hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kelet-Ázsia globális tervei

2003. 10. 13.
A Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) kétnapos csúcstalálkozót tartott az indonéziai Bali szigetén egy évvel a szigetet megrázó, tavaly őszi terrortámadás után. A térség tíz kisebb országát tömörítő szövetség célkitűzései között szerepel egy olyan ázsiai megapiac létrehozása, amelynek mintájául az európai szabadkereskedelmi övezet szolgál.



Indonéziai plakátok az ázsiai vezetők képeivel. Profilegyesítés Fotó: Reuters

A találkozó során az ASEAN tíz országa – név szerint Brunei, Kambodzsa, Indonézia, Laosz, Malajzia, Mianmar (Burma), a Fülöp-szigetek, Szingapúr, Thaiföld és Vietnam – sokak szerint igen nagy jelentőség? megállapodást írt alá arra vonatkozólag, hogy 2020-ig európai mintára szabadkereskedelmi övezetet hoz létre a térségben. A tervezett együttműködés érdekessége, hogy vallási, etnikai és kulturális szempontból a tíz ország igen különböző; politikai berendezkedésük is meglehetősen széles skálán mozog: a kibontakozóban lévő demokráciák mellett találunk közöttük kommunista és tekintélyelven működő kapitalista országot, sőt katonai diktatúrát is.

A II. Bali Megállapodásnak keresztelt dokumentum szerint az ázsiai közösség célja a politikai és biztonsági, gazdasági és szociokulturális téren történő együttműködés, azonban a tagok katonai szövetség létrehozását egyelőre nem tervezik.

A tíz ország, amely egészen az 1997-98-as ázsiai pénzügyi válságig a világgazdaság legjobban teljesítő régióját alkotta, jelenleg igen nagy versenynek van kitéve a térség gazdasági óriásainak számító Kína, India, Dél-Korea és Japán részéről. Míg egy évtizeddel ezelőtt a közvetlen amerikai befektetések 75 százaléka az ASEAN országaiba érkezett, mára ez az arány 10 százalékra csökkent, mivel a külföldi befektetések nagyobb része inkább Kínába irányul. Sokan úgy vélik, ahhoz, hogy az ASEAN lépést tudjon tartani a gazdasági fejlődéssel, az integráció felgyorsítására és mélyítésére van szükség, ugyanakkor az "óriásokkal" is partneri viszony kialakítására törekszenek.

Kína, India és Japán nyitottnak bizonyult egy olyan kelet-ázsiai piac létrehozására, ahol a fogyasztók létszáma a 3 milliárdot is elérheti, hiszen az ASEAN országai mintegy 500 milliós lakosságot foglalnak magukba, míg Kínában 1,3 milliárd, Indiában pedig 1 milliárd fős populációval lehet számolni. A találkozón kötött megállapodások szerint Kínával 2010-ben, Indiával 2011-ben, a világ második számú gazdaságát képviselő Japánnal pedig 2012-ben kerülne sor szabadkereskedelmi övezetek létrehozására vonatkozó szerződések aláírására. Dél-Korea elnöke szerint a régió a világgazdaság motorjává válhat, és így a 21. század akár Kelet-Ázsia százada is lehet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!