Kereső toggle

Golyózápor

Szerelemféltés állhat az alsóörsi rendőrgyilkosság hátterében

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Szerelemféltés állhat az alsóörsi rendőrgyilkosság hátterében, állították a Heteknek az áldozatot és a tettest is jól ismerő helybeli forrásaink. A rendőrt lelövő férfi öngyilkos lett, és meghalt egy, az ügyhöz semmilyen módon nem kapcsolódó 21 éves, vétlen főiskolás is.

Szerda hajnalban, éjfél után kezdődött Alsóörsnél az a lövöldözés, mely során egy rendőr és egy civil személy életét vesztette. Gamauf János főtörzsőrmester és társa, egy szakközépiskolás rendőrgyakornok egy Ford Fiesta utasait igazoltatták, amikor egy arra haladó sötét színű autóból tüzet nyitottak rájuk. Gamauf Jánost a hátán érték a gyilkos lövések. Meghalt az igazoltatott autóban ülő 21 éves fiatalember, N. Ádám is, egy másik utas pedig megsérült. A Ford Fiestában ülő öt fiatal - 16-25 év közötti Zala megyei fiatalok - egy Zala megyei szórakozóhelyről tartottak hazafelé, amikor igazoltatták őket.

A Független Hírügynökség információi szerint az igazoltatást végző rendőröktől 30 méterre egy autó állt meg, abból kifejezetten a rendőrt vették célba: négy lövés a testét, egy a fejét érte. A Fiestában ülő fiatalokat eltévedt lövedékek találták el.

A rendőrség közlése szerint Gamauf Jánosnak esélye sem volt arra, hogy szolgálati fegyverét elővegye, a testét ért lövésekbe azonnal belehalt. A rendészeti szakközépiskolás gyakornoknak nem volt fegyvere. A Kossuth Rádió szerint tizenkét lövésnyomot találtak, fültanúk sorozatlövésről számoltak be, ezek alapján feltételezhető, hogy automata kézi fegyverből, géppisztolyból adták le a lövéseket.

Szerdán napközben a rendőrségi szóvivő azt mondta, hogy egyelőre nem tudják, milyen indítékkal lőttek a rendőrre, így azt sem tudni, ki volt a célpont. Szakmabeliek szerint, ha a rendőrt akarták megölni, érthetetlen, hogy miért igazoltatás közben tették, ha viszont az autó utasai voltak a célpontok, szintén érthetetlen, hogy miért igazoltatás közben lőttek rájuk.

A nap folyamán megszólalt az áldozatul esett civil fiatalember édesapja. Elmondása szerint, amikor fiát és barátait Alsóörsön igazoltatták, az autót vezető fiatal kiszállt a kocsiból, és kérte a mellette ülő barátnőjét, hogy vegye elő a papírokat. Ahogy a rendőr a kocsi bal oldalán hátrament a gumikat ellenőrizni, váratlanul dördült el a fegyver. A 29 éves rendőr és a 21 éves fiú akkor kapott halálos lövéseket. „Golyózápor volt" - mondta az édesapa. A gépkocsit vezető férfi barátnője a lövésektől beszakadó szélvédő üvegszilánkjai miatt sérült meg, a hátul ülő fiatalemberből pedig tudomása szerint több lövedéket is kioperáltak - tette hozzá.

N. Ádám családtagjai egyöntetűen kijelentették: semmilyen előzménye nem volt a lövöldözésnek, sem közvetlenül a tragédia előtt, sem korábban. A társaság tagjai mind kulturált viselkedésű fiatalok, soha nem volt senkivel összetűzésük, ezért is érthetetlen a váratlan tragédia. N. Ádám az egyik közösségi portálon található regisztrációs adatlapja szerint az általános iskoláját Zalaszentivánon végezte, középiskolába pedig a Zalaegerszegi Széchényi István Szakközépiskolába járt. Az adatlapon saját magáról megadott információk szerint aktív közösségi életet élt, focizott és jégkorongozott, és községének ifjúsági klubját vezette.

A lelőtt fiú a Kodolányi János főiskola mérnök-informatikus szakának elsőéves hallgatója volt.

A Hetek információi szerint a gyilkosság hátterében szerelemféltés áll.

A meggyilkolt főtörzsőrmester ismeretségi köréből úgy értesültünk, hogy a rendőrrel az a Bálint keresztnevű férfi végzett, aki kevéssel a gyilkosság után öngyilkos lett, s akinek holttestét fekete színű autója mellett találták meg a nyomozók a nap folyamán.

Több, egymástól független, névtelenséget kérő informátorunk szerint Bálint Svájcban dolgozott, de a nyarakat Magyarországon töltötte. Közte és Gamauf János között szerelmi kapcsolat állt fenn, ami azonban az utóbbi időben megromlott. Forrásaink szerint az ebből fakadó szerelemféltés vezethetett a végzetes éjszakáig, amikor Bálint kivégezte Gamauf Jánost, majd röviddel később saját életét is kioltotta.

A meggyilkolt főtörzsőrmester baleseti helyszínelő volt, a nyári turisztikai szezonban látott el járőrszolgálatot Alsóörsön. Információink szerint jólszituált családból származott, édesanyja egy biztosítótársaságnál dolgozik, édesapja külföldön él. Az áldozat nőtlen volt, saját lakásában egyedül élt. Az Index.hu azt írta, hogy a nyomozók vizsgálják, hogy szerelemféltés vagy más magánéleti probléma állhatott-e a gyilkosság hátterében.

A szerdai sajtóértesülések szerint a gyilkos (vagy gyilkosok) egy fekete terepjáróval menekültek el a helyszínről. Tény, hogy a nagy erőkkel a helyszínre vonuló rendőrök szerda dél körül Alsóörs és Felsőörs között egy fekete terepjárót találtak. Délután már arról szóltak a hírek, hogy az autó mellett egy csuklyás, golyóálló mellényes hulla is feküdt. Azzal kapcsolatban, hogy ki lehet az illető, újabb találgatások indultak meg. Egyes vélemények szerint a gyilkos lett öngyilkos, más vélemények szerint társai végeztek a gyilkossal.

A találgatásoknak az is terepet adott, hogy a rendőrség a nap folyamán teljes hallgatásba burkolózott. Előbb délutánra, majd este hat órára ígértek sajtótájékoztatót. Végül fél nyolc körül adtak ki sajtóközleményt.

E szerint a gyilkosságok helyszínétől néhány kilométerre - állampolgári bejelentés alapján - egy elhagyott, sötét színű gépjármű mellett ismeretlen férfi holttestére bukkantak a rendőrök, akinek halálát lőfegyver okozta. A külföldi rendszámú autóban több lőfegyvert találtak, köztük olyat, amely számításba jöhet a bűncselekmény elkövetésének eszközeként. A helyszíni szemle adatai arra utalnak, hogy a férfi önkezével vetett véget életének - közölte az ORFK sajtóosztálya.

Ezután jött a meglepő fordulat: a közlemény szerint a két eset - a rendőr és civil áldozattal járó hajnali lövöldözés és az öngyilkosság - közötti összefüggést az igazságügyi szakértők bevonásával szerda este is vizsgálták a nyomozók. Vagyis akkor nem tartották egyértelműnek, noha a nap folyamán erről szóló híreket egyáltalán nem cáfolták.

Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere kérdésünkre úgy nyilatkozott, hogy Alsóörsön egyáltalán nem jellemző bűnbandák jelenléte, illetve működése, sőt a község közbiztonsága mind ez ideig kifejezetten jónak volt mondható, ezért kizártnak tartja, hogy a rendőr elleni maffiaszerű leszámolásról lenne szó.

Nem sárkányos a történet, azaz nem adatszegény - mondta a felderítés esélyeivel kapcsolatban a Heteknek egy neve elhallgatását kérő életvédelmi nyomozó. Sőt, a rendőrök több nyomon is elindulhatnak: adott két autó, melyek mozgása lenyomozható, négy szemtanú az igazoltatott autóban, az életben maradt szakközépiskolás rendőrgyakornok, aki tudja, hogy miért állították meg az első autót. Forrásunk szerint ennyi adatból kideríthető, hogy ki hol és miért tartózkodott a végzetes éjszakán.

A gyilkosság kapcsán mind a Jobbik, mind az MSZP - meglehetősen visszatetsző módon - nyilatkozatban bírálta a kormányt. A Jobbik szerint bár az Orbán Viktor miniszterelnök által rendteremtésre adott két hét letelt, a rend helyett a „közbiztonság területére vonatkozó sikerpropaganda" tapasztalható. A Jobbik a feloszlatott Magyar Gárdára utalva kitért arra is, hogy a rendőrök békés demonstrálókra rontanak, és „köztörvényes bűnözőként bánnak zöld pólót vagy fekete mellényt viselő adófizető állampolgárokkal", miközben a rendőri vezetés a saját állományának életét, biztonságát sem tudja garantálni. Az MSZP - egyebek mellett - azt írta, hogy bár a Fidesz kijelentette, hogy hatvan nap alatt megerősítette a biztonságot, rövid időn belül két rendőr halálával kell szembesülni. A Belügyminisztérium szűkszavú közleményben reagált: „A szocialista párt jobban tenné, ha a részvétnyilvánításon túl mélyen hallgatna."

Tanár-diák dráma dunaújvárosban?

Túl van az életveszélyen az a 16 éves diáklány, akit szombatra virradóra életveszélyesen megsebesített Dunaújvárosban egy 34 éves tanárnő, K. Alexandra. A balesetnek több olvasata van a városban: a véletlen szerencsétlenségtől szerelmi bánatig tart az értékelés. Az utóbbi alátámasztására hozzák fel, hogy a diáklányokkal meglepően közvetlen, férfias határozottsággal viselkedő tanárnő férfiként határozta meg nemét egy közösségi portálon.  
A tinédzser lány szombat hajnalban erőszakosan dörömbölt az egyik dunaújvárosi szakközépiskolában oktató, angolt és drámapedagógiát tanító tanárnő földszinti lakásának ajtaján. A nyilvánosságra került eseményleírás szerint a lány a tanárnőnél tartózkodó 19 éves volt barátnőjével kívánt beszélni, tisztázni a kapcsolatukat, de erre nem kerülhetett sor, mert a pedagógus többször is távozásra szólította fel a lányt, s kihívta a rendőrséget is. A járőrök érkezésekor a lány elbújt, majd később dörömbölni kezdett a földszinti lakás ablakán, illetve felmászott az ablakra. A tanárnő ekkor többször – állítása szerint ijesztésként – konyhakéssel kiszúrt az ablakon, amivel életveszélyesen megsebesítette a tinilányt.
Az iskola igazgatója a helyi újságban mintapedagógusként írta le a tinédzsert megszúró beosztottját. Mint mondta: a tanárnő „emberileg és szakmailag is remekül végezte a munkáját. Ezt bizonyítják az általa és diákjai által elért eredmények is”. Az általa vezetett diákszínjátszó kör pedig a városi és megyei elismerések mellett az országos mezőnyben is jól szerepelt. K. Alexandra tagadta, hogy leszbikus lenne.
„Az ügy valamennyi részlete nem ismert még, így a szerelemféltés-teóriát sem tudom megerősíteni. A rendőrség célja valamennyi körülmény feltárása. Nyilván a feltárt körülmények közül is azt kell figyelembe venni, amelyek szorosan összefüggnek a cselekménnyel és a büntetőeljárás szempontjából relevánsak. Az eljárás szempontjából »nem fontosnak« minősített adatok közül, amennyiben azok az egyén egészségügyi állapota, felekezeti hovatartozása, szexuális identitása stb. tárgykörébe tartoznak amúgy is különleges adat, ezeket az eljáró szervek bizalmasan kezelik” – nyilatkozta az ügyről R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Olvasson tovább: