hetilap

Hetek hetilap vásárlás
George W. Bush: Még négy év
Az amerikai választók többsége morális alapon döntött

2004. 11. 08.
Soha még nem választottak amerikai elnököt olyan sok szavazattal, mint november 2-án George W. Busht. Az újraválasztott államfő számára a győzelem többszörös elégtételnek számít. Négy éve a szavazatoknak kevesebb mint a felével, hosszas jogi huzavona után költözhetett a Fehér Házba, most azonban rekordrészvétel mellett több mint három és fél millió voks előnnyel ért célba. Miközben a világ legtöbb részén John Kerry győzelméért szorítottak, az amerikai választók nem foglalkoztak azokkal a – Magyarországon is hangoztatott – véleményekkel, mely szerint Bushra csak a déli vallásos fehér farmerek szavaznak. A választási térkép egyértelművé teszi: a demokraták bázisa a két partvidékre és néhány északi államra koncentrálódik, míg Amerika "szíve" a republikánusok mellett áll, akik nemcsak a Fehér Házban hosszabbíthattak, hanem sikerült növelniük előnyüket a képviselőházban és a szenátusban is.



George W. Bush és felesége, Laura. Az elnöki házaspár bizonyított Fotó: Reuters

Az amerikaiak számára három kérdéskör volt a döntő a választás során. Nagyjából ugyanannyian gondolták azt, hogy Kerry jobban ért a gazdasághoz, mint amennyien Bush mellett döntöttek a terrorizmus elleni következetes küzdelme miatt. A döntő különbséget a mintegy 20 százalékot kitevő, elsősorban morális szempontok és értékek alapján választó szavazók jelentették. Ők 4:1 arányban úgy gondolták, hogy George W. Bush értékrendje és erkölcsi kérdésekben való kiállása közelebb áll hozzájuk, mint a morális liberalizmust képviselő John Kerry.

"Hosszú éjszakánk volt, óriási éjszakánk volt", kezdte Bush a választások utáni beszédét szerda este, majd bejelentette, hogy néhány órával korábban nagyon kellemes telefonbeszélgetést folytatott John Kerry szenátorral, amikor Kerry felhívta, hogy gratuláljon a választások megnyeréséhez. Az urnák lezárásától – a John Kerry által egy órával korábban hasonlóan méltatott telefonbeszélgetésig – azonban hosszú éjszaka állt a választók, a kampánystábok előtt.

Az első hírek hallatán a Bush-csapat kaphatott a szívéhez, hiszen a szavazóhelyiségek bezárása után közzétett közvélemény-kutatások szerint John Kerry nyerte a választásokat, megszerezve a legfontosabb ingadozó államok, Florida, Ohio, Pennsylvania szavazatait. A szavazatok számolása közben azonban egyre nyilvánvalóbb lett, hogy ezt a választást George W. Bush megnyeri, és nem is akárhogyan. A közvélemény-kutatások után elkezdtek beérkezni a számok: Nyugat-Virginia, Kentucky, Louisiana, Mississippi, majd a középnyugati államok mind Bushoz kerültek. A szemek egyre inkább a korábban kulcsállamoknak tekintett Floridára és Ohióra szegeződtek, de a várakozástól eltérően Florida ezúttal nem okozott fejfájást a republikánusoknak: közel félmillió szavazattal, mintegy öt százalékpontnyi különbséggel Bush "vitte" Floridát. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!