hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ahol a párt szakad
Hol áll a Magyar Demokrata Fórum?

2004. 09. 13.
Bár a külső szemlélő számára az MDF-ben zajló események kísértetiesen hasonlítanak az egykori kisgazdapárt leszalámizásának történéseihez, az érintettek másképp látják: az eltávolított képviselők szerint őket valóban jogtalanul zárták ki a frakcióból, a Fidesz pedig semmilyen szerepet nem játszott a szakadásban. A párton belül maradók ugyanakkor úgy vélik, az MDF túléli a válságot. 

Csapody Miklós MDF-képviselő: 



Csapody Miklós 

– Mi a különbség az MDF-ben maradó, illetve a frakcióból kizárt képviselők céljai között?

– Az MDF stratégiai partnernek tekinti a Fideszt, de külön kívánunk indulni a választáson. 

A győzelem után szeretnénk a magunk 6-8 százalékát hozzáadni a Fidesz eredményéhez, hogy ezzel koalíciós kényszerhelyzetet teremtve jobbközép kormány alakulhasson Magyarországon. 

A Lakitelek munkacsoport ezt a stratégiai partnerséget a választásig vezető útra is vonatkoztatja: minél jobban hasonlítsunk a Fideszre, olyannyira, hogy lassan ne is lehessen minket megkülönböztetni egymástól, ténylegesen megvalósuljon az "egy a tábor, egy a zászló" orbáni cél. E felfogás mögött nagyon súlyos egyéni, politikai, egzisztenciális érdekek húzódnak meg. 

– A lakitelkiek azt állítják: azzal, hogy a szocialista többség? ügyrendi bizottság jóváhagyta Herényi Károly döntését, mellyel Herényi egyszemélyben kizárta a frakcióból a belső ellenzék öt tagját, nyilvánvalóvá vált Dávid Ibolya és az MSZP érdekazonossága, eddigi rejtett együttműködése. 

– Nagyon jó szöveg, de az a helyzet, hogy az ügyrendi bizottság ezt a döntést egy 2001. márciusi precedens alapján hozta, amit viszont a fideszes Salamon László iktattatott a házszabályba: e szerint nem kell foglalkozni a pártok belügyeivel, a frakció legitim képviselőjének bejelentését kell elfogadni. 

– Az említett 2001-es eset a kisgazdapárt széteséséhez, szétveréséhez kötődik. Nem tart attól, hogy az MDF is Torgyánék sorsára jut? 

– Nem, semmi köze a kettőnek egymáshoz, ugyanis Torgyán József akkor az ország legnépszerűtlenebb politikusa volt szemben Dávid Ibolyával, aki az egyik legnépszerűbb politikus. Ráadásul a kisgazdapárt elnökével teljes egészében szemben állt a saját pártja, míg Dávid Ibolyának nagyon nagy a támogatottsága. A lakitelkiek még elnökjelöltet sem voltak képesek állítani vele szemben. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!