hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az utolsó fuvar
Magyar drogfutárok külföldi tragédiája

2005. 08. 09.
"Könnyű, nyári munka külföldön, akár nyelvtudás nélkül is, kiemelkedően magas fizetéssel!" Körülbelül így néznek ki azok a köztörvényes bűncselekményekre "balekokat" toborzó apróhirdetések, melyek vége számtalan esetben börtön, kínzások, verések, sorozatos nemi erőszak és feldolgozhatatlan lelki sérülések. 



Délutáni pihenés egy dél-amerikai börtönben. Idegölő hely Fotó: Reuters

A Latin-Amerikában bebörtönzött hat miskolci fiatalember esete ismét ráirányította a figyelmet a különféle alvilági csoportok hazai ténykedésére, és sajnos nem utolsósorban honfitársaink naivságára is. A huszonéves fiúk egy miskolci hölgy által feladott álláshirdetésre jelentkeztek, majd annak nigériai származású, Spanyolországban tartózkodó élettársával kerültek kapcsolatba, aki dél-amerikai "ismerősei" részére szervezett drogfutárokat. Feladatuk az volt, hogy az árut a termelés helyéről eljuttassák a hálózat európai elosztóihoz, az ecuadori hatóságok azonban lefülelték őket, és büntetőeljárást indítottak ellenük. Módszer tekintetében a már évek óta jól bevált preparált cipőre esett a választás, melynek előnye, hogy a lábbeli üreges talpába egyenként fél kiló kokain fér.

Az ügyben olyan gyanúsított is van, aki vesztére 25 kilogramm kokaint akart a bőröndjében átcsempészni a határon. Ő a legidősebb gyanúsított a maga negyven évével, míg a többiek alig töltötték be a húszat, és kivétel nélkül a könyny? pénzszerzési lehetőség reményében vágtak bele a transzportba – tudtuk meg Csintalan Páltól, a Nemzeti Nyomozó Iroda alosztályvezetőjétől. Miután egyre többen buktak le a százados által elkövetői körnek nevezett csapatból, egyikük meggondolta magát, és nem hozta haza a kábítószert, hanem a hotelban elrejtette. Emiatt kisebb "nézeteltérés" alakult ki nigériai megbízóival, akik nem akarták elhinni a történetét, és ezért "agresszíven kérdezték" a drog hollétéről. Pánikja tulajdonképpen megmentette a fiút, hiszen most – a társai tragikus helyzetéhez képest üdítő – magyarországi előzetesben várja az eljárás befejezését. A híradások szerint ugyanis a Latin-Amerikában bebörtönzött fiatalok embertelen körülmények között várják az ítéletet, egyiküket az őrök szeme láttára árammal és késekkel is kínozták rabtársai, hogy még több pénzt küldessen szüleivel az intézménybe. 

Bár ebben az ügyben nem utal rá semmilyen körülmény, az sem zárható ki, hogy a miskolciak pusztán figyelemelterelő csalik voltak egy nagyobb szabású szállítmány előtt, vagyis az "igazi" transzport miatt áldozták be őket a hatóságok figyelmének megosztása érdekében. 

Az apróhirdetéssel toborzó hölgyet elfogatóparanccsal körözik, mivel kiszökött az országból, két további szervező pedig előzetes letartóztatásban van. Csintalan arról is beszámolt, hogy a markukba került hálózatból egyelőre tizenöt elkövetőt sikerült nevesíteni, aki közül a nigériai élettárs kivételével mindenki Miskolc lakója. Mint kiderült, a miskolci hölgy 2001-ben saját nagymamáját is kivitte Curassóra, és valószínű, hogy felmenője ruházatában csempészte be a kábítószert. 

A négy ecuadori, két venezuelai és egy angol előzetesben ülő magyar fiú sorsa kétféleképpen alakulhat a nyomozóiroda alosztályvezetője szerint. Ha az ottani hatóság felajánlja a büntetőeljárás lefolytatását a magyar szerveknek, akkor magyar bíróság ítéli majd el őket, ha azonban külföldön születik meg a büntetés kiszabása, az elítéltek kérhetik, hogy itthon tölthessék le a rájuk rótt időt. Egy, az ügyhöz csak "szőrmentén" kapcsolódó személy már itthon van, miután odakint tíz évet kapott. Hazánkban sem vár azonban kifejezetten enyhe ítélet a drogfutárokra, mivel a mostanihoz hasonló ügyek bűnszervezetben elkövetettnek minősülnek, és "jutalmuk" büntetési tétele akár életfogytiglan tartó szabadságvesztés is lehet. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!