hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan lett példakép Bakács Tibor?
A világ, ahogy a tinédzserek látják

2011. 04. 14.
Lopni, hazudni nem nagy bűn, olykor a gyilkosság is megengedett, az idősek pedig ellenszenvesek - többek között így vélekednek némely általános iskolások a Kaposvári Egyetem legfrissebb felmérése szerint. A családok szétesése, illetve a média eluralkodó hatása, a celebek világa már kiskorban cinikussá teszi a gyerekeket, akiknek egy része uzsorás, autócsempész vagy pornósztár szeretne lenni.

Tizenhárom éve végeznek felméréseket a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karának tanárjelöltjei 8-15 éves diákjaik körében. Idén 1423 gyermek véleményét kérdezték meg, elsősorban a tanórák témáiból kiinduló magánbeszélgetések során. Bár vitatható lehet a kutatás módszertana, az összegyűjtött vélemények figyelemre méltóak.

A beszélgetések célja a gyerekek erkölcsi állapotának felmérése volt, családjuk, a média és az iskola hatásának tükrében. Tóth Istvánné adjunktus, kutatásvezető szerint az elmúlt évtized elsődleges tapasztalata, hogy a családok egyre jobban szétestek, míg a bulvármédia hatása - az internet, a Való Világ, az Éden Hotel, a celebek - mindent elural, s ez messzemenőkig tükröződik a gyerekek értékítéleteiben is. A kutatások megerősítik a kortárs csoport, főként a fiatal hírességek hatásának fölerősödését, illetve a család és az iskola háttérbe szorulását. „A tévésorozatokban szereplő nagyon fiatal gyerekek a Barátok közt, a Jóban, rosszban ifjú szereplőinek szerepkörét valóságosnak, vonzónak, követhetőnek vélik; önálló élet, saját döntések, vetkőzőmagazinokban való megjelenés, lopás, zsarolás, kétes pénzszerzés, hazugságok, pletyka. Ha a sorozatokban mindez mű­ködik, a való élet miért lenne más?" - olvasható a kutatási beszámolóban.

Tóth Istvánné szerint 10 éve még a gyerekek 40 százaléka mondta azt, hogy nem szeretetteljes légkörű családban él, míg ma 70 százalékuk állítja ugyanezt. Sokuknak soha senki nem kíváncsi a véleményére, s a fiatal pedagógusok voltak az egyetlenek, akik iskolaidő után, két-három órás kötetlen beszélgetések során végighallgatták őket arról, hogy mit is gondolnak a világról. A gyerekek kétharmadának egyébként külön élnek a vér szerinti szülei.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!