hetilap

Hetek hetilap vásárlás
December Bush hónapja

2003. 12. 22.
Nagy meglepetésre ébredt vasárnap reggel az Egyesült Államok népe. A hírcsatornák azt jelentették, hogy az amerikai fegyveres erők elfogták Szaddám Huszeint. Az öröm ellenére az esemény Amerikában kevesek véleményét változtatta meg a megszállás alatt álló ország kérdésében. Akik támogatták a háborút, azon a nézeten vannak, hogy Szaddám elfogása fontos bizonyítéka volt Bush elnök erőskez? politikájának. 



Az amerikai elnök előbb meglepetésszerűen Bagdadba utazott, majd egy texasi egység előhúzta Szaddámot Fotó: Reuters

A háború ellenzői szerint az iraki vezető kézre kerítése ugyan kedvező hatású volt, de az ebből származó politikai haszon tiszavirág élet? lesz – különben is sokkal hatásosabb lett volna, ha a katonák valami mást találnak a rókalyukban, ahol Huszein rejtőzött, például tömegpusztító fegyvereket. Az egész országban szinte mindenütt azt vitatják az emberek, mit jelent ez majd az amerikai csapatok elleni támadásokra nézve? A Baath Párt tagjai, illetve a többiek, akik hűségesek voltak Huszeinhez, vajon befejezik-e terrorcselekményeiket az amerikai katonák ellen? Egyesek úgy vélik, hogy a dolog több kényelmet nyújt majd az irakiaknak, mint az amerikaiaknak. "A tény, hogy eggyel több öregember van fogságban, nem sokat tesz katonáink biztonsága érdekében" – véli Illinois állam egyik lakosa.

A diktátor elfogásáról szóló hírek részben igazolták az amerikaiak számára az iraki háború sikerességét. Egyidejűleg viszont elraboltak a demokratáktól egy olyan politikai érvet, amellyel egyre fokozódó kihívást intéztek Bush elnök ellen. Hatásuk azonban különösen Howard Deant érinti, akit a párt vezetőségének jó része a demokrata elnökjelöltségért folyó vetélkedés éllovasának tekint. Egyes demokraták szerint Deannek a jövő évi választásokon jóval erősebb hivatalban lévő elnök ellen kell majd fellépnie, különösen, ha Szaddám elfogatása valóban olyan fordulópontnak bizonyul, amilyet Bush remélt. Ugyanakkor támadások érhetik a demokratajelöltet háborúellenes kiállása miatt, amelyre egész kampányát építette. 

Dean a volt iraki diktátor elfogásának hírére kijelentette: "Büszke és nagy nap ez az amerikai katonaságnak, nagy nap az irakiaknak, nagy nap az amerikai népnek, és nagy nap a kormánynak." Dean demokratapárti vetélytársai szintén megszólaltak a volt iraki diktátor elfogásának hírére: "Épp ideje volt a jó híreknek Irakból, és a világ most jobb, biztonságosabb hely, hogy ez a kényúr fogságban van" – jelentette ki Wesley Clark, a katonák elkötelezettségét és bátorságát dicsérve. Richard A. Gephardt pedig abbéli reményét fejezte ki, hogy az amerikai katonáknak ezentúl kevesebb erőszakkal kell majd szembenéznie. 

Joseph Lieberman szenátor a következőképpen reagált a hírre: "A mai ünneplésünk kérdéséről Howard Dean egész kampánya alatt azt
hangoztatta: nem biztos abban, hogy Szaddám valóban veszélyt jelentett számunkra. Egyszer pedig így beszélt: »Azt hiszem, az irakiaknak jobb, hogy Szaddám Huszein letűnt.« Én is ezt mondanám, és ez az, amit a szavazóknak meg kell
fontolniuk az előválasztásokon. Ha Howard Deantől függne, Szaddám Huszein még mindig hatalmon lenne, és nem a börtönben."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!