Kereső toggle

Gyűlöletbeszéd lett a homoszexualitás kritikája

A kétanyukás modell

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az Egyesült Államokban és Németországban is főszerephez jutottak a bírói hatalom legfelsőbb szintjei a melegjogokat illetően. A tengerentúlon újabb államokban válhat törvényessé az egynemű párok házasságkötése, a németeknél pedig a meleg párok már nemcsak egymás biológiai, hanem örökbe fogadott gyermekeit is adoptálhatják.

Alkotmányellenességre hivatkozva akarja elérni az Obama-kormányzat a kaliforniai melegházasságokat tiltó, úgynevezett 8-as ajánlás eltörlését. Az azonos neműek közötti házasságkötés egy 2008-as népszavazás nyomán vált lehetetlenné az államban. A Legfelsőbb Bíróságnak küldött kormányzati levél szerint azonban ez sérti az egyenlő bánásmód elvét.

„Otthonokat hoznak létre, együtt élnek, támogatják egymást pénzügyileg, megosztják egymással örömüket és bánatukat, családot alapítanak, ápolják egymást betegség esetén, és vigasztalják egymást halálesetekkor. A 8-as ajánlás megsérti az egyenlő bánásmód elvét” – fogalmaz a dokumentum. A levelet követő állásfoglalásban Eric Holder államügyész azzal érvel, hogy a kormányzat egyenlő jogokat akar biztosítani mindenkinek. Véleménye szerint az ügy több tízezer amerikait érint, akik eddig hátrányos megkülönböztetésben részesültek, de kihatással van „nemzetünkre is összességében”.

Amennyiben a Legfelsőbb Bíróság úgy dönt, hogy eltörli a kaliforniai tiltó rendelkezést, az hét további államban – Delaware-ben, Hawaiin, Illinois-ban, Nevadában, New Jerseyben, Oregonban és Rhode Islanden – is azt eredményezné, hogy lehetővé válik az azonos neműek házasságkötése.

A melegházasságok mellett foglalt állást több befolyásos republikánus is. Az általuk megfogalmazott levelet Clint Eastwood is aláírta. A Legfelsőbb Bíróság március 26-án fogja tárgyalni a kaliforniai tiltásról szóló ügyet. Egy nappal később egy másik ügyben – a házasság védelméről szóló szövetségi törvénnyel kapcsolatban – szintén az azonos neműek közötti házasság lesz terítéken. Ebben a keresetben a törvény egyes rendelkezéseiről döntenek a bírák.

A német helyzet

Németországban az alkotmánybíróság döntése értelmében lehetővé válhat, hogy a regisztrált élettársi kapcsolatban élő meleg párok adoptálják egymás biológiai vagy már örökbe fogadott gyermekeit. Sőt, a melegaktivisták már maguk előtt látják a házassághoz kapcsolt adókedvezmények megnyitását is.

Az ügy a kormányzó kereszténydemokrata-keresztényszocialista szövetséget is megosztja. A Kereszténydemokrata Unión (CDU) belül működő aktivista csoport, az LSU (Lesben und Schwule in der Union – Leszbikusok és Melegek az Unióban) saját Facebook-oldalán azonnal kifejezte, hogy „erre a döntésre számítottunk! Kiváló! A CDU-nak most felül kell vizsgálnia a pozícióját!” Jens Spahn kereszténydemokrata képviselő pedig, aki nyíltan meleg, ugyancsak közzétette Twitter-oldalán, hogy „a gyerekek jóléte a legfőbb prioritás. Ennek a jogi leképezése pedig az, hogy a szülők neme ebben a kérdésben teljesen mindegy”.

Volker Kauder kereszténydemokrata frakcióvezető szerint viszont az a megjegyzés, hogy a gyerekek jóléte nem veszélyeztetett a homoszexuális kapcsolatokban, „meglehetősen merész”. A CDU önkritikusan felszólaló tagjait leginkább az zavarja, hogy az alkotmánybírósági határozat keresztülvitele olyan „védjegyeket” ás alá a konzervatív oldalon, mint a hagyományos házasság támogatása, amelyért  mindig is nagy erővel kiálltak.

Érdekes, hogy még a liberális sajtó is arra figyelmeztet, hogy azért mindent nem kéne megengedni. A Der Tagesspiegel szerint „egy apa sem lehet anyja a gyermeknek, és fordítva”. A Berliner Zeitung pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy egyelőre nem lehet felmérni a meleg párkapcsolatok hatását az ilyen környezetben élő gyermekek életében. „A meleg családokban élő kétezer gyermek közül Németországban mindössze 119-et vizsgáltak meg, ugyanis a többiek túl kicsik még ehhez.”

 A Frankfurter Allgemeine Zeitung arra hívja fel a figyelmet, hogy a kormánypártok törzsszavazóinak véleménye nem változott meg hipp-hopp csak azért, mert az alkotmánybíróság engedett az európai uniós meleglobbi nyomásának. „Senki nem vár el már a választás évében különleges meggyőződéseket vagy viszonyulásokat, de azért egy pillantást lehetne vetni az állítólagos törzsszavazói bázisra.”

Gyűlöletbeszéd?

Kanadában a Legfelsőbb Bíróság „gyűlöletbeszéd” miatt marasztalt el egy keresztény aktivistát, aki 2001 és 2002 között röplapokat osztogatott, melyeken a Bibliára hivatkozva  „undokságnak” és bűnnek nevezte a homoszexualitást. William Whatcott többek között ilyen szövegeket hirdetett: „Az Írások világosan rögzítik, hogy Szodoma és Gomorra a teljes homoszexuális perverzitásnak lett átadva, melynek eredményeként Isten haragja elpusztította.” Arra is felszólított, hogy „tartsuk távol a homoszexualitást Saskatoon iskoláiból!”, ahol a homoszexualitást a tananyag részévé tették.

A Legfelsőbb Bíróság szerint az aktivista által osztogatott röplapok törvénytelennek minősülnek, mivel „mocskosnak” nevezte bennük a homoszexualitást, továbbá a „szodómia” kifejezés diszkriminatív a homoszexuálisokkal szemben, mert nem említ heteroszexuális kapcsolatokat. A bíróság ezen kívül azt is sérelmezte, hogy Whatcott a Bibliát használta fel a melegek elleni támadáshoz. (Munkatársunktól)

Rózsaszín antiszemitizmus

Izraelt bíráló konferenciát rendez a New York-i Egyetem melegszervezetek támogatásával. Az áprilisi rendezvényen azt kívánják igazolni, hogy a zsidó állam csak azért támogatja a homoszexuális jogegyenlőséget, hogy elterelje a figyelmet a palesztinok jogfosztásáról. A New York Timesban megjelent véleménycikkben Sarah Schulman, az egyetem professzora azt állítja, hogy Izrael „arabellenes PR-eszköznek” használja a homoszexuális jogokat. Elismeri, hogy 2005 óta az izraeli kormány szisztematikus kampányt folytat azért, hogy az amerikai melegközösséget megnyerje. A Tel Aviv-i önkormányzat és Turisztikai Minisztérium 2012-ben 90 millió dollárt költött arra, hogy a várost „a nemzetközi melegturizmus célállomásaként” reklámozza. Emellett adópénzből finanszírozzák izraeli alkotások bemutatását amerikai meleg és leszbikus filmfesztiválokon, és az országban szabadon forgathatnak melegpornó filmeket is. Az amerikai vélemény szerint azonban mindez csak „trükk”, amellyel „rózsaszínűre akarják festeni a fundamentalista, homofób telepespolitikát”. A Jerusalem Post a konferenciával kapcsolatban megjegyzi, hogy bár az anticionista melegszervezetek által képviselt rózsaszín antiszemitizmus új jelenség, az általuk alkalmazott módszerek és klisék nem sokban különböznek a „barna antiszemitizmustól”.

Olvasson tovább: