hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Méltó ítélet
Halálra ítélték a bali merénylet kitervelőjét

2003. 09. 15.
Az indonéz bíróság szerdán golyó általi halálra ítélte Szamudra szélsőséges iszlám prédikátort, akit a 2002 októberében Bali szigetén külföldi turisták ellen elkövetett merénylet kitervelésével vádoltak. Ugyanakkor az ügyészség által kértnél enyhébb ítéletet hozott Abu Bakar Basir ügyében, aki a Dzsama Iszlamija szélsőséges iszlám szervezet szellemi vezetője.



Szamudra imám az ítélethirdetés után. Oszama bin Laden után a második legvéresebb kez? terrorvezér Fotó: Reuters

"Szamudra imám meghatározó szerepet játszott a Balin 2002 októberében elkövetett, 202 halálos áldozatot követelő merényletekben, és ezért a bírák kijelentik, hogy a vádlott a bombarobbantások érdemi kitervelője" – tartalmazta az öttagú bíróság ítélete, amely indoklásában kifejtette, hogy a vádlottat tetteiben az Egyesült Államok elleni bosszúvágy (annak afganisztáni akciója miatt) és a külföldiek elleni gyűlölete vezette.

A bíróság döntése szerint Szamudra felelőssé tehető számos terroristamerénylet kiterveléséért, és a Bali szigetén elkövetett merénylet pénzügyi támogatásának megszervezéséért, valamint a támadás célpontjainak kiválasztásáért. A rendőrségi jegyzőkönyv szerint az Afganisztánban kiképzett szélsőséges milicista korábban bevallotta a támadásokban játszott szerepét, és büszkén vállalta a külföldi turisták meggyilkolását. A tárgyalás során ezt a vallomást visszavonva azt állította, hogy internetkávézót akart nyitni Balin múlt októberben. A hatóságok őt vádolják több indonéz templom ellen 2000. december 24-én, valamint a dzsakartai bevásárlóközpont ellen 2001. augusztus 1-jén elkövetett merényletekkel is.

Szamudra a tárgyalást látszólagos közönnyel hallgatta végig, és kijelentette, hogy kész meghalni és mártírrá válni. Az ítélet kihirdetését "Allahu Akbar" (Allah a legnagyobb) kiáltással fogadta. A teremből való kivezetésekor még öklét rázva kijelentette, hogy "Ausztrália és az Egyesült Államok az elkövetkező tíz éven belül romba dől". 

A harminchárom éves, számítástechnikusi végzettséggel rendelkező vádlott ügyvédjei kijelentették: fellebbeznek az ítélet ellen. Szamudra a második személy volt, akit a tavalyi merényletek kitervelése miatt az indonéz bíróság halálra ítélt. A súlyos ítéletek bizonyítják az indonéz kormány elkötelezettségét a terrorizmus elleni harcban a világ legnépesebb iszlám országában.

Igaz, ennek részben ellentmondani látszik az Abu Bakar Basir szélsőséges iszlám vallási vezető ellen hozott enyhe ítélet. A bíróság ugyanis négy évre enyhítette az ügyészség által kért tizenöt éves börtönbüntetést. Az ügyészség az iszlám vezetőt az al-Kaidával szoros kapcsolatban álló szélsőséges Dzsama Iszlamija iszlám szervezet szellemi vezetőjének tartja, aki szintén felelőssé tehető a Bali szigetén elkövetett merényletekért. Az ügyészség birtokában levő tanúvallomások szerint több más merénylet kiterveléséért is ő a felelős. A bíróság felmentette Basirt e vádak alól, és csak a kormány elleni
összeesküvés vádjában találta bűnösnek. 

Basir a tárgyalás során tagadta a Dzsama Iszlamija szervezetnek még a létét is, az ország hivatalos rendje elleni tevékenységét pedig azzal magyarázta, hogy fő feladatának a saria, az iszlám törvény hivatalossá tételét tekinti. Álláspontja szerint "Allah tiszteletét csak a saria elfogadása bizonyítja, minden más zsidó összeesküvés".

A hatvanöt éves Basir tevékenysége amúgy a régmúltba nyúlik vissza. Fiatalkorában a Dar ul-Iszlam iszlám mozgalom befolyásos prédikátorainak generációjához tartozott. Szuharto indonéz elnök több mint harmincéves uralkodása alatt a mozgalmat üldözték, mivel az az iszlám vallási állam gondolatát támogatta. 1971-ben Sungkarral közösen megnyitotta saját iskoláját, ahol a saria elsőbbségét tanította. Kézikönyvében követőit eltanácsolta az állami intézményrendszer – iskolák, bíróságok – igénybevételétől. Prédikációiban a polgári engedetlenséget hirdette. 

1982-ben börtönbe zárták, majd büntetésének egy részét elengedték, azonban az országból menekülnie kellett. Malajziában találkozott Hambalival, s Sungkar bevonásával 1992-ben hárman megalapították a Dzsama Iszlamija mozgalmat. A mozgalom célja egy hatalmas regionális iszlám kalifátus létrehozása volt. 

A térség országait Indonéziától Afganisztánon át Malajziáig átfogó hálózat jól működik. Szuharto bukásával 1998-ban új időszak kezdődött a számukra, mivel a politikai vákuumban az iszlamizáció nagy lépésekkel haladhatott előre. Ekkor Sungkar és Basir hazatértek Indonéziába, majd Sungkar halálát követően 1999-ben Basir vette át a mozgalom vezetését. A Bali szigetén elkövetett merényletet követő héten letartóztatták. Azóta az iszlám ügy legmakacsabb, de békés ügyvédjeként mutatkozik be. Minden ellene felhozott vádat a "hitetlenek" művének és a "zsidók összeesküvésének" tart.

A Dzsama Iszlamija több száz tagját is letartóztatták a merényletet követően a délkelet ázsiai országokban, de szakértők úgy vélik, hogy a szervezet még mindig ütőképes. Ezért ezekben az országokban megerősítették a biztonsági intézkedéseket az Egyesült Államokat 2001. szeptember 11-én ért támadás második évfordulóján.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!