Kereső toggle

Katasztrófa sújtotta országrészek

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az ítéletidő nyomán Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Komárom, Pest, Somogy, Veszprém megyékben, valamint a fővárosban regisztrálták a legtöbb segélyhívást a tűzoltóságok ügyeletei. Az elmúlt időszakban az árvízi védekezésben részt vevő erők létszáma közel 9 ezer fő volt (katasztrófavédelem és speciális mentők, tűzoltók, rendőrség, honvédség, pénzügyőrség, büntetés-végrehajtás, megalakított polgári védelmi szervezet és az érintett lakosság). A viharos időjárás okozta káresetek, valamint az árvízi veszélyeztetettség miatt lapzártánkkor országosan 1401 fő volt a kitelepítettek száma.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2500 veszélyeztetett épület van, a térségből kitelepítettek „pszicho-szociális támogatását", vagyis lelki kondíciójának javítását 5 pszichológus segíti. A Hernád mentén található településeken élők kitelepítése még nem vesztette aktualitását, a lehetséges befogadóhelyek kijelölése már meg is történt. Edelényben a Bódva 800 fő kitelepítését tette volna szükségessé, ha a településtől 6 kilométerre, a déli részen át nem vágják a gátat a magas vízállás miatt.

Szikszó és Sátoraljaújhely térségében 20 szivattyú dolgozik a Vadász és a Rongyva patakok vizének „átcsoportosításán". Szikszón a kórház működése a befolyt vizek ellenére biztosított. A katasztrófavédelem logisztikai bázisáról 200 ezer homokzsákot, 24 szivattyút, 500 esőkabátot, 350 csizmásnadrágot, 4500 fáklyát, 7500 négyzetméter fóliát szállítottak Miskolcra. A napokban juttatnak még további 3750 kilogramm klórmészt a fertőtlenítési munkák elősegítésére.

A debreceni állomáshelyű mentőhelikopter a miskolci légibázison teljesíti szolgálatát. Az Országos Mentőszolgálat összesen 9 terepjáróval rendelkezik a megyében, és 10 mentőautót helyezett tartalékba teljes személyzettel.

Sátoraljaújhelyen 120 ezer brojlercsirke pusztult el. Az ár levonulása utáni megsemmisítésükről az illetékesek gondoskodnak. Sajóecsegén a Sajó áradása miatt kimentett állatok óljaira is fertőtlenítés vár, valamint a kérődző állatok lépfene elleni oltása vált szükségessé. A térségben elöntött szupermarketek kiesése nem okozott ellátási zavarokat.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága 50 ezer liter lefoglalt gázolajat ajánlott fel a védekezésben részt vevő valamennyi szerv igény szerinti felhasználására, melyet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Védelmi Bizottság vett át.

A villamos ellátásban Győrött, Pécsett és Budapesten folyik jelenleg hibaelhárítás. A vasúti közlekedésben több szakaszon 20 km/h sebességkorlátozás került bevezetésre, a Balaton környékén és Edelény térségben van pályazár.

Baranya megyében Pécsett, a Mecsek oldalában egy meddőhányó telítődött vízzel, majd a belőle kiáramló víz közel 100 házat fenyegetett, több műtárgyat, járművet károsított. Kedden 179 tűzoltóvonulásból 53 fakivágás, 124 vízszívatás és 2 beavatkozás életmentés érdekében történt. Vízbetörés miatt 3 lakásból 7 főt kimenekítettek, akiknek kihűlés és keringési problémák miatt megkezdődött a kórházi kezelésük. Pécs-Somogyból 1 család (6 fő) partfalcsúszás miatt hagyta el otthonát, Horváthertelenden 1 ember súlyosan megsérült, amikor lakóházának melléképülete összeomlott. A megyében 3 elzárt település van (Alsómocsolád, Tarrós, Vázsnok). Sásdról 19 főt, Hetvehelyről 2 főt, Pécsről 43 főt kellett kitelepíteni és elhelyezni.

Gyôr-Moson-Sopron megyében Mezőörsön és Bőnynél kellett 6 ezer homokzsákkal lakóházakat megvédeni, a településeken 229 fő kitelepítésére került sor. Veszélyben 65 lakóház és 157 fő volt. 53 főt kimenekítettek, közülük 14 fő elhelyezését az önkormányzat, 39 főét rokonok biztosították. Bőny településen az elöntött részeken (82 lakóház) az E.ON az áramszolgáltatást ideiglenesen kikapcsolta.

Komárom-Esztergom megyében Nagyigmánd, Ács, Kisbér és Ászár településeken végeztek komolyabb védekezési munkálatokat. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság 25 ezer homokzsákkal és 6 darab szivattyúval segítette a védekezésben részt vevő mintegy 550 helyi lakos tevékenységét. Az áramellátás a megyében több településen is akadozik, néhány órás kiesések tapasztalhatók, az áramszolgáltató szakemberei a hibák kijavítását folyamatosan végzik.

Somogy megyében Drávaszentesen a halastó gátszakadása miatt a levezető patak töltésmagasítására került sor. A megyében 9 településen, 13 ingatlanban keletkeztek károk. Mintegy 270 esetben vált szükségessé a tűzoltók beavatkozása. Somogyaracs településen egy lakóingatlan oldalfala kidőlt, a bentlakók elhelyezéséről az önkormányzat gondoskodott. Kaposváron 10 ezer homokzsákkal védekeztek.

Veszprém megyében nemrég még 22 településen folyt a védekezés, a helyzet azonban jelentősen javult. A megyei katasztrófavédelmisek 600 homokzsákot szállítottak Hajmáskérre. Több településrészen (Várpalota, Tés, Öskü, Csehbánya) áramkimaradások voltak tapasztalhatók.

Fejér megyében Bakonycsernyén 100 fővel folyt a védekezés, mintegy 30 ingatlan bevédése vált szükségessé, Csákváron ezer homokzsákkal 3 utcában védték a házakat a helyi önkormányzat emberei, illetve önkéntesek segítségével Bicskén több lakóépület homokzsákos bevédésére került sor. Sárkeresztesen 1 lakóház összedőlt. Válon 5 lakóházat védtek mintegy 1500 homokzsákkal. A megyében a kitelepítettek száma összesen 17 fő.

Heves megyében Tófaluban egy gázcsövet eltört a beáramló víz, a szolgáltató dolgozott a hiba elhárításán. Vámosgyörkön a település több pontján folyamatosan működtek a szivattyúk, a 300 fő védekezésben részt vevő 3 ezer darab homokzsákot épített be, a védekezés az esti órákra befejeződött.

Nógrád megyében Ipolytarnóc településen az Ipoly 9 ingatlant öntött el, melyekből 36 embert kellett kitelepíteni. Elhelyezésük a település iskolájában megtörtént. Több településen (Bercel, Karancsság, Pásztó, Balassagyarmat, Sóshartyán, Diósjenő) volt szükség további beavatkozásokra, melyek jellemzően pincék szivattyúzását, veszélyt jelentő fák eltávolítását jelentették. Pásztón egy személy a pincéjéből történő vízszivattyúzás közben halálos áramütést szenvedett.

Olvasson tovább: