hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A hegyek cunamija
Óriásföldrengés a Himalájában: emberfeletti kihívás

2005. 10. 18.
Egy éven belül újabb nagy természeti csapás érte Délkelet-Ázsiát. Ahogy ez a tavaly év végén az indonéziai Szumátra szigeti 9-es erősség? földrengés és ennek következtében kialakuló cunami esetén történt, a világ most is csak fokozatosan eszmélt rá a földrengés súlyosságára. Az áldozatok száma – az eddig beérkezett adatok alapján – meghaladja a negyvenezret, de ennél jóval több a sebesült. Egyes becslések szerint körülbelül hárommillió ember vált a térségben hajléktalanná. A decemberi katasztrófához hasonlóan a földrengés több országot érintett, a rengés Afganisztán középső területeitől Banglades nyugati részéig érezhető volt. Mivel a segélyszervezetek figyelmét és erejét az ázsiai katasztrófa kötötte le, a tragédia közvetve a világ másik részén is éreztette hatását: Közép-Amerikában, Guatemalában a Katrinánál is pusztítóbb Stan hurrikán nyomán a sárlavina tömegsírrá változtatott több települést, de a túlélők ezúttal nem számíthatnak a nemzetközi segítségre.



A hegyláncok közé szinte lehetetlen eljuttatni a segélyeket. Magukra maradtak Fotó: Reuters

Pakisztán történelmének egyik legnagyobb természeti csapását élte át, amikor is a Richter-skála szerinti 7,6-os erősség? földrengés rázta meg a térséget szombat reggel, melynek epicentruma Muzaffarabad városának közelében volt. A város épületeinek 50 százalékát lerombolta a természeti csapás. India északi részén is sokan vesztették életüket, de Afganisztán területéről is érkeztek hírek áldozatokról és komoly károkról. A helyszíni beszámolók szerint megdöbbentő a látvány: hegyek váltak szó szerint ketté, és városok tűntek el szinte teljes egészében. 

A rengés következtében kialakuló földcsuszamlások számos utat, hidat rongáltak meg, így több katasztrófa sújtotta terület megközelíthetetlenné vált.

Száznegyvennégy utórengést regisztráltak, melyek közül egy 6,2-es erősségű, huszonegy pedig ötösnél erősebb volt. A térségben egy körülbelül 100-120 km hosszú repedés keletkezett a földmozgás során.

Pakisztán fővárosában, Iszlámábádban is komoly károk keletkeztek, számos épület összeomlott. Több lakos számolt be arról, hogy milyen félelmetes látványt jelentett nekik, amikor látták, hogy épületek himbálóznak a rengés következtében. 

A városokban az áldozatok nagy része gyermek, akik szombat reggel – amikor a föld rengeni kezdett – az iskolapadban ültek. A tizenhét éves Uzair Mohammed Qureshi éppen a kémia könyvét olvasta az osztálytermében, amikor az iskola épülete hirtelen remegni kezdett. Ekkor a teremben tartózkodó tizenöt-húsz diáktársával együtt az ajtó felé rohantak, hogy kimeneküljenek, de ekkor az épület teteje rájuk szakadt. Miután a fiú visszanyerte eszméletét, kimászott a romok közül, és hazaigyekezett, de az otthona helyett csak egy törmelékkupacot talált, a szülei és a nagymamája pedig holtan feküdtek a romok alatt. Hozzá hasonló túlélők szombat óta a szabad ég alatt töltik a fagyos éjszakákat, mivel mindenüket elvesztették. A legtöbb helyen nincs áram, megfelelő élelem és víz. Sokan az autóikban alszanak, mások pedig focipályákon. 

A mentési akciók lassan indultak meg, emiatt a károsultak elkeseredetten kritizálják a pakisztáni kormányt és a külföldi országokat, elsősorban az Egyesült Államokat. Amerika annak ellenére újra bűnbakká vált, hogy 50 millió dollár gyorssegélyt ajánlott fel, és Afganisztánból, a frontvonalból nyolc katonai helikoptert átvezényelt, miközben például az Európai Unió 4,4 millió dollárt, az ENSZ pedig – legalábbis lapzártánk időpontjáig – jelképesnek is alig mondható 100 ezer dollár segélyt küldött. Több nemzetközi karitatív szervezet is felajánlotta segítségét, de a járhatatlanná vált utak és a viharos időjárás miatt a segítség nagy része lapzártánkig el sem jutott a bajbajutottakhoz. 

A szakemberek véleménye szerint Pakisztán, India és Afganisztán térsége rendkívül földrengésveszélyes terület. A történelem során rendszeresen előfordultak sok áldozattal járó katasztrófák. 1935-ben például 7,5-ös erősség? földrengést mértek az indiai Quettában, amelynek következtében ötvenezer ember vesztette életét; 1974-ben a mostani földrengés epicentrumától északra 6,2-es erősség? földrengést észleltek, melynek ötezernyolcszáz sérültje volt. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!