hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Horogkereszt és sörétes puska
Megátalkodott fasiszták lehetnek a gyilkosok

2009. 08. 28.
A magyar kriminalisztika történetének tizenhetedik dokumentált sorozatgyilkossága az, amelyet a romák ellen követtek el az elmúlt egy évben – és az első, amelynek hátterében a rendőrök szerint nem nyereség- vagy kéjvágy, nem elmebaj, hanem kőkemény fasiszta ideo­lógia, kegyetlen rasszizmus áll. Rendőrségi forrásaink szerint az elmúlt időben meglepően sok hatástalanított fegyver érkezett Szlová­kiából, amelyeket Magyarországon újraélesítettek. Kérdéses, hogy a jelenleg elfogott férfiak nem válnak-e „hősies” mintává fasiszta, nyilas alapon szerveződő félkatonai szervezetek, baráti társaságok számára.

„Eszméletlen" sok bejelentést kaptak a rendőrök a lakosságtól arra nézve, hogy kik azok a honfitársaink, akik baráti körükben nyíltan beszéltek arról, hogy gyűlölik a cigányokat, akár ki is nyírnák őket. „Minden ilyen bejelentést beraktunk a sor végére, hogy leellenőrizzük, de annyi volt, hogy majd belefulladtunk az információba" - ecsetelte a nyomozás nehézségeit egy, az ügyet is­merő forrásunk. Ráadásul a vizsgálatot végző Nemzeti Nyomozó Irodára hihetetlen mennyiségű munka szakadt az őssejtügytől kezdve a Magyarok Nyilai csoport elleni nyomozásig. Számtalan verziót állítottak fel az elkövetőkről, míg eljutottak a feltételezett tettesekig.

Úgy tudjuk, hogy például komoly szál volt a fegyverek „bemérése". Több nyomozó azzal foglalkozott, hogy feltárja a lehetséges beszerzői „vonalakat". A nyomozás egyik hozadéka, hogy kiderült: Szlovákiában nem túl szigorú szabvány szerint hatástalanított fegyvereket itthon visszaélesítenek „szak­értők", amelyeket aztán különféle csoportok megvásárolnak. Úgy tudjuk, hogy az elfogott férfiaknál talált fegyverek beazonosítása is zajlik. Emellett számtalan alvilági és ideológiai baráti csoportra figyeltek fel, de végül nem ez vezetett el az ártatlan em­be­rek lemészárlását kitervelő, a rendőrségi források szerint egyér­telműen náci csoporthoz.

Szemtanúk szerint szótlanul, megadással tűrték a kommandósok múlt péntek hajnali akcióját a romák elleni sorozatgyilkosságokkal gyanúsított személyek, csak egyikük remegett. A debreceni Perényi 1 nevű szóra­ko­zóhelyről és a fölötte lévő Karaoke bárból négy férfit vittek el, akik az elsődleges információk szerint kidobóként dolgoztak ott. őrizetbe vették, majd a bírósági döntés alapján előzetes letartóztatásba helyezték őket. Ezenkívül előállítottak egy programszerve­zéssel foglalkozó nőt, valamint egy közeli lakásból egy másik férfit is, akiket tanúként hallgattak ki. A rendőrök azt állítják: „egy teherautónyi" bizonyítékot foglaltak le összesen 16 helyszínről, például többek között hat sörétes és golyós fegyvert - amelyekkel kaliberük alapján a gyilkosságokat is elkövethették -, illetve egyéb lőfegy­vereket. Szintén lefoglaltak térképeket, amelyeken a támadások célpontjául szolgáló házak is be voltak jelölve.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!