Kereső toggle

A futball megrontói

„Az európai labdarúgás legnagyobb megvesztegetési botránya”

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Soha nem gyanakodtam egyik játékosomra sem” – szögezte le a Heteknek adott nyilatkozatában George F. Hemingway. A Budapest Honvéd első emberét lapunk azt követően kereste meg, hogy hivatalossá vált: a magyar klub is érintett az elmúlt napokban kirobbant nemzetközi bundabotrányban. Ami még fájdalmasabb: egyes külföldi médiumok további magyar bajnoki mérkőzések kapcsán is fogadási csalásokat emlegetnek.

„Bűnözőkkel állunk szemben" - áll az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) közleményében, amelyet a több órán át tartó szerdai, nyoni értekezletet követően adtak ki. A nyilatkozat azt a hét nemzetközi kupamérkőzést is megnevezte, amellyel kapcsolatosan az UEFA bundázás gyanúja miatt indított vizsgálatot. A találkozók között szerepel sajnálatosan a júliusban játszott Fenerbahce-Budapest Honvéd találkozó is. A magyar érintettség egyértelműbb, ha hozzátesszük: a gyanú a kispesti Honvédot érinti elsősorban, a török Fenerbahce közreműködését nem is vizsgálják.

Az UEFA azt követően határozott a „válságértekezlet" összehívásáról, hogy múlt héten a bochumi államügyészség és rendőrség közzétette: egy nemzetközi bűnbanda szervezésében csak a 2009-es naptári évben kilenc európai ország több mint 100 (sőt, akár 200!) mérkőzésének eredményeit befolyásolták különféle módon. „Az európai labdarúgás legnagyobb megvesztegetési botránya ez" - hangzott az UEFA szóvivőjének nyilatkozata néhány nappal ezelőtt. És valóban, egyes híresztelések szerint a mérkőzéseket manipulálni képes játékosok, bírók, edzők, sportvezetők tucatjait vették rá a találkozók menetének megváltoztatására, ráadásul nemcsak pénzzel (avagy a régies kifejezés szerint: bundával), hanem adott esetben fenyegetésekkel, zsarolásokkal is. Fontos hangsúlyozni, hogy elsősorban fogadási botrányokról van szó, nem a „híres-hírhedt" Bernard Tapie-féle módszerekről - vagyis nem klubok, klubtulajdonosok manipulálták a találkozókat, az igazi áldozatok éppen a csapatok, így a Honvéd is. No meg a hűséges szurkolók. „A Budapest Honvédnak ehhez semmi köze sincsen, sem nekem, sem pedig az itt dolgozóknak. Esetleg spicli játékosokról lehet szó" - szögezte le a Heteknek George F. Hemingway klubvezető.

Napok óta tudni lehetett már, hogy mintegy 13 bajnoki találkozó kapcsán Magyarország is érintett a botrányban; gyorsan meg is kezdődött a találgatás a gyanús mérkőzésekről. A Budapest Honvéd európai kupameccsével szemben megfogalmazott hivatalos gyanú felmerülése viszonylag új fejlemény. Már csak azért is, mert az eredmény (5-1 a török gárdának) nekünk, magyaroknak túlságosan is realisztikus.

„Maximálisan elképzelhető, hogy jelen van egy ilyen hálózat a futballban" - jelentette ki lapunknak Muszbek Mihály sportgazdasági szakember. „Sőt, a sportban évtizedek óta ez tapasztalható, különösen azokban a sportágakban, amelyek úgymond »fogadási sportágak«. És a futball pont ilyenné vált. Azok a játékosok, szakemberek, akik a sportból élnek, onnan kapják a fizetésüket, egy nagyobb pénzösszeg ígéretéért befolyásolhatóvá válhatnak" - magyarázta Muszbek, aki szerint valóban elképzelhető az is, amit a német Bild című lap állít, vagyis hogy akár az UEFA illetékesei között is lehetnek „beépített emberek".

