hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amerikai exodus
Egymillió hontalan a jólét földjén

2005. 09. 13.
Az amerikaiak többsége úgy gondolja, hogy a hurrikán és az áradás nyomán elpusztult New Orleans városát nem lehet helyreállítani. A szélvihar egy Nagy-Britannia méret? területet rombolt le, és becslések szerint legalább tízezer halálos áldozattal járt. Az okozott kár is csillagászati: több mint 150 milliárd dollár – nagyobb, mint Magyarország egyévi teljes nemzeti jövedelme.



New Orleans-i kitelepítettek Houstonban. Megmenekült menekültek Fotó: Reuters

Az amerikai történelem legnagyobb természeti katasztrófája után szintén történelmi méret? az a menekültáradat is, amely a hurrikán sújtotta térségből kiindult. A polgárháború óta soha nem kellett egyszerre ilyen sok embernek elhagynia az otthonát Amerikában. A hatóságoknak és a segélyszervezeteknek több mint egymillió ember, köztük 160 ezer iskoláskorú gyermek ellátásáról kell gondoskodniuk. 

A legtöbb menekültet befogadó Texas állam már megtelt, így a modern kori exodus számkivetettjeit Michigan és Arizona államok igyekeznek befogadni, de a menekülthullám elérte már a távoli New Yorkot is. A Vöröskereszt egyik helyi vezetője szerint új könyvet kell írni a tömeges evakuálásokról: most ugyanis olyan embereken kell segíteni, akik soha nem térhetnek már vissza az otthonukba.

A katasztrófa nyomán országos összefogás indult az Egyesült Államokban. A USA Today cím? lap összeállítása szerint a hurrikán áldozatai részére már eddig is több adomány gyűlt össze, mint az eddigi karitatív rekordnak számító szeptember 11-e vagy az ázsiai cunami utáni hónapokban. Miközben a váratlan vészhelyzet a legtöbb emberből az áldozatvállalást és a segítő szándékot hívta elő, mások épp ellenkezőleg: elérkezettnek látták az időt, hogy a bajba jutott emberektől még azt is elvegyék, amijük maradt.

Cikkünk a témában:

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!