hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szerbia válaszúton
A magyargyűlölet nyomában

2004. 08. 16.
Újabb magyarverés történt az elmúlt héten Szabadkán. Minden az eddigi forgatókönyvek alapján zajlott: zártkör? magyar születésnapi buli, provokáló fiatal szerb srácok, néhány pofon, aztán banda a bosszúálláshoz. Öt súlyos sérült, késlekedő rendőri intézkedés. Mintha semmi sem történt volna: a kormányközi tárgyalások nem jutnak el az utcákra.



Merre tovább? Fotó: H. S.

A "Szerb"

Ennek semmi köze az etnikai villongáshoz – legyint az egyik szerb ismerős. Ez gyerekcsíny, nem felnőtthöz való, kár szót vesztegetni rá – int dühösen, majd kifordul a szobából, mintegy jelezve: vége a beszélgetésnek. Ugyanezt állítja a velem szemben ülő férfi is, akivel egy interjút beszéltek meg ismerőseim, de ez az anyagiak miatt most nem jöhetett létre, mert magas az ár, amiért beszélne nekünk. Olcsóbban nem megy, mondja a tolmács, mert drága az élet mostanság, és az interjúalanyom meg a bőrét viszi a vásárra, ha úgy tetszik. Hangosan gesztikulál, majd csendben elmondja: egyik barátja néhány hónapja eltűnt, miután egy nyugati újságnak nyilatkozott a háborúról és azokról, amiket a hírhedt Arkan kapitány szabadcsapatai cselekedtek. A hallgatásnak ára van, de a megszólalásnak még nagyobb. A hallgatás itt a most is erős pozícióban lévő egykori szerb háborús bűnösöknek szól, de itt inkább háborús hősöknek tartják őket. Nos, ők hathatósan segítik egykori katonáikat a boldogulásban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!