„Két elemből állhat össze a bundázás: egyrészt abból, hogy a fogadási lapokra olyan mérkőzések, megfogadható szituációk kerülnek, amelyeket a bundázók előre szeretnének. Másrészt abból, hogy a játékosokkal, bírókkal már előre megegyeznek a mérkőzés alakítása kapcsán. Minél nagyobb meglepetések történnek egy meccsen, annál nagyobb pénzeket lehet kasszírozni. A kulcsfigurák első-sorban a kapusok, védők, bírók lehetnek, akik a legjobban tudják befolyásolni a meccseredményeket. Azonban könnyen lehet, hogy ennél a nemzetközi bundabotránynál az igazi összekötő kapcsok a játékosmenedzserek" - utalt a sportszakember arra, hogy a menedzserek rendelkeznek a legmegfelelőbb kapcsolatrendszerrel és eszközökkel egy ilyen hálózat fenntartására. Hogy az egyre népszerűbbé váló online fogadóirodáknak milyen szerepük lehet a csalásokban, egyelőre nem tudni. Muszbek Mihály szerint azonban szinte már teljesen összeolvadtak a sportággal: „Tegyük fel magunknak a kérdést: az MLSZ-nek ki a legnagyobb szponzora? A Fradinak melyik cég az egyik legfőbb támogatója?" A választ mi adjuk meg: egy fogadóiroda.

„Már Kr. e. 380-ból is vannak olyan feljegyzések, melyek szerint birkózók megegyeztek abban, hogy ki nyeri az olimpiai játékokat - viccelődött a Heteknek Dénes Ferenc sportközgazdász. - Amióta pedig felmerült az, hogy sportsikerekért pénz jár, azóta még hatványozottabban fennáll a manipuláció lehetősége a sportban. Minőségileg annyiban változott a helyzet az utóbbi években, hogy a labdarúgás egy nagyon komoly kereskedelmi ágazattá vált. A másik változás pedig a technikai feltételek területén történt, nevezetesen az, hogy létrejöttek az úgynevezett online fogadóirodák. Tehát ma már iparszerűen lehet üzemeltetni ezeket a csalással működő szervezeteket" - vázolta „korunk vívmányait" a szakember. Dénes szerint a fogadási rendszerek sportra gyakorolt káros hatásaival csak most szembesülhetünk igazán. „A kísértés most már mindig meglesz a fogadók számára, s probléma, hogy nem lehet olyan intézkedéseket hozni, amikkel ezek a bundázások teljesen kizárhatókká válnak a jövőben. De fontos, hogy küzdeni kell ellenük, mert meg kell védeni a labdarúgást" - szögezte le a szakértő, majd végül hozzátette: „Én szeretem ezt a sportágat, és hiszem, hogy talán a jövőben nem ezek a csalássorozatok fogják irányítani. Mert most még nem ez jellemzi a focit" - fejezte be Dénes.

A szakma állásfoglalása szerint egyébként a csalók szándékosan manipuláltak olyan mérkőzéseket, amelyek nincsenek annyira szem előtt, ezért érintheti a német alacsonyabb osztályú találkozókon kívül többek között például Belgiumot, Svájcot és persze Magyarországot is a fogadási botrány. Az illetékes szervek tájékoztatása szerint hamarosan az összes olyan magyar mérkőzést nyilvánosságra hozzák, amelyek érintettek az ügyben, és a csaló játékosokat, bírókat is megtalálják.

Addig pedig nekünk, szurkolóknak csak annyi marad, hogy előre fogadjunk rájuk...

„Rákos sejtburjánzás” Ázsiától Európáig

A német hatóságok hónapokon keresztül dolgoztak a bundabotrány részleteinek felderítésén. A híradásokból úgy tűnik, a német precizitáshoz híven semmit nem bíztak a véletlenre: titkosszolgálati eszközökkel, telefonlehallgatásokkal gyűjtötték be a bizonyítékokat. Az ügynek több mint 200 gyanúsítottja van – sokan közülük délkelet-európaiak, azon belül koszovóiak –, már többeket őrizetbe vettek. A németeken kívül nyomoz az osztrák, svájci és a brit rendőrség is: egyszerre tartottak házkutatást múlt héten Európa több pontján. A hatóságok azonban nem adnak információt az érintett klubokról.
A legtöbb fogadási csalás a Spiegel szerint törökországi meccsekre vonatkozott, de több más ország is érintett. Elsősorban olyan meccsekre fogadtak, amelyek nem voltak annyira szem előtt. Az egyik legújabb hír szerint például három verli labdarúgót őrizetbe vettek, akik be is ismerték tettüket, vagyis, hogy tavaly egy fontos találkozón pénzt ajánlottak fel nekik, ők azt elfogadták, s szándékosan úgy teljesítettek, hogy az ellenfél nyerjen. Egy negyedosztályú Jéna–Meuselwitz találkozón pedig a feljutást döntötte el a bunda.
Magyar vonatkozásokról írt a Süddeutsche Zeitung és a Bild. Előbbi szellőztette meg, hogy áprilisi-májusi magyar bajnoki mérkőzések váltak gyanússá. A Bild egyik újságírója pedig véletlenül látta egy ügyészségi lapon az Újpest nevét. A bochumi ügyészség szerint viszont csak az Újpest egyik meccsét vizsgálják, vagyis lehet, hogy az UTE nem érintett, csupán valamelyik ellenfele.
A fogadások helyszínei Ázsiát is behálózzák (főként Malajzia érintett) – ez rímel Michel Platini UEFA-elnök kijelentésére, aki „rákos sejtburjánzásnak” nevezte a botrányt. Németországban már a bűnbakkeresés is megkezdődött annak kapcsán, hogy négy évvel a 2005-ös vesztegetési ügy után miért nem észlelték a mostani bundabotrány előzményeit. Az akkori botrány leginkább Robert Hoyzerről, a csaló játékvezetőről maradt emlékezetes. A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) ugyanakkor ismételten visszautasította azt a vádat, hogy az akkor kiépített ellenőrzési mechanizmus csődöt mondott volna. „Egyetlen szövetség, egyetlen liga és a világon egyetlen előrejelző rendszer sem képes arra, hogy százszázalékosan kiszűrje a mérkőzések manipulálását” – hangoztatta Theo Zwanziger, a DFB elnöke, aki elismerte, hogy erre a célra az európai szövetség (UEFA) és a DFB megbízásából Németországban is ellenőrzéseket végző svájci Sportradar nevű cégnek évente 200 ezer eurót fizetnek. Az úgynevezett korai előrejelzés – azaz az ellenőrzési rendszer – működésének korlátaira utalt az egyik német újságnak nyilatkozva a Sportradar ügyvezető igazgatója, Carsten Koerl is, aki a többi között azt hangoztatta: cége szerte a világon 70 ország sportfogadási vállalatával működik együtt, ennek ellenére – mint fogalmazott – van egy olyan illegális piac, amelyet lehetetlen ellenőrizni.
Érdekes, hogy a 2005-ben képbe került néhány személy most is gyanús, őrizetbe vettek például egy berlini horvát testvérpárt, akik a fogadási maffia fejei voltak. A Berliner Morgenpost című berlini lapnak egy bennfentes azt is elárulta, hogy milyen zsarolási technikákkal érték el a kívánt végeredményeket. Állítólag minden játékossal kapcsolatban volt valami, amivel sakkban tudták tartani az illetőt. Volt, akinek nagy adóssága volt, más rendszeresen látogatott kuplerájokat, megint mást a szeretőjével vagy a titkos homoszexuális viszonyával lehetett sakkban tartani. Az ismeretlen szerint nemcsak a végeredményekre fogadtak, hanem arra, hogy mondjuk a vendégcsapat a 65. percben szabadrúgáshoz jut, vagy a 78. percben szögletet rúghat. A bűnbanda körülbelül tízmillió eurós bevételhez jutott a törvénytelen eszközökkel.
A bundabotrány alapjaiban rengetheti meg a német futballipart. A meghatározó reklámszereplőnek számító Adidas, Puma és Audi is azonnal felmondja az együttműködését azokkal a klubokkal, amelyek érintettsége felvetődik az ügyben – így elkerülhetik saját hírnevük csorbulását.

Olvasson tovább: