Kereső toggle

Az utolsó pillanatig nyílt maradt az amerikai elnökválasztási kampány

Egy szék, két esély

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

John Forbes Kerry szenátor Massachusetts államot képviseli az Egyesült Államok szenátusában. A vietnami veterán 2004. július 29-ei jelölését követően a Demokrata Párt színeiben indul az elnöki székért az idei amerikai elnökválasztásokon.

Kerry 1943. december 11-én született a Colorado állambeli Aurorában, egy katonai kórházban, ahol apját, Richard Kerry második világháborús pilótát tuberkulózissal kezelték. 

Apai nagyapja, Frederick A. Kerry (született Fritz Kohn) az Osztrák–Magyar Monarchia területén, a ma Csehországhoz tartozó Horni Benesovban született, és Mödlingben, egy Bécs közeli kisvárosban nőtt fel. Felesége, Ida Löwe Budapesten született. Mindketten németajkú zsidók voltak, akik 1901-ben kikeresztelkedtek. Fritz Kohn ekkor vette fel a Frederick Kerry nevet, amelyet a családi történet szerint a térképről választott, mondván, egy ír hangzású név segíthet nekik az Újvilágban. 1905-ben valóban kitelepültek az Egyesült Államokba, ahol három gyermeküket – köztük John apját – katolikusnak nevelték. Cseh történészek szerint Ida egyik felmenője a 16. század végén élt Sinai Löwe volt, akinek testvére volt a legendás Juda Lőw rabbi, kabbalista, filozófus és talmudista, akit a prágai Máhárálként ismertek. Ida két testvére, Otto és Jenni Löwe náci haláltáborokban vesztették életüket.

Francia évek

Richard John Kerry, a szenátor apja Massachusettsben született. Iskolái befejeztével előbb a hadseregben, majd a külügyminisztériumban szolgált. 1937-ben ismerkedett meg Rosemary Forbesszal, a vagyonos Forbes család (nem azonos a neves Forbes magazin névadójával) tizenegy gyermekének egyikével, akivel 1941-ben kötöttek házasságot. Rosemary a Vöröskeresztnél szolgált Párizsban a második világháborúban.

Kerry anyai nagyapja, James Grant Forbes a kínai Sanghajban született, ahol hatalmas vagyonra tett szert porcelán és ópium forgalmazásából. Forbes egy New England-i család leányát, Margaret Tyndal Winthropot vette feleségül, akinek az ősei az első bevándorlókkal érkeztek az országba. Az ő révén John Kerryt négy korábbi elnökhöz, többek között George W. Bush-hoz is rokoni szálak fűzik (Bush-sal kilencedfokú unokatestvérek).

Kerry gyermekkorában hosszú időt töltött a franciaországi Saint-Briac városban, ahol édesanyja gyermekkori otthona volt. A Kerry család később is több nyári szünetet töltött a francia rezidencián. Ebben az időben közeli barátság alakult ki közte és elsőfokú unokatestvére, Brice Lalonde későbbi szocialista és zöldpárti vezető között, aki 1981-ben indult a francia elnökválasztáson is.

Mivel Kerry apjának munkája miatt a család sokat költözött, John tanulmányainak nagy részét bentlakásos iskolákban végezte, többek között Svájcban és az Egyesült Államokban. Mikor édesapja Berlinben dolgozott, a nyári szünetekben Kerry sokat biciklizett a városban, és egy alkalommal átkerekezett Kelet-Berlin területére, kis híján diplomáciai bonyodalmat okozva ezzel.

Kerry első politikusi beszédét tizenhét évesen tartotta, amikor John F. Kennedy mellett szónokolt az elnökválasztási kampány során. Kennedy elnökkel való kapcsolata nem ért ezzel véget: a fiatalember 1962 nyarán Jacqueline Kennedy féltestvérének kezdett el udvarolni. A lány meghívta Kerryt a család Rhode Island-i birtokára, ahol Kerry találkozott az elnökkel is.

