hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Fidesz jutott el hozzám
– mondja Pozsgay Imre, miért támogatja az ellenzéki pártot

2009. 10. 22.
Pénteken van a Magyar Köztársaság kikiáltásának huszadik évfordulója. Ön milyen szempontok alapján értékelné az azóta megtett utat?

- Alapvető szempontom az, hogy milyen lehetőségeket adott a rendszerváltás Magyarországnak, és hogyan éltünk ezekkel a lehetőségekkel. Nem állok be azoknak a sorába, akik azt mondják, hogy nem volt rendszerváltás: volt rendszerváltás, de elvesztegettük a lehetőségeinket.

Milyen lehetőségekre gondol, amikor azt állítja, elvesztegettük őket?

- Már a rendszerváltás előkészü­le­te­i­nek idején történtek mulasztások. Akkori tárgyalási pozíciómból nem sikerült elérnem, hogy vegyék fel a tárgyalás tematikájába a gazdaságpolitikát, a nemzeti vagyon és az állami tulajdon helyzetét és a szociálpolitikát. Antall Józsefet külön is megkértem, hogy próbálja meg rábeszélni az Ellenzéki Kerekasztalt, hogy a Nemzeti Kerekasztal tárgyaláson vesse fel ezt a témát is. Végül azzal jött vissza, hogy ne kívánjam tőle ezt, hanem örüljünk annak, hogy van egy témakör, amelyben teljes a konszenzus a három tárgyalópartner között: nevezetesen a köz­jogi kérdésekben, valamint a közjogi átalakulás előkészítésében. Némi iróniával hozzátette, hogy ha a gazdaságpolitikát is bedobnánk, az úgy robbantaná szét az Ellenzéki Kerekasztalt, mintha egy kézigránátot dob­tak volna közibük, hiszen nincs kettő a kilenc partner között, aki ebben egyetértene. Így aztán mondhatnám azt is, hogy kirekesztettünk - mert magamat is bele kell értenem - alapvető kérdéseket a tárgyalási menetrendből. Ennek a következményeit azóta is viseljük.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!