Kereső toggle

Hol áll a Magyar Demokrata Fórum?

Ahol a párt szakad

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Bár a külső szemlélő számára az MDF-ben zajló események kísértetiesen hasonlítanak az egykori kisgazdapárt leszalámizásának történéseihez, az érintettek másképp látják: az eltávolított képviselők szerint őket valóban jogtalanul zárták ki a frakcióból, a Fidesz pedig semmilyen szerepet nem játszott a szakadásban. A párton belül maradók ugyanakkor úgy vélik, az MDF túléli a válságot. 

Csapody Miklós MDF-képviselő: Csapody Miklós 

– Mi a különbség az MDF-ben maradó, illetve a frakcióból kizárt képviselők céljai között?

– Az MDF stratégiai partnernek tekinti a Fideszt, de külön kívánunk indulni a választáson. 

A győzelem után szeretnénk a magunk 6-8 százalékát hozzáadni a Fidesz eredményéhez, hogy ezzel koalíciós kényszerhelyzetet teremtve jobbközép kormány alakulhasson Magyarországon. 

A Lakitelek munkacsoport ezt a stratégiai partnerséget a választásig vezető útra is vonatkoztatja: minél jobban hasonlítsunk a Fideszre, olyannyira, hogy lassan ne is lehessen minket megkülönböztetni egymástól, ténylegesen megvalósuljon az "egy a tábor, egy a zászló" orbáni cél. E felfogás mögött nagyon súlyos egyéni, politikai, egzisztenciális érdekek húzódnak meg. 

– A lakitelkiek azt állítják: azzal, hogy a szocialista többség? ügyrendi bizottság jóváhagyta Herényi Károly döntését, mellyel Herényi egyszemélyben kizárta a frakcióból a belső ellenzék öt tagját, nyilvánvalóvá vált Dávid Ibolya és az MSZP érdekazonossága, eddigi rejtett együttműködése. 

– Nagyon jó szöveg, de az a helyzet, hogy az ügyrendi bizottság ezt a döntést egy 2001. márciusi precedens alapján hozta, amit viszont a fideszes Salamon László iktattatott a házszabályba: e szerint nem kell foglalkozni a pártok belügyeivel, a frakció legitim képviselőjének bejelentését kell elfogadni. 

– Az említett 2001-es eset a kisgazdapárt széteséséhez, szétveréséhez kötődik. Nem tart attól, hogy az MDF is Torgyánék sorsára jut? 

– Nem, semmi köze a kettőnek egymáshoz, ugyanis Torgyán József akkor az ország legnépszerűtlenebb politikusa volt szemben Dávid Ibolyával, aki az egyik legnépszerűbb politikus. Ráadásul a kisgazdapárt elnökével teljes egészében szemben állt a saját pártja, míg Dávid Ibolyának nagyon nagy a támogatottsága. A lakitelkiek még elnökjelöltet sem voltak képesek állítani vele szemben. 

Balsai István, az Antall-kormány igazságügy- minisztere, a Lakitelek munkacsoport tagja:Balsai István 

– A Dávid Ibolya és köre által fémjelzett politikát nem tartottuk összeegyeztethetőnek sem a választóktól kapott mandátummal, sem az MDF eredeti célkitűzésével. 

– Mi a bajuk Dávid Ibolyával?

– Dávid Ibolya médiapolitikus, és csak az. Nagyon rossz felfogásban az ellenzék ellenzékének mezében tevékenykedik. A két nagy párttól tartott egyforma távolság és a két nagy párt közötti egyenlőségtétel számunkra elfogadhatatlan.

– Mondjon konkrét példákat!

– Egy hétfői eset: Gyurcsány Ferenc parlamenti felszólalására reagálva minden jót kívánt az új kormánynak. Gyurcsány meg is köszönte Dávid szavait. Egy másik példa: amikor Gyurcsány előkerült mint lehetséges miniszterelnök, Dávid Ibolya üdvözölte a döntést, és arra kérte Mádl Ferencet, hogy minél gyorsabban jelölje a kormány élére. Ez két közelmúltbeli eset, de az események már 2002 óta tartanak: két éve mindent megtesznek, hogy a Fidesz ne vegye komolyan az együttműködési hajlandóságunkat. Az önkormányzati választásokon elmaradt az átfogó megállapodás a Fidesszel, a köztévé elnökválasztásánál összejátszottak a szocialistákkal, állandóan hangoztatják a polgári körökkel szembeni fenntartásaikat, Hende Csabát kiutálták a frakcióból, mert – úgymond – munkát vállalt egy másik pártnál. A legsúlyosabb pedig az európai parlamenti választási kampányban tett botrányos kijelentés, miszerint a két nagy párt 70:30 százalékban osztozik a szándékosan túlszámlázott útépítésekből befolyó extra jövedelmen. Mindez a balra nyitást bizonyítja, amit mi elfogadhatatlannak tartunk, mivel az MDF-et jobboldali szavazók juttatták be a parlamentbe. 

– Mit felelne arra a vádra, hogy a frakciószakadás mögött igazából az "Alcsút munkacsoport" áll?

– Ez egy pofátlan kijelentés. Mindenki a Fidesz keze nyomát keresi, holott, ami itt történik, ahhoz a Fidesznek semmi köze. Az ügyrendi bizottság vitájában késhegyig menő vitát folytattak a Fidesz-képviselők annak érdekében, hogy ne szentesítsék Herényi otrombaságát, ne fogadják el az öt képviselő önhatalmú kizárását. Ha a Fidesznek érdekében állt volna a frakciónk szétverése, nem így viselkedtek volna. 

Herényi Károly frakcióvezető:Herényi Károly 

– Nem gondolja, hogy a lakitelkiek kizárásával sokkal többet veszített mindkét oldal, mint amekkora különbséget át kellett volna hidalniuk? 

– Mit veszítettünk?

– 17-en maradtak. Ha még három ember távozna, és komolyan veszik a Házszabályt, akkor megszűnik az MDF-frakció, mivel a 15-ös létszámhatár alá kerülnek.

– Akkor alakítunk egy másik frakciót. 

– Úgy érzi, nincs vesztenivalójuk? 

– Abszolút nincs. Rendnek kell lenni.

– Ön szerint mi a lakitelkiek célja? 

– Az ő céljuk az volt, hogy az MDF önállóan ne legyen képes eséllyel indulni a 2006-os választásokon. 

– Miért lenne ez jó?

– Ha az MDF arra kényszerül, hogy újra szövetségben induljon a Fidesszel, akkor nekik nagyobb az esélyük az egyéni képviselői mandátumhoz. A baj az, hogy közös listával viszont kisebb a jobboldal győzelemi esélye. 

– Ők azt mondják, a Fidesszel együtt indulva nagyobb a jobboldal győzelmi esélye.

– Ezt már 2002-ben kipróbáltuk, és veszítettünk. 

– Külön indulva milyen esélyt ad maguknak? 

– Mivel tisztult a kép, javultak az esélyeink. A hátvédsornak az a része, mely az öngólokat és a csatárok lábát rugdosta, már nincs 

a pályán. Közelebb kerültünk a megoldáshoz, mint bármikor voltunk. Hosszú ideig nem tudtuk ezt a helyzetet feloldani, majdnem két évig ült közöttünk a frakcióban Hende Csaba "Fidesz-ügynökként". 

– A lakitelkiek Dávid Ibolya és az MSZP érdekazonosságáról beszélnek. 

– Ezt a hülyeséget már sokszor elmondták, de sosem volt igaz. Így írja le szó szerint, ha kérhetem. 

Hende Csaba egykori MDF-es, jelenleg fideszes képviselő:

– Nem nyilatkozom, nem rúgok vissza. Nem érdekel, hogy mit mond egy Herényi Károly. 

Boross Péter, az MDF-kormány miniszterelnöke: Boross Péter 

– Több állítás is elhangzott arra vonatkozóan, hogy az MDF-ről már az sem látható pontosan, melyik oldalon áll valójában. 

– A csatában – emberminőségtől függően – nagyon primitív érvelések is előfordulnak. A MDF-ben jelenleg uralkodó irányzatot és felfogást is figyelembe véve ez a leggusztustalanabb és legvalótlanabb vád, egyszerűen nem igaz. 

–Tulajdonít-e bármilyen szerepet a Fidesznek az elmúlt napok eseményeiben? 

– Kiderül. Volt már rá példa, hogy a Fidesz pozíciót adott olyanoknak, akik szembefordultak az MDF-fel. Ebből adódhat a fenti feltételezés. Ha a Fidesz a közeljövőben a jelenleg érintett képviselőknek pozíciót kínál, azzal igazolja, hogy részese volt a frakció szakadásának. 

Az biztos, hogy az MDF nem indulhat a Fidesszel közös jelöltekkel, vagy közös listán a választáson, mert most olyanok fordultak szembe a párttal, akik a közös indulás előnyét élvezik. 

– Nem tart attól, hogy az MDF is a kisgazdák, a Békejobb mozgalom, és a KDNP sorsára jut? 

– Nem tudom. Reménykedem, mert az MDF egységesítés elleni szilárd ellenállása évek óta eredményesnek bizonyult. Ha az MDF nem akar megsemmisülni, bírnia kell energiával, akarattal, elszántsággal. 

Font Sándor, a Lakitelek munkacsoport tagja:Font Sándor 

– Tegnap úgy fogalmazott, az MDF-ben terrorpolitizálás folyik, és Herényi Károlynál van az egyetlen gépfegyver. 

– Ez azt jelenti, hogy amikor néhány képviselő vissza szerette volna hívni Herényi Károlyt, ő egyszemélyben mindenkit kizárt a frakcióból. Az MDF-nek 1994 óta van szervezeti működési szabályzata, ami pontosan meghatározza a frakcióból történő kizárás menetét. Herényi nemcsak figyelmen kívül hagyta az általa is aláírt szabályzatot, hanem azt is letagadta, hogy egyáltalán létezik ilyen dokumentum. Majdnem hanyatt estünk az állítás képtelensége miatt.

– Ezek szerint nincs nehéz dolguk, mert a szabályzattal elmennek a bíróságra, és kérik az igazuk kimondását. 

– A bíróság előtt a Házszabályra fogunk hivatkozni. Abban ugyanis az szerepel, hogy a frakció zárhatja ki a frakciótagot. És nem a frakcióvezető.

– Csapody Miklós szerint most ugyanaz történt Önökkel, amit Torgyánékkal tettek 2001-ben – többek között az Önök jóváhagyásával is. 

– Ez a párhuzam rettentő mértékben sántít. A kisgazdák esetében mindig a frakció zárt ki bizonyos képviselőket, az akkori frakcióvezető mindig mellékelte a döntéshez a jelenléti ívet, a frakcióülés tartalmi részét, a döntés számszer? eredményét. A mi esetünkben ez már csak azért sem történhetett meg, mert nem volt frakcióülésünk. Herényi Károly egy személyben írt egy levelet, miszerint az öt képviselő kizárás jogcímén már nem a frakció tagja. Ez az a képtelenség, ami a parlamentben eddig soha nem történt meg. 

– Herényi kihasznált egy joghézagot, nevezetesen, hogy a parlament csak tudomásul veheti a frakcióvezető bejelentését.

– Ez oda vezet, hogy ha például Lendvai Ildikó kitalálja, hogy kizárja az MSZP-frakcióból Szili Katalint – a mi esetünk óta ezt bátran megteheti –, Szili Katalin mint házelnök ezt kénytelen tudomásul venni. De abban a pillanatban, hogy ő független képviselővé vált, elveszíti minden tisztségét, ugyanis független képviselő nem tölthet be parlamenti tisztséget. Vagyis már nem házelnök többé, ami azt jelenti, nincs, aki összehívja a magyar parlamentet. Ebből pedig az következik, hogy új választást kell kiírni. 

– Visszatérve a realitás talajára, Dávid Ibolya állítólagos MSZP-barátságát eddig csak gyengécske érvekkel támasztották alá. 

– Tudnék mondani súlyos érveket is, de nem fogom megtenni.

– Arról is hallani, hogy többek számára meglepő forrásból finanszírozták az MDF európai parlamenti kampányát. 

– Jó felé tapogat.

– Miért nem beszélnek nyíltan? Már nem kötődnek az MDF-hez. 

– Van egy morális határ, ahol az ember azt mondja, nem megyek tovább. 

– Pedig ha valamit világosságra hoznak… 

– Világosságra hoztunk jó néhány dolgot, és mégis minket zártak ki a frakcióból, törvénytelenül. Ezek után merjem még azt gondolni, hogy Magyarországon van jog és törvény?

– A Fidesz szerepével kapcsolatban Boross Péter azt mondta, ha Önök előbb-utóbb kapnak valamilyen pozíciót a Fidesztől, az bizonyítani fogja, hogy ebben a folyamatban a Fidesz is szerepet vállalt a háttérben.

– Boross Péter a főgonosz szerepét tölti be ebben az ügyben, igazából ő mozgatja Dávid Ibolyát. De egyet tisztázni szeretnék: nem mi hagytuk el az MDF frakcióját, innentől kezdve szabad emberként már eldönthetem, hogy mit teszek. 

Torgyán József ügyvéd: 

– Ha megengedi, természetesen volna véleményem, mégpedig nem is kevés, de az MDF-fel szemben nem tartanám helyesnek azt az MDF-es gyakorlatot, hogy a földön fekvőbe belerúgjak, ezért nem nyilatkozom.

Olvasson tovább: