hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A sztárgyár felfalja gyermekeit
Beszélgetés Sebők János rocktörténésszel

2009. 07. 10.
A médiavezérelt társadalom sztárcsináló gépezete nemcsak felemelte, hanem fel is falta Michael Jacksont. A pop királyának története nem egyedülálló: a másik király, Elvis Presley kísértetiesen hasonló körülmények között halt meg, és sok más zenésztehetség is idő előtt távozott a földi létből, amiért nem feltétlenül csak saját életvitelük volt a felelős.

Tragikus halálával Michael Jackson olyan sztárok nevei mellé iratkozott fel, mint Elvis Presley, Jim Morrison, Janis Joplin, Jimi  Hendrix. Van közös elem ezekben a tragédiákban?

- A konkrét halálesetek között vannak hasonló történetek, de ami mindegyikükre jellemző, hogy a haláluk nagyon nagy üzlet volt. A médiavezérelt tömegkultúra paradoxona, hogy az ilyen korszakos sztárok mint Presley, Jackson - akiknek neve olykor igazi szuperbrand, és ismertségük a Coca-Cola ismertségéhez mérhető - nemcsak életükben, hanem halálukban is kiválóan áruba bocsáthatók. Persze utóbbi esetben maga a művész ebből már nem profitál, csak a rokonok és az a közepes iparvállalatnak megfelelő, a sikert dollármilliárdokban mérő gépezet, amely mögötte áll.

Jackson esetében a nagy visszatérést szervező - a világkörüli turnéért legalább 400 millió dolláros gázsit ígérő - cég vezetői, úgy tűnik, reális lehetőségként számoltak azzal, hogy rosszra fordulhatnak a dolgok. Nem véletlenül adták mellé saját orvosukat, hiszen a „király" tizenkét éve nem turnézott, ötven éves volt - és ötven kiló. Ugyanakkor a halála nem okozott nagy „drámát", mert most DVD-filmet készítenek a próbáin készült felvételekből, a testvéreket akarják rávenni, hogy szerepeljenek helyette a megaemlékkoncerten, mert a befektetésnek meg kell térülnie. The Show Must Go On - vagyis a show-nak a főszereplő nélkül is folytatódnia kell.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!