Kereső toggle

Bűntény két lépésben

Feltört a Fidesz

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nem porszem – egy lapát sóder került az évekig kommunikációs zseninek tartott Fidesz kampánygépezetébe. A hét eseményévé avanzsált, az MSZP kampányszerverébe történt betörés alig egy hónap leforgása alatt a negyedik kínos lelepleződéshez vezetett. A „Fidesz-Gate” azonban jelentősen különbözik a korábbi bakiktól. A legújabb botrány büntetőjogi kategória.

Január 31-én ismeretlen tettes tört be a XXII. kerületi MSZP-székházba. Az elkövető ismerhette a járást, hiszen éppen azon a felújításra váró ablakon mászott be, amely bezárva is könnyen és halkan engedett a külső nyomásnak. 

A betörő kesztyűt viselt, így nyomot sem hagyott maga után. Pontosabban fogalmazva ujjlenyomatot nem, néhány üzenetet azonban igen – értesült a Hetek: „Ne nyomoztassatok utánam, mert bosszút állok”, illetve „A lóhoz ragaszkodom: Villám” tartalmú papírok fogadták a másnap reggel érkező szocialistákat egy eltulajdonított számítógép helyén. 

A betörőt az irodákban található többi műszaki berendezés, laptop, sőt a pénzzel teli páncélszekrény is hidegen hagyta. Tudta, miért jött: a magával vitt egyetlen számítógép ugyanis olyan adatokat – felhasználónevet és jelszót is – tárolt, melyek segítségével elérhetővé vált az MSZP kampányszervere. 

Február 3-án ismeretlen tettes betört az említett szerverre. 11 órát töltött a jelszóval védett területen, 2912 dokumentumot töltött le: a Magyar Nemzet február 10-ei számában két teljes oldalon – kivételesen színesben – közölt Hiller Istvánnal kapcsolatos – egyébként még novemberben elvetett – kampányterven túl többek között hozzájutott Veres János pénzügyminiszter, Lamperth Mónika belügyminiszter és Lendvai Ildikó frakcióvezető választási anyagaihoz is. Az akcióba azonban hiba csúszott. Kiderült, az illegális behatolás a server. fidesz.hu azonosítójú számítógépes szerverről történt. (A hiba sorban a negyedik: januárban a deklaráltan „pártsemleges”, a kormányt becsmérlő Magyar Vizsla című újságról derült ki, hogy kefelenyomatát Rogán Antal fideszes kampányfőnök faxáról küldték el a nyomdába. Néhány nappal később a Demszky Gábor főpolgármester lejáratására különszámot szentelő Budapesti Riportról tudhattuk meg, hogy nem „Fidesz-távoli”, alig egy héttel ezelőtt pedig a 400 ezer munkanélküli egyikeként kampányoló, savanyú képű plakátférfiról bizonyosodott be, hogy valójában egy jól menő vállalkozó).Fotó: MTI

Visszatérve a „Fidesz-Gate”-re: Hiller István szocialista elnök kedden a nyilvánosság előtt ismertette az eseményeket. A Fidesz sajtóosztálya néhány órán keresztül zavartan hallgatott, majd elkezdődött a magyarázkodás. Először azt állították, hogy a felhasználónév és a jelszó „néhány héttel ezelőtt már közismert volt a kibertérben”. Az Index internetes portál szakemberei azonban egynapi kutatás után sem akadtak rá az MSZP-szerver „kulcsaira” a kibertérben. 

Rogán Antal fideszes kampányfőnök később azt mondta, a behatolás nem volt helyes, ám az internet világában nem szokatlan. (Internetjogászok szerint a cselekmény törvénybe ütközik.) Kedd estére azután ellentámadásba ment át a Fidesz: szerintük az egész akció mögött a szocialisták állnak, céljuk, hogy egy esetleges rendőrségi nyomozás során a hatóságok lefoglalják a Fidesz központi szerverét, ellehetetlenítve a párt kampányát. Ezzel együtt a maguk részéről „az ügyet lezártnak tekintik” – olvasható a Fidesz honlapján. A párttal ellentétben a rendőrség nem tekinti lezártnak az ügyet: a XXII. kerületi betöréses lopás ügyében már zajló nyomozás mellett számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen elrendelte a nyomozást. 

Büntető törvénykönyv

300/C. § (1) Aki számítástechnikai rendszerbe a számítástechnikai rendszer védelmét szolgáló intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve, illetőleg azt megsértve bent marad, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

Olvasson tovább: