hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bush négymillióval jobb
Százhúszmilliós rekord szavazat

2004. 11. 08.
"Rekordokat döntő számban szavaztak az amerikaiak" – állapította meg George W. Bush, az Egyesült Államok újraválasztott elnöke győzelmi beszéde első mondatában. Természetesen ugyanerre a következtetésre jutottak az elemzők is, akik szerint a hatvan százalékot megközelítő részvétel 1968 óta a legmagasabbnak tekinthető – ez azt jelenti, hogy mintegy 120 milliónyian vették a fáradságot kedden, hogy a szavazóhelyiségeket felkeresve voksoljanak a két jelölt egyikére.



Demokrata partvidékek, republikánus szárazföld Fotó: Foxnews

Összehasonlításképpen érdemes megjegyezni, hogy négy évvel ezelőtt, amikor Al Gore demokrata jelölt hajszálnyira maradt alul a most újraválasztott Bushsal szemben, 54 százalékos volt a részvételi arány, azaz körülbelül 105 millió amerikai szavazott. Clinton elnök 1996-os újraválasztásakor a szavazásra jogosultaknak mindössze 49 százaléka járult az urnákhoz, négy évvel korábban azonban, amikor Clinton legyőzte az idősebb Busht, valamivel több mint 55 százalékos volt a részvétel. Az idei választásokon több állam – köztük Florida, Georgia, Dél-Karolina, Tennessee és a Washington fővárost magában foglaló Columbia Kerület is részvételi rekordot állított fel. 

George Bush személye mindkét oldal részvételi hajlandóságát jelentősen befolyásolta. Támogatói szavazatukkal is egyetértésüket fejezték ki a hagyományos értékrend, az erőskez? vezetés, a terrorizmus ellen vívott háború ügyében, míg ellenfelei az elhúzódó iraki háború, az államadósság, a túlságosan konzervatív értékrend miatt aktivizálták magukat. 



Bush támogatói Washingtonban örülnek a győzelemnek Fotó: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!