hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Valami elszabadult
Hullott a tégla, a beton, az égő fa

2004. 08. 16.
A rendőrség állítása szerint nagy mennyiség? feketelőpor felrobbanása okozta az óriási detonációt augusztus 5-én, a Pyro-Technik Kft. törökbálinti telepén. Pirotechnikai szakemberek – és a cég vezetői – szerint azonban nem kizárt, hogy valami más robbant a korábban hadiipari létesítményként funkcionáló terepen. A találgatásoknak nincs még vége, a helyzet komolyságát azonban jelzi, hogy a kormányfő személyesen is megjelent a három halálos áldozatot követelő robbanás helyszínén, és a történtekre vonatkozóan írásbeli magyarázatot kért a belügyminisztertől.



Fél óra alatt leégett minden. Ilyet még nem láttak a törökbálintiak Fotó: Somorjai L.

A történet egyik lényeges eleme megtalálható a szemtanúk beszámolójában. Először egy nagy robbanást hallottak, majd "érkezett" a légnyomás, ami kitörte az ablakokat, és azt követte a "petárdák" – szaknyelvben a tűzijátékok – "beindulása". Tehát a kulcskérdés: mi robbant fel?

A cégvezetők szerint nem véletlen baleset történhetett, hanem – nyilatkozataik szerint – "külső behatás, szándékosság" feltételezhető. A rendőrség gyanúja szerint a raktárban engedély nélkül tárolhattak olyan anyagot, amely az elementáris erej? robbanást okozta. Rendőrtisztek tájékoztatásaiból úgy tűnik, hogy ők illegálisan tárolt nagy mennyiség? feketelőporra – a filmekből ismert régimódi puskaporra – gyanakszanak. A pirotechnikai cég azonban azt állítja, hogy az ő tudtukkal nem helyeztek oda lőport. Importáltak ugyan ilyen anyagot, de az maradéktalanul megtalálható egyik-másik telephelyükön. A tűzijátékok pedig nem képesek olyan pusztítást végezni, amit a helyszínen tapasztaltak: négy méter átmérőjű, mintegy fél méter mély kráter a betonalapban. Ráadásul a "petárdák" nem döntötték volna
össze a 60 centiméter vastag betonfalú biztonsági raktárt.

A vizsgálatban érintett hatóságok kizártnak tartják, hogy a korábban a hadsereg által használt épületben valamilyen ottmaradt hadianyag robbant volna fel.

R. László feleségével, Ibolyával már hosszú évek óta a törökbálinti Pistályban tölti nyarait. Házuk ott található az immár országos hírűvé vált Pyro-Technik Kft. központi raktárépületével szemben, ahol nem régen még ötven tonnányi pirotechnikai robbanószert tároltak a föld alatt, illetve a föld felett. "Éppen a paradicsomot kötöztem a kertben, amikor váratlanul elszabadult a pokol. Hullott a tégla, a beton, a meleg aszfalt meg a csillagszórók vagy micsodák, de akkorák, mint a görögdinnye. Félelmemben lecsaptam magam a földre… Hirtelen arra gondoltam, mi lesz a feleségemmel, aki nemrég ment át a szomszédba " – emlékszik vissza R. László a borzalmakra, amelyeket már – mint mondja – soha nem lehet kitörölni az agyából. "Átéltem a második világháborút, 1956-ot, de ami akkor történt, az a mostani borzalmakhoz képest kutyafüle. Sűr? füst vett körül, két méterre sem láttam. Azt hittem, nyárson sülök meg…" – egészíti ki a történetet. 



Félelmet okozó füst. Nem gyárkéményből jött Fotó: Benke Zsuzsa

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!