Kereső toggle

Marihuánatermesztés a ruhásszekrényben

Magot könnyű szerezni

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Bizonyára a hetedik kerület flaszterén zöldellő gyümölcsösök, kalászosok és burjánzó ligetek indokolják annak a speciális mezőgazdasági szakboltnak a
létezését, mely az Almássy Téri Szabadidőközpont árnyékában található. A fővárosban feltehetően egyre több a növénybarát – nyilván az ő igényeiket igyekszik kielégíteni a Varázskert névre keresztelt üzlet. Kapható itt minden: virágföld, táptalaj, répa- retek-zöldségmagvak, növényvédőszerek és sok minden más. Ha például százezer forintot áldozunk egy speciális hidro- és biokultúra-rendszerre, akár otthon, a ruhásszekrényben is termelhetünk paprikát, paradicsomot, őszirózsát, petrezselymet. Vagy valami mást? Ellenérv a marihuána legalizálásáért rendezett tüntetésen Fotó: Somorjai L.

– Jó napot kívánok. Igen nagy növénybarát vagyok, és az interneten olvastam, hogy itt "minden a növény kedvéért" történik. Az évszaktól függetlenül termelhetek…

– Igen, van itt hozzá minden: virágföld, tápszerek, permetszerek, vetőmagok. Az ott, a háta mögött, a berendezés.

– Ez itt?

– Az.

– És hogy működik?

– Az edényt először fel kell tölteni. A víznek meg kell mérni a PH-értékét – fontos, hogy hét alatt legyen –, majd bele kell tölteni a tápszert. A magot meg ebbe a résbe kell elhelyezni, ilyen gyöngyök közé. Kell hozzá venni egy időkapcsolót meg egy szivattyút, és óránként tíz percet forgatni a vizet meg a levegőt. Szükséges még egy magnézium lámpa, napi 12 órát kell működtetni.

– Ennyire fényigényes?

– Igen. De bárhol felszerelheti, ahol akarja.

– És mennyibe kerül a szerkezet?

– Ebből az edényből már csak ez az egyetlen darab, tavalyi áron 27 ezer forintért megveheti. A jövő héten már drágább lesz, mert megérkezett a franciáktól az új árlista. Jelentős lesz az árnövekedés. Ez a lámpa jelenleg 9 ezer, hozzá a trafó 15 ezer… Két-három hét alatt olyan nagy lesz a növény, mint azok itt az ablakban. Szagolja meg például ezt a mentát…

– Jó az illata.

– Mondom, ezt három hét alatt kihozta a szerkezet. Francia találmány.

– Az a lámpa 40 ezerért, ott az alsó polcon, mire jó?

– Az a lámpa úgy van elkészítve, hogy akár egy szekrényben is lehet használni. Egyébként ott csinálja mindenki.

– Sokan csinálják?

– Sokan. 

– Bármit lehet vele termeszteni?

– Bármit.

– Kendert is?

– Uram, én ezt meg sem hallottam. Ön azt csinál, amit akar. De mindegy, teljesen mindegy, hogy milyen a növény. Nem csak fűszernövényt lehet termeszteni, hanem mindent. Viszont ne próbáljanak barkácsolni, mert nem fog sikerülni. A vegyszer sem olcsó, meg azt mondják, én nem tudom hogy a mag sem két forint, és akkor – ha barkácsolnak – bedöglik az egész. 

– Magot tudok venni hozzá?

– Tessék választani: pázsitfű, zöldség, retek, őszirózsa… mást nem tartunk.

– Nekem pedig nem erre volna szükségem. Nincs valami tippje?

– Nézze, magot könny? beszerezni. 

– Laikus vagyok, kellene valami szakmai eligazítás.

– Itt van egy magazin, a boltunkat is reklámozza, az újságosoknál lehet venni.

Belelapozok, néhány cím az áprilisi számból: "A marihuána orvosi előállítása", "Drogok és politika Svédországban", "Kendertörténelem Magyarországon"… 

– Azt hiszem, előbb a magra lesz szükségem. Csak azután merek beruházni egy ilyen drága szerkezetbe.

– Ezen a héten még tudom garantálni az árat, de a jövő héten már drágább lesz! És mondom: ne barkácsoljanak!A Varázskert portálja. A biokultúrát importálja Fotó: Somorjai L.

Növekvő hálózat 

"Egyértelmű, hogy nem répa, retek, mogyoró, hanem marihuána termesztése folyik az otthonokban" – mondja ki a végszót Újvári Zsolt, egy szenvedélybetegekkel foglalkozó egyesület szakembere. A marihuána hatóanyaga (a delta-9-tetrahidrocannabinol – rövidítve THC), amely a kábító hatás kiváltásáért felelős, a normál kenderben igen kis mennyiségben van jelen. Az utak szélén megtalálható kender (Cannabis sativa) nem azonos a cikkünkben említett indiai vagy nemesített holland kenderrel (Cannabis sativa var. indica). A cannabis kétlaki, a női ivarú növény virágja tartalmazza azt a koncentrátumot, amely a drogosoknak megfelel. További feldolgozás esetén hasist készítenek belőle, amelyet aztán sok estben kemény drogokkal is kevernek. 

"A cannabis azért gonosz szer, mert mindvégig »hazudik«: elhiteti magáról, hogy ártatlan. Eközben könnyen elviheti a fogyasztóját egész a heroinig – teszi hozzá a szakember – az ópiátszármazékok esetén ezzel szemben egyből jelentkeznek a fizikai elvonási tünetek. "

Ezen a héten sokat hallani a drogprevencióról, a laikus szemlélő számára mégis úgy tűnik, hogy miközben beszélnek, ezzel párhuzamosan egy "földalatti" droghálózat kiépítése folyik Magyarországon. 

"Ez a hálózat nagy részben már létrejött, és évek óta működik – állítja Újvári Zsolt. – Heti rendszerességgel tartok drogprevenciós előadásokat különböző iskolákban. Eddigi praxisom során többször találkoztam olyan általános vagy középiskolával, ahol az iskolában ki volt építve a kábítószer beszerzésének a lehetősége. Egy középiskolás, fővárosi diák akár hat-nyolc nepperrel is kapcsolatot tarthat. Ez azt jelenti, hogy sokszor még az iskolából sem kell kimennie ahhoz, hogy beszerezzen egy jointot vagy egy ecstasy tablettát. Ha pedig kifogyott a készlet, elég egy telefonhívás…"

Újvári Zsolt úgy tudja, hogy az illegális drogok kereskedelme során Magyarországon éves szinten mintegy 100 milliárd forint cserél gazdát. Mivel a népszerűségük egyre inkább a fiatalok között növekszik, a jövőben is biztosítottnak látszik a piac. Egyes felmérések szerint ugyanis a 18 éves középiskolásoknak a fele próbált már ki valamilyen illegális drogot, kábítószert. 

Sokan persze nem tudják megfizetni a marihuána grammonkénti 2000-2500 forintos árát, ezért van terjedőben a házi "biokultúra": egy szál cannabisnövény több száz gramm anyagot is produkálhat. 

"Pár négyzetméteren elvileg 1,5 – 2 millió forint érték? marihuána termelhető, de nagyon bevállalós figurának kell lenni annak, aki ebből pénzt csinál. A piac a gyakorlatban fel van osztva, és ha egy drogdíler megtudja, hogy a körzetében valaki más rontja az esélyeit, az súlyos következményekkel járhat. Lehet, úgy megverik, hogy aztán még a paprika termesztésétől is elmegy a mersze" – állítja T. Attila kertész, aki évekkel ezelőtt személyesen ismert ilyen köröket. Hazánkban egyébként még sok helyen termesztik a cannabist fóliasátrakban vagy szabadon, elhagyott földeken is. 

Az otthoni marihuánatermesztésekről a rendőrséghez is rendszeresen érkeznek bejelentések, az esetek többségét kivizsgálják – mondta lapunknak Fehér Zoltán rendőr őrnagy, az ORFK Bűnmegelőzési Osztályának munkatársa – ő azonban még nem találkozott a cikkben említett, cannabis termesztésére is alkalmas berendezéssel. "A hatályos jogszabály szerint az engedély nélküli kábítószer termesztése alapesetben öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Ha ezt üzletszerűen, esetleg másokkal bűnszövetségben teszi, akkor a szabadságvesztés időtartama nyolc év is lehet" – mondta lapunknak az őrnagy. Majd kiegészítette: ennek a kábítószer tartalmú növénynek már a beszerzése is törvénybe ütköző cselekedet.

"Love me kender"

"Amennyiben Önt is érdekelné Hidro- illetve Biokultúra rendszerek értékesítése, kérem, vegye fel a kapcsolatot kizárólagos magyarországi forgalmazónkkal, a Modern Kert Kft.-vel" – áll a Varázskert cannabislevelekkel ékesített honlapján. A cég tulajdonosa, Antoine Meot francia állampolgár, aki a cégbejegyzés szerint főleg gépek, hajók, repülőgépek és mezőgazdasági termékek ügynöki nagykereskedelmével foglalkozik. Sok más tevékenysége mellett pedig "egyéb, máshova nem sorolható iparcikkek kiskereskedelmével". A hárommillió forintos törzstőkével bejegyzett kft-t 29/30-ad részben birtokolja, míg a magyar társtulajdonos csekély összegért – 100 ezer forintért – adta a nevét az együttműködéshez. Az általa forgalmazott rendszer állítása szerint igen hatékony: "Termékeink használatával a dugványozási, vegetációs és virágzási idő lerövidíthető, ám ezzel párhuzamosan a növény termőképessége megsokszorozódik" – reklámozza a honlapon.

A hír igaz

Lapzártánkkor érkezett a hír, hogy a Vas megyei rendőrök Körmenden, egy autóbusz-pályaudvaron figyeltek fel egy férfira, akit korábban már több alkalommal vontak eljárás alá kábítószerrel való visszaélés miatt. A mostani igazoltatáskor 18 darab indiaikender-palánta került elő a férfi táskájából. Az igazoltatást házkutatás követte a fiatalember zalaegerszegi albérletében, ahol egy beépített szekrényben további 188 darab palántát találtak a rendőrök. Tovább folyt a házkutatás Szentgotthárd külterületén, a férfi Rába parti telkén, ahol egy vadkenderültetvényére találtak rá, egy embermagasságú nádas közepén. A gyanúsítottat a rendőrség őrizetbe vette, és javasolták előzetes letartóztatását.

Június elején a Fejér megyei Kulcs egyik házának pincéjében találtak mintegy száz tő cannabist a megye rendőrei. A különböző fejlődési állapotban lévő növények arra utaltak, hogy a mesterséges körülmények között folytatott termesztés már régebb óta folyik. A rendőrség feltételezése szerint a termesztést folyamatos értékesítés követte. (MTI – Hetek)

A statisztika nem riaszt

Gábor Edina, a GYISM helyettes államtitkára lapunkat arról tájékoztatta, hogy a kábítószer-fogyasztók számának növekedése az utóbbi években jelentősen lelassult hazánkban: 1995-ben a tizenhat éveseknek 10 százaléka próbált ki valamilyen kábítószert, 1999-re ez az arány megduplázódott, azonban 2003-ra mérsékeltebb arányban 21,3 százalékra nőtt. Ugyanakkor növekedett a bizalom a gyógyítással foglalkozó intézmények és a drogambulanciák felé: tavaly kétezerrel többen kértek segítséget a szenvedélybetegségektől való szabaduláshoz, mint az azt megelőző évben. Ehhez nyújt egyébként segítséget a Drog-Stop egyesület éjjel-nappal ingyenesen hívható telefonszáma: 06(80)505-678.

A helyettes államtitkár asszonynak nincsenek információi az otthoni marihuánatermesztésről, az azonban tényszerűnek tűnik, hogy a legtöbb drogos a marihuána kipróbálásával kezdi. "Az Oktatási Minisztériummal összhangban – és velük közösen – évente 300 millió forintot költünk a prevenciós programokra, melyek során felkészült szakemberek tájékoztatják a diákokat a kábítószerek veszélyeiről, pozitív élethelyzetek, megoldások bemutatása által mutatnak alternatívát arra, hogyan érezhetik jól magukat drogok nélkül is" – mondta. 

A helyettes államtitkár azt is jelentős eredménynek tartja, hogy a közel egy év óta bevezetett elterelés intézménye több mint ezer fiatal számára hozott megoldást. "Ez egy minimum hat hónapos program, amely a szermenetes életvitelhez segíti hozzá ezeket a fiatalokat – emellett a börtönbüntetést is elkerülik. A program azért is sikeresnek mondható, mert az elmúlt fél év során egyetlen visszaesőről sem hallottam. A leghatékonyabb módszernek az bizonyult, amikor a gyógyítás folyamatába a függőségbe került fiatal családját is sikerült bevonni" – egészítette ki az elhangzottakat Gábor Edina.

Olvasson tovább: