Kereső toggle

Gáz a politika szolgálatában

Van még energiánk

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nincs gáz: van gáz. Pedig néhány napig úgy tűnt, gáz van: nincs gáz. A január elején Oroszország által Ukrajnára kényszerített új árak és az európai gázpánik azt mutatta, hogy Moszkva egyre jobb hatásfokkal használja fel az energiahordozókat gazdasági és politikai célkitűzéseinek megvalósítására.Az események ugyanakkor arra is rávilágítottak, hogy Magyarország energiafüggőségének, kiszolgáltatottságának csökkentése halasztást nem tűrő feladat.Újévi riadalmat okozott Európában az orosz gázcsapok elzárása. Moszkva éreztette erejét Fotó: Reuters

A Szovjetunió széthullása utáni Oroszország először éppen az Európába történő olajszállítás problémájával szembesült: a fő balti-tengeri kikötők ugyanis immár Észtország, Litvánia és Lettország területén helyezkedtek el, melyek alaposan ki is használták monopolhelyzetüket. Ukrajnában pedig – ahol a vezetékek jelentős része áthaladt – a tranzitárak emelésén kívül rendszeresen meg is dézsmálták a szállítmányokat, annak ellenére, hogy Oroszország, igyekezvén megőrizni a baráti viszonyt a volt tagállamokkal, továbbra is nyomott áron adta a nyersanyagot.

Szerdán végül megegyezett az orosz és az ukrán fél a földgázszállítás feltételeiről, Európa fellélegezhetett. A krízis rövid távú rendezése tehát lezárult, Magyarország azonban továbbra is kiszolgáltatott helyzetben van: a lakosság 90 százaléka "gázfüggő", a szükséges földgáz pedig egyetlen csatornán, Ukrajnán keresztül érkezik az országba. 

A "vészforgatókönyvet" készítő operatív testület el is kezdte működését. Öt fokozatban kapcsolnánk le a hálózatról a fogyasztókat, a nagyobbaktól kiindulva. Szerencsére még az első lépést sem kellett megtennünk, a 2,4 milliárd köbméteres gáztartalékok elégségesnek bizonyultak – mondta a Heteknek Kóka János gazdasági miniszter.

cikkeink:


Gázos napok - Kovács Klára írásaGázárháború keleten, energiaválság nyugaton - Major Nóra írásaPillanatnyi ájulás - Vagyim Arisztov írása, Szentpétervárról

Olvasson tovább: