hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Katasztrófa sújtotta országrészek

2010. 05. 21.
Az ítéletidő nyomán Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Komárom, Pest, Somogy, Veszprém megyékben, valamint a fővárosban regisztrálták a legtöbb segélyhívást a tűzoltóságok ügyeletei. Az elmúlt időszakban az árvízi védekezésben részt vevő erők létszáma közel 9 ezer fő volt (katasztrófavédelem és speciális mentők, tűzoltók, rendőrség, honvédség, pénzügyőrség, büntetés-végrehajtás, megalakított polgári védelmi szervezet és az érintett lakosság). A viharos időjárás okozta káresetek, valamint az árvízi veszélyeztetettség miatt lapzártánkkor országosan 1401 fő volt a kitelepítettek száma.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2500 veszélyeztetett épület van, a térségből kitelepítettek „pszicho-szociális támogatását", vagyis lelki kondíciójának javítását 5 pszichológus segíti. A Hernád mentén található településeken élők kitelepítése még nem vesztette aktualitását, a lehetséges befogadóhelyek kijelölése már meg is történt. Edelényben a Bódva 800 fő kitelepítését tette volna szükségessé, ha a településtől 6 kilométerre, a déli részen át nem vágják a gátat a magas vízállás miatt.

Szikszó és Sátoraljaújhely térségében 20 szivattyú dolgozik a Vadász és a Rongyva patakok vizének „átcsoportosításán". Szikszón a kórház működése a befolyt vizek ellenére biztosított. A katasztrófavédelem logisztikai bázisáról 200 ezer homokzsákot, 24 szivattyút, 500 esőkabátot, 350 csizmásnadrágot, 4500 fáklyát, 7500 négyzetméter fóliát szállítottak Miskolcra. A napokban juttatnak még további 3750 kilogramm klórmészt a fertőtlenítési munkák elősegítésére.

A debreceni állomáshelyű mentőhelikopter a miskolci légibázison teljesíti szolgálatát. Az Országos Mentőszolgálat összesen 9 terepjáróval rendelkezik a megyében, és 10 mentőautót helyezett tartalékba teljes személyzettel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!