Kereső toggle

Álomakadémia: Kilenc növendék az U20-as sikercsapatban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Agárdon festői környezetben készül a magyar futball feltámasztására több tucat ifi és edző. A nyolc éve tartó munka első eredményeit az U20-as vb-n egy ország láthatta: a bronzcsapatból kilenc kulcsjátékos az MTK Sándor Károly Labdarúgó Akadémiájáról került ki. Az akadémia vezetői évente 100 millió forintnál is többet fektetnek a fiatalok nevelésébe, ez pedig csak akkor térül meg, ha közülük minél többen jelentős karriert futnak be.

„Ennél jobb körülmények között nem nagyon lehet készülni" - magyarázta a tizenhat esztendős Hajdú Ádám, a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia hallgatója, aki éppen végzett az edzéssel. Csapattársa, Vass Patrik szintén remekül érzi magát a bentlakásos fociakadémián, mivel - ahogy fogalmazott - „barátaimmal vagyok, és azt csinálom, amit szeretek, vagyis focizok".

Tamási Zsolttól, az akadémia szakmai igazgatójától megtudjuk, hogy mindketten korosztályuk legnagyobb tehetségei között vannak. Vass Patrik, aki irányító-középpályás (kedvence Francesco Totti) már a Liverpoolnál is járt próbajátékon, ahol igencsak elnyerte a szakemberek tetszését, és csupán fiatal kora miatt nem igazolt át Anglia legsikeresebb klubjába.

„Tulajdonképpen pótapukák vagyunk, hiszen hétfő délelőttől szombat délutánig együtt élünk a gyerekekkel" - állította Tamási Zsolt, majd hozzátette: egy ifiedzőnek teljesen másrétű a munkája, mint egy felnőttedzőnek, akinek igazából csak egy dolog számít, hogy a hétvégi mérkőzés sikeres legyen, és az egész heti munkáját ennek rendeli alá. „Mi a gyerekeket képezzük, és a mérkőzés csak eszköz ehhez. Mivel a hét nagy részében mi is itt lakunk, nemcsak a pályán találkozunk a fiatalokkal, hanem a mindennapjaikban, szabadidejükben is, így nemcsak a labdarúgással kapcsolatos problémáikat kell lereagálnunk, hanem egyéb problémáikat, örömeiket is" - mesélte Tamási Zsolt, aki öt éve dolgozik Agárdon, korábban a Győr felnőtt csapatát is vezette.

Az MTK nyolc éve működő agárdi focisulijába a világ minden tájáról érkeznek fiatalok, hogy felvételt nyerjenek. A közelmúltban például Kaliforniából érkeztek amerikai focisták, akik néhány napot a magyar fiatalokkal gyakorolhattak, de jönnek brazilok, és hamarosan egy óriási szerb tehetség is Agárdra költözik, miután kikosarazta a két legnagyobb szerb csapatot, a Partizan Beogradot és a Crvena Zvezdát.

Az agárdi fociakadémia az egész világon párját ritkítja: a világ legnagyobb klubjait tömörítő szervezet, a G14 tagjai közül kettő kivételével valamennyi küldött már megfigyelőt vagy trénert az akadémia edzéseire, és a focisuliból olyan sztárcsapatokhoz kerültek már játékosok, mint a Liverpool, az Inter, a Porto vagy a Manchester City.

Az MTK-val nagyot fordult a világ: másfél évtizede még közel állt ahhoz, hogy a BVSC-hez, a Csepelhez vagy a III. Kerület TVE-hez hasonlóan eltűnjön a futballtörténelem süllyesztőjében. A rendszerváltás utáni években az állami szerepvállalás visszaszorult, a magyar foci pedig szinte mágnesként vonzotta a kétes hírű vállalkozókat, akik közül többen börtönben végezték. A kilencvenes évek közepére számos klub jutott csődbe, vagy került csődhöz közeli állapotba.

Ez utóbbi alól a „kékek" sem voltak kivételek: 1994-ben az MTK mind szakmailag, mind gazdasági téren a padlóra került. A csapat kiesett az elsőosztályból, a klub pedig több havi pénzzel tartozott a játékosoknak.

A krach minden bizonnyal bekövetkezett volna, ha Várszegi Gábor nem lép közbe: a Fotex tulajdonosa első körben gyorssegélyt nyújtott a bajba jutott klubnak, nem sokkal később felvásárolta, és kifizette a tartozásokat. A rendeződött viszonyok után a „kékek" rögtön visszakerültek az elsőosztályba, majd két év múlva bajnoki címet ünnepeltek. Azóta volt olyan év, amikor minden korosztályban, a legkisebbektől a felnőttekig, az MTK lett a magyar bajnok.

Az MTK mindig is a magyar foci nagy újítójának számított. Az MTK-nak volt először külföldi edzője, és ennél a klubnál vezették be először a profizmust. Várszegi Gábor az ezredforduló környékén látott neki az első hazai futballakadémia felépítésének: végigjárta a világ 25 legjelentősebb akadémiáját Brazíliától Hollandián át egészen Romániáig, mindenhol alaposan áttanulmányozta az intézmények szervezetét, működését.

A Sándor Károly Akadémia 2001 óta működik, és az elvek azóta sem változtak. „Kimondottan nemzetközi szintre szeretnénk labdarúgókat képezni" - fedte fel az intézmény célját Tamási Zsolt. Ahhoz, hogy valaki az intézménybe bekerüljön, csupán tehetségre van szüksége, ez nem az a hely, ahol a protekció alapján veszik fel a gyerekeket.

A felvételt nyert fiatalokat luxuskörülmények várják. A főépület egy 3000 négyzetméteres gyönyörű klasszicista kastély, és nemcsak a küllem, de a kiszolgálás is egy ötcsillagos szállodáéval vetekszik: a fiatalok kétágyas, tiszta, légkondicionált szobákban laknak, ahol naponta takarít a személyzet. Az akadémia öltözteti a hallgatókat, a játékosok napi ötször étkeznek, az étrendet dietetikusok állítják össze. A csapat évente többször külföldi túrára indul, ahol a világ legerősebb klubjaival mérkőzik.

Az edzések rendkívül jó hangulatban telnek. Ez persze érthető, hiszen olyan pályákon gyakorolhatnak a játékosok, amelyeket bármelyik Premier Ligában szereplő csapat elfogadna. A szakmai stábot higgadt magabiztosság jellemzi, edzés közben folyamatos instrukciókkal látják el a játékosokat, idegességnek, indulatnak nyoma sincs.

Az ifjú focisták korán kikerülnek a szülői otthonból: 14 évesen már beköltözhetnek az akadémiára, és általában három évig ott is maradnak.

A házirend alapján reggel hétkor kelnek, este fél tízkor takarodót fújnak nekik, tízkor van villanyoltás. Ez alól persze kivétel, ha valami fontos mérkőzést közvetítenek a tévében, ilyenkor a focisták közösen szurkolhatnak kedvenceiknek.

A focistáknak az edzések mellett az elméjüket is pallérozzák: ugyanolyan oktatásban részesülnek, mint bármelyik másik gyerek, az iskola azonban a főépülettől ötven méterre van, így nem kell messzire menniük.

„Az iskolában komoly hangsúlyt fektetnek a nyelvtanulásra (angol, német) és az informatikai képzésre" - mesélte egy hallgató, de hozzátette, hogy rajzból, ének-zenéből, valamint testnevelésből felmentésben részesülnek. Gulácsi Péter korábban választékos angoltudásával tett remek benyomást a Liverpool szakembereire, így ezzel az odaigazolását is jócskán megkönnyítette. Gulácsi Péter azóta a Liverpool felnőtt csapatával készül, és sokan úgy vélik, hogy neki van a legnagyobb esélye arra, hogy hamarosan tétmeccsen is pályára lépjen a Liverpoolban.

Az akadémia egyik nagy vonzerejét jelenti az is, hogy amíg a külföldi akadémiákon jelentős összeget kell áldozniuk a szülőknek arra, hogy a gyerekek komoly futballakadémiához tartozzanak, addig a képzés Agárdon a szülőknek egyetlen fillérjébe sem kerül, hiszen az ellátásukról, képzésükről az intézmény gondoskodik.

„Egy játékos éves képzése 3-3,5 millió forintba kerül, a költségvetésünk pedig 120-130 millió forint" - árulja el Tamási Zsolt, majd hozzáteszi: a számlát a Sándor Károly Ifjúsági Sportalapítvány állja. A fociakadémia azonban világszerte egyre jobb üzlet is: a nagy klubok játékosvásárlás után nevelési költséget is fizetnek annak a klubnak, ahol a játékos nevelkedett, így a fiatalokba fektetett pénz egy-két év alatt könnyen megtérülhet. Feltéve, ha akad olyan játékos, akinek értéke az euró-milliókat is eléri. Az MTK-nál a közelmúlt növendékei közül Németh Krisztián és Gulácsi Péter lett ilyen futballista, de a fent említett két tinédzsernek is megvan rá az esélye.

A profin megtervezett intézmény másik pillére, hogy az akadémia néhány éve hároméves együttműködési megállapodást kötött a Liverpoollal, amit a nyáron meg is hosszabbítottak. A partnerség keretében a vörösök folyamatosan igazolnak játékosokat a magyar csapattól, így az agárdi ifik továbbfejlődése is biztosítva van. Több olasz sztárcsapat is szívesen látta volna partnerül a „kékeket", de a megbízhatóság az ötszörös BL-győztes mellett szólt. Rafa Benitez, a Liverpool világhírű spanyol edzője a nyáron látogatta meg az akadémiát, amely nagy hatást gyakorolt rá, úgy tudjuk, hogy emiatt a magyar U20-as válogatott szereplését is megkülönböztetett figyelemmel kísérte.

A gyümölcsöző együttműködés nyertesei pedig a játékosok. Tamási Zsolt büszkén emlékszik vissza korábbi tanítványaira, akiket azóta már egy ország ismer. Az U20-as válogatott kilenc játékosa dolgozott a keze alatt, és a tavalyi Eb-bronzérmes U19-es válogatottnak is tizenhárom játékosa indult az akadémiáról.

„Németh Krisztián hétéves korában még Győrben kezdte a pályafutását, akkor még én is ott dolgoztam, én voltam az első edzője. Később két évet tanult itt az akadémián - meséli Tamási Zsolt. - Gulácsi Péter budapesti fiú, nagyon korán került az MTK-hoz. ő egy nagyon intelligens, okos fiú. Amikor a szülők úgy döntöttek, hogy áldását adják, hogy a Péter ide kerüljön Agárdra, az ELTE gyakorló gimnáziumának igazgatója elment a lakásukra, és győzködte a szülőket, hogy ne tegyék, hiszen rendkívül tehetséges fiúról van szó. De Péter mindenáron egy komoly kapus szeretett volna lenni. Mentálisan egy nagyon erős, céltudatos fiú, és az évek őt igazolták."

Olvasson tovább: