Kereső toggle

Edzők sora áll ki Gera mellett

Kudarc után műbalhé

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Cserbenhagyás, szerződésszegés: ezekkel a vádakkal illették a magyar futball vezetői a válogatott csapatkapitányát a sikertelenül zárt világbajnoki selejtezősorozat után. A szakemberek - és a közvélemény többsége - szerint azonban Gera Zoltán esetében egyik sem áll fenn. A vita alaposan felkavarta a közvéleményt: több napon keresztül a Gera-témájú cikkek uralták az internetes toplistákat.

A magyar labdarúgó-válogatott sorrendben a hatodik világbajnoki részvételt is elbukta, úgy, hogy közben ugyanennyi Európa-bajnokságra sem sikerült kiharcolni a részvételt. Az MLSZ elnöke egy nappal a selejtezősorozat utolsó mérkőzése után előrelépésnek nevezte az eredményt.

Kisteleki István mindennel nagyon meg volt elégedve, kritikája csupán egy játékossal szemben volt: „Nincs bocsánat Gera bűnére ... cserbenhagyta a csapatot." A szövetségi kapitány szintén leszögezte, hogy „Gera számára nincs visszaút". Az elmúlt évek legeredményesebb magyar futballistáját több mint egy éven át változatos módszerekkel igyekeztek megalázni, míg végül egy mondvacsinált okkal a válogatott keretből is kitették.

A válogatott csapatkapitányával Erwin Koeman Koppenhágában közölte: a csapatkapitányt nem nevezte kerettagként a világbajnoki selejtezőre, cserejátékosként sem. Indokként azt hozta fel, hogy Gera a mérkőzés előtti napon öt percet késett egy megbeszélésről. A válogatott labdarúgó a cserepadra sem ülhetett le.

A megalázó - egyesek szerint kiprovokált - helyzetben Gera Zoltán először azt válaszolta, nem látja értelmét, hogy felüljön a lelátóra. Ha a játékára a kapitány nem számít, az több napos edzéskiesést jelentene a számára, így a játéka a Fulhamnél is veszélybe kerülhet. Gera közölte, hogy egyelőre nem szeretne játszani a válogatottban, de ez a döntése nem végleges.

Az MLSZ vezetése tudomásul vette a döntést. Úgy tudjuk, azt kérték Gerától, hogy nyugodtan gondolják végig, hogy közlik a hírt a sajtóval, és majd egy óra múlva beszéljék meg a közös nyilatkozatot. Valójában azonnal kiadták a hírt arról, hogy Gera otthagyta a csapatot. A játékos erről nem tudott, és miután átgondolta a helyzetet, közölte a szövetségi kapitánnyal, hogy Koppenhágában marad, és drukkol a csapatnak a dánok elleni mérkőzésen.

Ekkor következett a második pofon: a kapitány azt mondta, hogy erről szó sem lehet. Nem utazhat együtt a csapatbuszon, és csak magánemberként mehet a stadionba. Azt mondták Gerának, hogy már közölték a csapattal a döntését, és a sajtónak is kiment a hír, így nincs lehetőség a visszavonásra. (Információink szerint nem ez volt az első affér: néhány héttel korábban a Portugália elleni mérkőzésen a Puskás Stadionban az MLSZ egyik alkalmazottja felállította a helyéről a sárga lapjai miatt nem játszó Gerát, mondván, ne foglalja el a szponzorok helyét, akiknek a pénzét köszönheti...).  Kisteleki István, az MLSZ elnöke egy nappal később az Origónak nyilatkozva megerősítette azt, hogy Gera maradni akart, ám Erwin Koeman utat mutatott neki.

Gera Zoltán azt mondja, hogy az ügy ellenére nem mondott le végleg a válogatottságról. „A hozzám közelállók régóta tisztában vannak azzal, hogy ez nem egy hirtelen jött és előzmények nélküli döntés. Ami Koppenhágában történt, már többször benne volt a levegőben, de mégsem gondoltam soha, hogy valóban eljutunk idáig" - írta a játékos a pepsifoci.hu-n szereplő blogjában.

Erwin Koeman irányítása alatt a 62-szeres válogatott csapatkapitány többször nem került be a kezdőcsapatba, és volt, hogy csak az utolsó percben állította be a kapitány. 2008-ban az Albánia elleni mérkőzés előtt pedig az edző azt ajánlotta Gerának, hogy maradjon otthon, nem szükséges leülnie a kispadra.

A Gerával szemben az ötperces késés miatt indult retorziónak nincs előzménye: a játékosnak soha nem voltak fegyelmi problémái, mindig a csapat rendelkezésére állt, többször is előfordult, hogy sérülten is vállalta a játékot. A csapat legeredményesebb játékosának számít, annak ellenére, hogy Erwin Koeman, ha be is állította a csapatba, szakértők szerint többször nem azt a posztot adta Gerának, ahol a legeredményesebb lehetett volna.

Az MLSZ az első napokban kommunikációs offenzívát indított Gera megbélyegzésére, ugyanakkor összehasonlíthatatlanul nagyvonalúbb volt a halálos közlekedési baleset miatt jogerősen elítélt Bodnár Lászlóval. A játékos a bírósági ítélet után néhány nappal már válogatott mérkőzést játszhatott. Itt nem merültek fel „morális kérdések", a szövetség azt hangsúlyozta, hogy meg kell adni az újrakezdés lehetőségét.

A Hivatásos Labdarúgók Szervezete azonban kiállt Gera mellett. „Nem követett el szerződésszegést Gera Zoltán" - nyilatkozta Horváth Gábor, a Hivatásos Labdarúgók Szervezete (HLSZ) főtitkára és a jogi iroda vezetője. Horváth elmondta: a válogatottban való részvétel önkéntes a játékosok részéről. A FIFA ugyanis csak a klubok számára teszi kötelezővé, hogy a hivatalos játéknapokon engedjék el a játékosaikat, így jogi szempontból nincs kötelezettsége annak a játékosnak, akit a szövetségi kapitány behív a válogatottba, de utána nem jelöli a mérkőzés 18-as keretébe. A Dánia elleni mérkőzés után nem volt újabb mérkőzés, ezért a keretből kimaradt játékosok nem számíthattak arra, hogy egy következő mérkőzésen esetleg ismét jelölést kapnak. Gera így szabadon dönthetett arról, Koppenhágában marad-e vagy hazautazik.

„Szó sem lehet cserbenhagyásról, hiszen a válogatottság önkéntes, ilyen alapon Francesco Tottit is meg lehetett volna bélyegezni. Elvileg akár mind a 11 játékos lemondhatja egyszerre a válogatottságot, mivel a nemzeti csapatban a részvétel szokásjogon, és nem szerződéses kötelmi viszonyon alapul" - véli Horváth Gábor, aki szerint mind a játékosok, mind a szövetség, mind a szponzorok szempontjából tisztább helyzet lenne, ha szerződés keretében szabályoznák a válogatott részvételt. „Gera Zoltán olyan értéke a magyar labdarúgásnak, hogy az lenne a bűn, ha lemondanának róla" - jelentette ki a főtitkár.

Egy sor volt edzője is kiállt Gera mellett. Csank János azt mondta: nem törne pálcát Gera felett, és sajnálja őt, mert szerinte soha nem tartozott a problémás játékosok közé. Ahogy fogalmazott, „a légynek sem tudott ártani".

„Lehet, hogy elkésett, de egyrészt nem tudjuk, hogy mennyit, másrészt nem hiszem, hogy akkorát késhetett volna, amiért a lelátóra kéne ültetni. Persze kapitánya válogatja, de szerintem a profiknál ez nem járható út, ha szükség van egy játékosra, akkor játszania kell, hacsak nem követett el valamilyen nagyobb bűncselekményt. Ronaldót is biztosan megbüntetnék, ha elkésne, de nem hiszem, hogy emiatt kihagynák a Realból" - véli Csank.

Egy másik volt kapitány, Gellei Imre, aki először hívta be a válogatottba Gera Zoltánt, nagy veszteségnek érezné, ha a játékost eltiltanák, vagy végleg lemondana a nemzeti mezről. „Mindig van egy új kezdet, egy új lehetőség, egy új esély"- hangsúlyozta Gellei.

„Nekem tetszett Gera lépése, szerintem egy vagány döntés volt ez - mondta lapunknak Varga Zoltán olimpiai bajnok labdarúgó. - Ő egy karakán gyerek, ráadásul kitűnő futballista, ezért már eleve azt sem értettem, hogy a selejtezők során miért mellőzte őt sokszor a szövetségi kapitány. Tett már annyit a válogatottért, hogy ne így viszonyuljanak hozzá."

„Gera Zoltán bizonyosan jobb futballista, mint amilyen Erwin Koeman valaha is volt, s ez önmagában fontos, ha nem is perdöntő érv a Fulham légiósa mellett - írta a Nemzeti Sport internetes oldalán Szöllősi György, a Puskás Ferenc Futballakadémia kommunikációs igazgatója. - Gera Zoltán azon ritka magyar játékosok egyike, akiben minden fifika és lezserség megvan a pályán a szakadatlan küzdeni tudás mellett, de sportszerű életmódjára, végtelen elhivatottságára sem lehet panasz a pályán kívül. Saját tapasztalatból is mondom, mert évekig dolgoztunk együtt a válogatottnál abban az időszakban, amikor Zoli felnőtt kerettag lett. Gera Zoltánnak a magyar válogatott legalább százszor annyit jelent, mint Erwin Koemannak, mégis oda jutott, hogy nyilvánosan kijelentse: ebből elég. Szerintem egyszerűen azért, mert a kapitány - magyarul mondva - szórakozott vele, hosszú hónapok óta."

Olvasson tovább: