hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bacsó nagy dobása

2009. 03. 20.
Több mint 30 filmet rendezett, és csaknem ugyanennyiben közreműködött: nemcsak oktatta, hanem aktív részese volt az elmúlt ötven év magyar filmtörténetének. Ezen kívül számos dalszöveget írt és több pesti mondás is tőle származik. A múlt héten 81 éves korában elhunyt Bacsó Péter neve mégis az 1969-ben készült A tanú című film kapcsán ismert leginkább – nemcsak itthon, külföldön is. A mozi – amit sokan az egyik legjobb magyar filmnek tartanak – a Rákosi-korszakot állítja pellengérre, a kópia története és rendezőjének rendszerváltás előtti pályája ugyanakkor a Kádár-éra ellentmondásos kulisszatitkaiba enged bepillantást.

Bacsó Péter a második világháború után, 1946-ban jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházi rendező szakára. Hogy mégis filmrendező lett belőle, egyik tanárának, a hozzá hasonlóan Kassán született Radványi Gézának, valamint filmesnek készülő csoporttársának, Makk Károly forgatókönyvírónak köszönhette. „Az első két évet a színházi és a filmrendezők akkoriban együtt végezték el, és én folyamatosan ugrattam Pétert, hogy ez vagy az a téma mennyivel érdekesebb lenne filmen, mint színházban. Az már akkor nyilvánvaló volt, hogy elképesztő tehetsége van a meséléshez, a dramaturgiához. Állandóan járt az agya, hasonló volt Liszt Ferenchez, aki az utazásai során magával vitt egy néma klaviatúrát és azon pörgette az ujjait" - emlékezett vissza a Heteknek Makk Károly.

Rákosi, Pelikán és a többiek

A kezdeti évek azonban nemcsak a szakma szempontjából érdekesek. Ahogy Makk Károly mondja, Bacsó „szektásan baloldali fiú" volt, számára ellenérvek nem léteztek. Egy interjúban maga a rendező is beismeri, mélyen és hibásan gondolkozott akkoriban. Elmesél egy történetet is, miszerint a negyvenes évek végén a polgári művészetet megvető színikritikusként a Művész Színházban maga hordta le a szmokingos, szivarozó szereplőket megformáló színészeket. Erre fel Várkonyi Zoltán igazgató, akivel később barátivá alakult a viszonya, kitiltotta a színházból. Makk Károly szerint azonban a Rajk-per, az, ahogyan „a párt egyik fele kivégezte a másikat"; valamint a keményvonalas Rákosi-rendszer, majd pedig 1956, amikor saját barátaik is börtönbe kerültek; másokhoz hasonlóan Bacsó világképét is jóval árnyaltabbá tették.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!