hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy bátor és magányos elnök búcsúja
George W. Bush az utókorra hagyná az értékelést

2009. 01. 17.
Nem hajlandó bukott elnökként búcsúzni George Bush, aki a Fehér Házban töltött nyolc év alatt volt nemzetet egyesítő amerikai hős – szeptember 11-e után – és népszerűtlenségi rekordokat döntögető magányos vesztes, akivel még saját párttársai sem szívesen mutatkoztak. Bush a média kritikái helyett abban bízik, hogy a történelem utólag értékeli majd azt, hogy a terrorizmus elleni harc élére állva 2001 ősze után megvédte Amerikát.

Megtartotta utolsó hivatalos sajtótájékoztatóját George W. Bush, aki elmondta, hogy nyolc éves hivatali időszaka alatt az amerikaiak biztonságának megóvása fontosabb volt számára, mint a személyes népszerűsége.
Az elnök megvédte a döntéseit: „Az egyik dolog az elnökséggel kapcsolatban az, hogy csak olyan információk alapján hozhatom meg a döntéseket, amik a rendelkezésemre állnak.” Ezzel szemben az újságírók sokszor az utóbb kiderült információk alapján bírálják a vezetőket.

George W. Bush elnök beszélt a hivatali ideje alatt elért „jó és erős eredményekről”, és visszautasította a terrorizmus elleni háború taktikai hibái, az iraki politikája, illetve a belpolitikája miatt megfogalmazott kritikákat. Védelmébe vette több vitatott politikai döntését, mondván, hogy az elnökség nem válhat népszerűségi versennyé. Bush most sem támogatná a kiotoi klímaegyezményt csak azért, hogy népszerűbb legyen, vagy nem varrná a Közel-Kelet problémáit Izrael nyakába csak azért, hogy a zsidó állam kritikusai és ellenségei szemében népszerűbb legyen. Azt is elmondta, hogy nem kell bocsánatot kérnie a 2001. szeptember 11-ei terrortámadást követő kemény biztonsági intézkedések miatt.

„Rengeteg a kritika ebben a szakmában” – jelentette ki Bush a Fehér Ház sajtószobájában mondott búcsúbeszédében. Mint mondta, soha nem aggódott túl sokat a kritikusok „hangos megjegyzései” miatt, majd hozzátette, hogy Obamának is lesz majd dolga „durva” kritikákkal. „Azt kell majd tennie, amiről azt gondolja, hogy az a jó, ha nem ezt teszi, nem tudom, hogy lesz képes együtt élni önmagával.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!