hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Keserű tettek kellenek
Beszélgetés Méray Tiborral hősökről, élni akarókról és a mai szörnyekről

2009. 03. 20.
Méray Tibor március 15-e alkalmával kapta meg a Magyar Köztársaság Érdemrendje Középkeresztjét. A magyar emigráció egyik szellemi vezetője – aki a napokban lesz 85 éves – elmondta: jólesik neki az elismerés, de aggódik Magyarország helyzete miatt. A Párizsban élő magyar író szerint „keserű tettekre” és ehhez bátorságra lenne szükség hazánk rendbetételéhez, „Ezt az országot Kádár János tette tönkre, bár sokan úgy vélik, hogy mi voltunk a legvidámabb barakk.” Méray szerint ez csak a látszat volt, és Kádár népszerűsége hasonló ahhoz, ahogyan az aradi vértanúkat kivégző Ferenc Józsefért később térden állva imádkoztak a magyarok, vagy ahogy Horthy Miklóst éltették.

Több mint ötven éve kényszerült elhagyni az országot. Milyen érzés volt most itthon tölteni az ünnepet?

- Eszembe jutottak a régi márciusok. A Horthy- rendszerben nőttem föl, amelyik igen nemzetinek mondta magát, de ezt a nagy nemzeti ünnepet nem nyilvánította hivatalossá, csak iskolai ünnep volt. Mégis sokat jelentett nekünk, csakúgy, mint később, 1942-43 táján, amikor március 15-e a népi írók mozgalmának és a szociáldemokrata mozgalomnak az ünnepnapja volt. A tüntetéseken egy Petőfi-jelvényt hordtunk, ami akkoriban nem volt ajánlatos, ebből ismertünk egymásra.

Tüntetések ma is vannak...

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!