hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mikor az ifjak tombolnak
Képeslap Siófokról

2005. 08. 30.
2005. augusztus, Siófok, Ezüstpart. A víz nagyon finom. Estére a tömeg óriási, főleg fiatalok.  A főutakon végig lányok állnak. Két hónapon belül nyolcan haltak meg a városban. Közülük négyen stricik voltak, és hárman prostituáltak. Több szálloda így hirdeti magát: "Gyertek, fiatalok, ez a ti fővárosotok. Ez a szabadság városa!" 



Száznegyvennel kanyarban. Fék nélküli módon Fotó: Lánglovagok.hu

Z. Kálmán, siófoki vállalkozó: 

– Milyen az élet manapság a városban? Hogy érzik magukat nyáron, és hogy télen? Kik járnak ide? Milyenek a nappalok, és milyenek az éjszakák?

– Tíz évvel ezelőtt sok jó helyen az asztalok már napokkal előtte le voltak foglalva. Pestről jöttek, ebédeltek, sétáltak, fürödtek, hazamentek. Siófok nem volt egy megvetendő hely, volt múltja is, valaha egy tisztesnek mondható kis fürdőváros volt, egy szűk, de tehetős polgársággal. Ezek a normális, fizetőképes vendégek mára teljesen elmenekültek erről 

a helyről. Ma a siófoki vendégkör tizenhárom évtől tizenkilenc éves korig terjed, főleg magyar, német és holland gyerekekből áll. Idejönnek tombolni, rombolni, szexelni. Mindazt, amit otthon nem engednek meg nekik, azt itt szabadon tehetik. Mikor reggel végigmegyek a városon, olyan, mint egy csatatér: kérlek szépen, konténerek felborítva, kukák kiégetve, padok kitépve, virágládák kiszakítva, üres üvegek szétdobálva. Nem tudom, a rendőrség ezt tényleg nem akarja látni? Ha kimész este a Tescóba, megnézheted, hogy készülnek fel az éjszakára ezek a szó szerint gyerekek. Tegnapelőtt pontosan megfigyeltem egy tízfős csapatot a kasszánál: négy láda sör, három-négy üveg Unicum és Martini. Újabban sokaknál már abszintot is lehet látni, ami az egyik legvadabb ital a világon. Negyven évig tiltva volt Magyarországon, de már lehet kapni. Ezzel indítanak. Brutális. Normális ember erre nem kíváncsi, továbbmennek Földvárra vagy Keszthelyre. A második szomszédom kiadta két német fiatalnak a házát pár napra. Ma reggel mentek el. Éjjelente borzalmas lármát csaptak, annyira, hogy reggelig nem tudtunk aludni. Átjön a szomszéd, azt mondja, nézzem meg mi maradt utánuk: az ülőgarnitúrát ki kell cserélni, teljesen össze van sörözve, hányva, hamuzva, meg minden. Valami százötven üres sörösdobozt és üveget vitt ki utánuk. Szégyenlem, ha külföldiek jönnek hozzám.

A város összes bevezető útján prostituáltak állnak, de nem csak este, napközben is. De még benn a városban, a sétányokon is. És agresszívek. Ha a feleségemmel vagyok, akkor is kikezdenek velem. Másfél hónap alatt két olyan baleset történt Siófokon, ami egyértelműen a prostituáltak miatt és prostituáltakkal történt. Nyolcan haltak meg.

– A mondandója és a mondatai ellenére, ahogy beszél, mégis úgy érzem, mintha szeretné a várost.

– Szeretem. Azért élek itt. Sőt, teszek is érte, nem is keveset. Ismernek és tisztelnek is a városban. Csak a szám íze lett keserű. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!