Kerry ebben az évben jelentkezett a Yale Egyetemre, ahol politikatudományból szerzett diplomát. Egyetemi évei alatt a polgári jogok egyik élharcosává vált. Már 1965-ben felszólalt a vietnami háború ellen, mondván, hogy "a nyugati imperializmus az a kísértet, ami a legtöbb félelmet okozza Afrika és Ázsia számára, nem pedig a kommunizmus, így ezzel [a háborúval] a saját érdekei ellen dolgozik".

Út a hatalomba

Kerry 1966 februárjában önkéntesként bevonult a haditengerészethez. A kiképzést követően 1968-ban Délkelet-Ázsiába vezényelték, ahol egy rohamcsónakos egység parancsnokaként szolgált a Mekong folyó deltájában, mely a Vietkongok egyik fő erőssége volt. Kerry a harcok során többször is megsebesült, melyekért számos kitüntetést kapott, egyiket azért, mert egy alkalommal élete kockáztatásával megmentette egy bajtársát. Az aktív szolgálatot 1970-ben fejezte be, majd 1978-ban szerelt le végleg. (Az elnökválasztási kampány során volt katonatársai közül többen megkérdőjelezték Kerry hősiességét. A negatív kampány százalékokban mérhető hátrányt okozott a szenátornak.)

Az Egyesült Államokba visszatérve Kerry csatlakozott a "vietnami veteránok a háború ellen" mozgalomhoz. 1971-ben Kerry volt az első háborús veterán, aki a szenátus egyik különbizottsága előtt tett mintegy kétórás vallomást. Itt a – másoktól hallott – háborús bűnökről, valamint a hazatérő veteránok problémáiról beszélt. Véleménye szerint, ami Vietnamban zajlott, az polgárháború volt, amely az Egyesült Államokra semmilyen veszélyt nem jelentett. A vallomástételét követő napon több száz ember – köztük Kerry is – a kongresszus lépcsőjére dobálta tiltakozásul háborús kitüntetését. Kerry interjúkban és háborúellenes rendezvények szónokaként is sokat szerepelt. A hadifoglyok kiszabadításáért indított mozgalom egyik rendezvényén Kerryt is letartóztatták. Felesége ebben az időben rendszeresen nagyobb összeg? készpénzt tartott magánál, hogy férjéért bármikor kifizethesse az óvadékot. Mivel a mozgalom idővel radikalizálódott, s ezzel Kerry már nem tudott egyet érteni, így fokozatosan eltávolodott tőlük.

Kerry 1972-ben indult először – ekkor még sikertelenül – a képviselőházi választásokon. A vereség után jogot tanult Bostonban, majd ügyészként számos nagy port kavaró bűnügyben képviselte sikerrel a vádat. 1979-ben otthagyta az állami igazságszolgáltatást és ügyvédi irodát nyitott. 

1982-ben Massachusettsben Michael Dukakis oldalán kormányzóhelyettesnek választották. Két évvel később pedig már szenátor, és ebben a pozíciójában azóta már háromszor választották újra. John Kerry tizenkilenc éves szenátusi tevékenysége során többek között részt vett az Irán-kontra vizsgálatban is. 

A szavazások során Kerry a liberális törvényjavaslatok egyik legradikálisabb támogatójának bizonyult.

Az elnöki székért immár több mint egy éve folyó versenyben számos demokrata jelölttársát, többek között Howard Deant, Wesley
Clarkot és John Edwardsot is kiszorította, közülük az utóbbit felkérte az alelnöki poszt betöltésére. 

George Walker Bush az Egyesült Államok 43. elnöke. Elnöki esküjét 2001. január 20-án tette le. Korábban üzletemberként tevékenykedett, majd Texas állam kormányzója volt 1995 és 2000 között. Apja, George Bush volt az Egyesült Államok 41. elnöke, öccse, Jeb Bush Florida kormányzója.

Olvasson tovább: