hetilap

Hetek hetilap vásárlás
60 éves a kommunista Kína
A nagy menetelés

2009. 10. 02.
Kínának minden oka megvan az ünneplésre. Az október 1-jén 60. évfordulóját ünneplő népköztársaság elérte, hogy békében éljen szomszédaival és jó kapcsolatokat ápoljon minden jelentős vezető hatalommal, annak ellenére, hogy leninista politikai rendszere nem sokat változott 1949 óta. Még mindig a Központi Kommunista Párt van uralmon olyan önjelölt vezetőkkel, akik nem „tolerálják" az ellenzéket. A hat évtized alatt mégis zökkenőmentesen működő berendezkedést honosított meg hibrid kormányzati formájával, melyben ügyesen keverték össze az államkapitalista irányítást a féldemokratikus, tekintélyelvű vezetéssel.

„A kommunista rendszer azért tudott tovább fennmaradni, mint más országokban, mivel egyrészt Kínában legalább harmincszor alacsonyabbak a fizetések, mint az Egyesült Államokban, de emellett számít a kínai emberek szorgalma, és nem elhanyagolható a szabadság hiánya sem" - mondta a Heteknek Kína sikerének titkáról Mitchell Barak politológus, a Keevoon nemzetközi politikai kutató és szaktanácsadó iroda igazgatója. Míg Amerika az emberi jogokért aggódik, Kína diktatórikus rendszere versenyképes gazdaságot teremtett. „A nyugati demokratikus államok sajnos nem lépnek fel akkora erővel, hogy komolyabb nyomást tudnának gyakorolni Kínára az emberi jogok betartása érdekében. Erre a nagyon súlyos problémára egyelőre semmilyen hatékony módszert nem találtak"- vélekedett a politológus.

Nyugati politikusok és tudósok közül sokan figyelmeztetnek arra a veszélyre is, amely a világpolitikai arénában Kína egyre növekvő befolyásában rejlik, és amit „új gyarmatosításnak" neveznek. Mint mondják, Kína a katonai erő helyett a gazdasági terjeszkedésével szerzett hatalmat először Ázsiában, most pedig már Afrikában és Európában is otthonosan mozognak a kínai áruk. Ahogyan százötven évvel ezelőtt még a britek, ma a liberális kapitalizmus nevében a kínaiak árasztják el Afrikát, akik a demokratikus és emberi jogokat figyelmen kívül hagyva kiaknázzák a parlagon heverő természeti kincseket. Ez a fajta „új gyarmatosítás" képes kontrollálni a gyengébb gazdasági forrásokkal rendelkező államokat és egyúttal azok politikai rendszerét is.

Az eljárás a klasszikus gyarmatosítás minden jegyét magán viseli, kivéve, hogy nem célja az adott ország függetlenségének felszámolása. Az viszont elképzelhető, hogy hamarosan az afrikai országok gazdasága a kínai befektetésektől és exportcikkektől fog függeni, hogy egy idő után bel-, és külpolitikai döntéseiket is Peking fogja meghatározni. Mitchell Barak szerint bár a kínai piac terjeszkedése jelentős felemelkedést és reményt kínál sok afrikai nép számára, a kölcsönös gazdasági kapcsolatok hangzatos ígéreteit nem valószínű, hogy be fogják tartani.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!