hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Félbemaradt fotóalbum
Ellentmondásos vélemények a légikatasztrófa körülményeiről

2005. 08. 23.
Pénteken délután a Kaposvár melletti Kaposújlakról nyolc kis magánrepülőgép szállt föl, hogy Horvátország felé vegye az irányt. A húszfős baráti társaság a költői Barc-szigetén szerette volna tölteni a hétvégét. A katasztrófa Belgrádtól száznegyven kilométerre kezdődött.



A kaposújlaki repülőtér, ahonnan a nyolc kisgép felszállt. Aznap délután ugyanígy nézett ki az ég Fotók: Somorjai L.

Eredetileg tíz gép indult volna, de kettő a rossz időjárási viszonyok miatt nem vállalta az utat. A gépek kötelékben vonultak. Pokorica környékén sűrű, átláthatatlan ködbe kerültek. Öt gép épségben le tudott szállni Horvátország déli részén, egy pedig kényszerleszállást hajtott végre egy használaton kívüli leszállópályán. Egy gép tisztázatlan körülmények között felrobbant, majd lezuhant. Vagy lezuhant, majd felrobbant; ezt ma még nem tudni. A két kaposvári utas, Szabados Zoltán és dr. Viczián György, a felismerhetetlenségig szétégett és feldarabolódott. A másik tragédiát szenvedett gépet a bajai Mikola József vezette. Utasa, egy hölgy, még a földet érés előtt kiesett a gépből és szörnyethalt. Mivel a két gép a délszláv háborúban elaknásított területre zuhant, az ottani hatóságok a területet lezárták és keveseket engedtek a helyszínre. Így még a közelben nyaraló Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt sem. Az egyik gépet Fa Nándor vezette, ő is a sikeres földet érők között volt. A társaság nagy része Kaposvár közéleti és üzleti életének megbecsült és elismert tagjaiból állt, többen Szita Károly polgármester baráti köréhez tartoztak. A gépek útját Hamvai Gyula kaposvári vállalkozó, bútorkereskedő szervezte, aki egyben az egyik gépet is vezette. A város értetlenül áll a katasztrófa előtt, és gyászolja, akiket elveszített. A horvát hatóságok felszólították a pilótákat és a velük utazókat, hogy a történtekről ne nyilatkozzanak.



Robbanás után Fotó: MTI

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!