hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hősök és áldozatok
70 éve tört ki a varsói gettófelkelés

2013. 04. 11.
Niszán hó 27-én (2013-ban április 7-8.) emlékeznek meg a zsidó világban a holokauszt áldozatairól és hőseiről. Ez a dátum az 1943-ban, pészach előestéjén kitört varsói gettófelkeléshez kapcsolódik. A Gergely-naptár szerint abban az évben április 19-én kezdődött a zsidó ellen­állók fegyveres akciója a nácikkal szemben. A lázadások és fegyveres harcok általában az után törtek ki, hogy a gettókból már deportálták azokat, akiken a nácik meg­bosszulhatták volna veszteségeiket.

Méir Dworzecky túlélő a következőket mondta a holokauszt alatti zsidó ellenállásról: „Helyt­állás alatt a zsidó nonkonformizmus és a zsidó viselkedés minden olyan fajtáját és formáját értjük, melyeknek célja a nácik terveinek, tehát a zsidók kiirtásának, s halálukba vonulásuk előtt, emberi mivoltukból való kifordításának meghiúsítása.” Véleménye szerint az ellenállás tehát minden olyan cselekedetre vonatkozik (nem csupán a fegyveres felkelésre), amellyel a zsidók megszegték a náci rendelkezéseket az életben maradásuk érdekében.

Talán az elsők között a Vilniusban élő Abba Kovner ismerte fel, hogy a nácik a zsidóság teljes elpusztítására törekszenek. A Hasomer Hacair (Ifjú őrök) nevű cionista ifjúsági szervezet tagja 1942. január 1-jén a vilniusi gettóban több helyre eljuttatta következő kiáltványát: „Aki a gettó kapuján kilépett, nem fog visszatérni. Számoljatok le az illúzióitokkal. Gyermekeitek, férjeitek már nincsenek többé. Ponar nem munkatábor. Aki odakerült, agyonlőtték. Hitler azon mesterkedik, hogy kiirtsa az európai zsidókat… Nem vagyunk hajlandóak vágóhídra menni, mint a birkák. Igaz, gyöngék és védtelenek vagyunk, de az egyetlen válasz, amit a gyilkosoknak adhatunk: harc. Inkább essünk el szabad harcosokként, mint hogy a gyilkosok kegyelméből éljünk tovább.” Ez a kiáltvány elterjedt a különböző kelet-európai gettókban titkosan működő cionista ifjúsági szervezetek között, köszönhetően az illegálisan működő zsidó futároknak. A zsidó nép teljes megsemmisítésére irányuló terv felismerése szinte ugyanakkor született meg, amikor a nácik elhatározták, hogy az éheztetést, halálra dolgoztatást, agyonlövést felváltják az európai zsidók iparszerű megsemmisítésével (Wannsee konferencia, 1942. január 20.).

Ez a felismerés azonban nem vált azonnal fegyveres ellenállássá, hiszen ezek a huszonéves zsidó fiatalok, nők és férfiak, felelősséget éreztek a közösségért. Tudták, hogy a nácik és szövetségeseik minden fegyveres akcióra brutálisan fognak válaszolni, ami elsősorban a gyengéket és védteleneket sodorja még nagyobb veszélybe. Ezért tevékenységükkel az Endlösungba bevont területeken a lehető legváltozatosabb formában igyekeztek küzdeni a megsemmisítő politika ellen. Mivel a nácik egyik fontos célja az volt, hogy a kirablásra és meggyilkolásra ítélt embereket dehumanizálják, ezért az ellenállás arra is hangsúlyt helyezett, hogy az áldozatoknak segítsen megőrizni emberi mivoltukat. Ennek egyik fontos részeként a betiltott vallási életet titokban, de mégis közösen folytatták.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!