hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kelet Párizsa
Rendhagyó kirándulás a magyar a fővárosban

2009. 07. 18.
Ha a budapestiek nemcsak a lábuk elé, hanem egy kicsit felfelé is néznének, akkor egészen másképp látnák a világot - véli a hazánkba látogató külföldi turisták egy része. ők az egyik ámulatból a másikba estek a főváros történelmi hangulatot árasztó épületeit, nevezetességeit, hídjait látván. Úgy döntöttünk, hogy mi is változtatunk a békaperspektíván: felültünk hát a City Tour által szervezett Hop-On Hop-Off (ugorj fel, ugorj le) kétemeletes városnéző buszra, s rögtön három-négy méteres magasságból szemléltük az alulról már ismertnek vélt helyszíneket.

Tudja ön, hogy honnan kapta a Halászbástya a nevét? Miért épült a Citadella? Hány kapuja van a Parlamentnek? Ki volt Buda, és mit jelent az a szó, hogy pest? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre is választ kaptunk a Hop-On Hop-Off városnéző busz programján. Amint felszálltunk a kétemeletes busz felső szintjére, rögtön „Kelet Párizsában" érezhettük magunkat. Az Andrássy út átváltozott magyar „Champs-Élysées"-vé, és immár senki sem a kutyapiszok miatt bosszankodott.

A Népszínház utca „Pesti Broadway"-nek neveztetett, a Nagykörút pedig egyfajta kuriózummá változott: megtudtuk, hogy eredetileg Duna-holtág volt a helyén. Kevesen múlott, hogy most nem a velencei lagúnákhoz hasonló - ehhez ugyanis kevés volt a pénz, így maradt a holt Duna-ág feltöltése. Szintén kuriózum, hogy az Andrássy útszéli mellékutakat fakockákkal „kövezték le", nehogy a hátaslovak patazaja zavarni merje a környék nyugalmát. Csak a kétórás utazás során vált számunkra ismertté, hogy Budapestnek 123 gyógyforrása van. Az is érdekesen hangzott, hogy az Alagútból kitermelt kőzettel töltötték fel az Akadémia utcát, sőt, már a külföldiek is ismerik azt a régi viccet, miszerint a váralagutat azért fúrták, hogy ha esik az eső, akkor legyen hova betolni a Lánchidat.

A városnézés nemcsak nekünk, fővárosiaknak tudott meglepetésekkel szolgálni. Kajlid és két barátja Ománból érkezett. Először látta a több mint százéves épületeket, és - szó szerint - a legmagasabb elismeréssel szólt: a mennyhez hasonlította őket. Ugyanakkor nehezen boldogult egy erdélyi fadoboz ki­nyi­tásával, s minket kérdezett a doboz eredetéről. Trianonnal kezdtük a történetet, így próbáltuk elmagyarázni Erdély elhelyezkedését. Nagy szemeket meresztettek, s fogalmuk sem volt, miről beszélünk. Amikor azonban kiejtettük Románia nevét, rögtön felragyogott az arcuk. „Értjük már! - kiáltották mindhárman. - Drakula!"

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!