporodtak az antiszemita támadások ellenük. Mit gondol, mi az oka ennek?

– Mi kiálltunk a svédországi zsidó közösség mellett. Elfogadhatatlannak tartjuk az antiszemitizmust és azt a gyűlöletkampányt, aminek a zsidóság és Izrael állama célpontja lett az elmúlt években. Úgy látjuk, hogy ennek a hullámnak az egyik oka az elhibázott bevándorlási politika. Svédország kontroll nélkül fogadott bevándorlókat a harmadik világból, akik többségükben muzulmán országokból érkeztek. Egyértelműen látszik, hogy az antiszemita jelenségek megerősödése mögött ez a társadalmi csoport áll. Szerintünk a politikai elitnek is felelőssége van ebben, mert miközben elvek szintjén kiállnak az antiszemitizmussal szemben, a gyakorlati politikájukkal éppen azt erősítik. A Svéd Demokraták az egyetlen párt, amelyik nemcsak kiáll a zsidóság mellett, hanem reálisan beszél a muzulmán antiszemitizmus veszélyéről, és érdemi lépéseket kíván tenni a védelmükben. Azt tapasztaljuk, hogy ennek következtében a svédországi zsidó közösségből egyre többen támogatják a pártunkat, még akkor is, ha a vezetés egy része tartózkodó felénk. Ezt sajnáljuk, de úgy gondolom, hogy a tetteink segítenek oldani ezt a helyzetet.

Milyen eredménnyel lennének elégedettek a soron következő választásokon?

– A támogatóinkat az EP-választás érthetően kevésbé mozgósítja, így májusban arra számítunk, hogy egy vagy két képviselőt küldhetünk majd Brüsszelbe. Jelenleg nincs EP-képviselőnk, így ez is előrelépés lenne. Ennél sokkal nagyobb várakozással vagyunk a parlamenti választások iránt, ahol arra számítunk, hogy a Svéd Demokraták a harmadik legnagyobb erőként a mérleg nyelvévé válhatnak. Jelenleg 10 százalék körül mérnek bennünket, de azt várom, hogy olyan eredményt érünk el, amely következtében egyik nagy tábor sem lesz elég erős ahhoz, hogy nélkülünk kormányt tudna alakítani.

Olvasson tovább: