hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Népszavazás innen és a határon túlról
Érdekek és kételyek

2004. 10. 04.
Nem kizárt, hogy akkor is változatlanul hagyhatja az állampolgársági törvényt a magyar parlament, ha a népszavazáson összegyűlik az érvényességhez szükséges kétmillió igen. De valószín?bbnek látszik az érvénytelenség – így minden maradhat a régiben. 

A magyar parlamenti pártok eltérően viszonyulnak a kettős állampolgárság ügyéhez. Az MDF és a Fidesz a népszavazás kiírása mellett azt is támogatja, hogy azon a többség igennel szavazzon. Az SZDSZ álláspontja szerint az országgyűlésnek kötelessége a népszavazás kiírása, azonban a szabad demokraták nem értenek egyet a határon túliaknak adandó kettős állampolgársággal. Az MSZP álláspontja nem egyértelmű, szerintük ez politikai jelleg? kérdés, amelyet nem az országgyűlésben kell megvitatni (jó kérdés azonban, hogy hol máshol…). 

A legvalószín?bbnek az tűnik, hogy alacsony részvétel mellett a népszavazás érvénytelen lesz, bár a szavazók körében a kérdés nagyarányú támogatottságot élvez majd. Magasabb részvételi arány melletti, eredményes népszavazás esetén két lehetőség van. Amennyiben a választópolgárok támogatják a kezdeményezést, a parlamentnek még mindig igen tág mozgástere lesz a szabályozás mikéntjének eldöntésére, elsősorban a kérdés megfogalmazásából fakadóan. További lehetőség, hogy eredményes népszavazáson a magyarországi szavazópolgárok elutasítják a határon túliak kedvezményes eljárás útján történő kettős állampolgársághoz juttatását. Ennek oka lehet, hogy a magyarországiak többsége nem ismeri érdemben a határon túliak problémáit, ezért véleményét sztereotípiákra alapozott közhelyek formálják.

Magyarországon az öregedő népesség, az inaktívak számának növekedése egyre komolyabb problémákat okoz. Hablicsek László, a igazgatóhelyettese lapunknak elmondta: a válság enyhítéséhez Magyarország "demográfiai tartalékát" főleg a határon túli magyarok jelenthetik a jövőben. Az elöregedés folyamata a szakember szerint megállíthatatlan, a letelepülőkkel csak lassítani lehet a jövőben. A népesedési kormánybizottság szerint a betelepülőknek évi tizenkétezerrel kellene felülmúlniuk a kitelepülők számát. Jelenleg azonban ötezer körüli honosítási-visszahonosítási kérelem érkezik csupán.

Ezzel viszont szöges ellentétben áll a határon túli magyarok érdeke, akik a szülőföldön való boldogulást tartják elsőrend? fontosságúnak. Egyes vélemények szerint az állampolgárságtól így megfosztott határon túli magyarság joggal érezheti majd úgy, hogy sorsára hagyták. Ez hosszú távon is megronthatja a magyar–magyar viszonyt, a következményeket ismét a kisebbségben élők fogják megszenvedni. 

Külhoni vélemények

Kasza József, a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnöke úgy érzi, hogy a népszavazás eredménytelen lesz, és ezzel kilátástalan helyzetbe sodorják a határon túli magyarságot. Nem tudni, milyen sokkot okoz ez a határokon kívül rekedtek számára. Kasza József szerint az ügyben már rég tárgyalások útján kellett volna eredményt elérni a Magyar Köztársaság mindenkori kormányával.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!