Kereső toggle

A rakéták maradnak, de Bushsal hajlandó a tévévitára

Szaddám: Itt fogunk meghalni

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A CBS televíziónak a héten adott exkluzív interjúban Szaddám Huszein iraki elnök elmondta, hogy inkább meghal, mint hogy száműzetésbe menjen. Huszein tagadta, hogy kapcsolatban állna Oszama bin Ladennel, és jelezte, hogy egy amerikai támadás esetén nem gyújtaná fel az iraki olajmezőket, és más szabotázst sem követne el. Ugyanakkor a CBS-nek nyilatkozó iraki tudósok ennek ellenkezőjét állítják (lásd keretes írásunkat).Chirac átadja Szaddámnak az osiraki atomreaktort (1975) 

Néhány részlet a veterán amerikai riporternek, Dan Rathernek adott interjúból, amely az első volt, amit Szaddám egy évtizeden belül amerikai újságírónak adott.A száműzetésrőlCBS: "Elnök úr, felajánlottak-e Önnek valahol menedékjogot? Bizonyos körülmények esetén hajlandó lenne-e száműzetésbe vonulni annak érdekében, hogy népét megmentse a haláltól és a pusztulástól?"

Szaddám Huszein: "Irakban születtem… Büszke vagyok arra, hogy istenfélőnek születtem, és hogy gyermekeimet is a történelem és az emberi kiállás tiszteletére tanítottam… Mindenki, aki úgy dönt, hogy sorsára hagyja a nemzetét, hűtlen lesz ezekhez az elvekhez. Itt fogunk meghalni. Ebben az országban fogunk meghalni, és megtartjuk az emberi méltóságunkat – azt a méltóságot, amit a népünk tőlünk megkíván. Úgy gondolom, hogy mindenki, aki hazájában menedékjogot ajánl fel Szaddám számára, tulajdonképpen erkölcstelen ember."

Az olajmezők felégetéséről Rather: "Felgyújtatná az olajmezőket egy támadás esetén? Felrobbantaná a védőgátakat, illetve a víztartályokat, hogy ellenálljon a támadásnak?"

Szaddám: "Irak nem fogja felégetni a gazdaságát, és nem semmisíti meg a gátjait. Bár reméljük, hogy ezt a kérdést nem arra való célzásnak szánta, hogy az iraki gátakat és olajkutakat az Irak elleni lehetséges támadás esetén a támadók fogják megsemmisíteni."Kapcsolata az al-Kaida terrorszervezettelRather: "Tisztelt elnök úr, az amerikai népet aggodalommal tölti el, ha bárki is kapcsolatban áll Oszama bin Ladennel. Kapcsolatban állt-e valaha, illetve jelenleg kapcsolatban áll-e az al-Kaidával és Oszama bin Ladennel?"

Szaddám: "Iraknak soha semmilyen kapcsolata nem volt az al-Kaidával, és maga bin Laden úr is azt nyilatkozta az egyik beszédében nemrégiben, hogy nem állunk egymással kapcsolatban."Az új rakétákrólAz iraki elnöknek kérdéseket tettek fel az ENSZ mandátumot sértő, al-Szamoud–2 elnevezés? rakétákkal kapcsolatban is, és Szaddám jelezte, hogy az ENSZ fő fegyverzetellenőre, Hans Blix követelése ellenére nem fogják megsemmisíteni őket.

A korábban nyilvánosságra hozott interjúrészletekben Szaddám kijelentette, hogy az ENSZ kérése ellenére, nem fogja megsemmisíteni az al-Szamoud rakétákból álló fegyverraktárát, Bush elnököt pedig vitára hívta ki, amit a Fehér Ház azonnal visszautasított.

Szaddám: "Melyik rakétákra gondol? Nincsen olyan rakétánk, ami az ENSZ által meghatározott követelményeken kívül esik, az ellenőrző csapatok pedig itt vannak, és folytatják a vizsgálatot. Úgy gondolom, hogy az Egyesült Államok és a világ is tisztában van azzal, hogy Irak nem rendelkezik semmi olyannal, ami a magasabb politikában felőle elhangzott. Úgy gondolom, hogy a jelenlegi nyugtalanság, a flotta megjelenése és a csapatösszevonás mind azt a célt szolgálja, hogy elterelje a figyelmet arról az óriási hazugságról, hogy Iraknak 

tömegpusztító biológiai-, kémiai- és atomfegyverei lennének. Tehát az ENSZ-határozat rendelkezéseibe ütköző rakéták, amiről Ön beszél, nem is léteznek, megsemmisítettük őket."

Rather: "Mi az a legfontosabb dolog az Ön számára, amit szeretne, hogyha az amerikai nép megértene ebben a történelmi krízishelyzetben?"

Szaddám: "Először is szeretném, ha elmondaná, hogy az iraki nép nem ellensége az amerikai népnek. Ha az amerikai nép többet szeretne megtudni, egy televíziós párbeszéd során, kész vagyok arra, hogy Bush úrral, az Amerikai Egyesült Államok elnökével egy beszélgetést folytassak le, és hogy vele együtt jelenjek meg a televízióban. "

Rather: "Ön azt állítja, hogy hajlandó lenne egy televíziós vitára Bush elnökkel?"

Szaddám: "Igen, erről van szó. Nem fegyveres küzdelmet szeretnénk. Mindössze csak annyit kérek, hogy a televízió által egyenesben közvetített vitában jelenhessek meg Bush úrral az amerikai nép és más népek előtt. Ez egy lehetőséget jelentene (Bush) számára, hogy az egész világot meggyőzze a háborút igazoló indokokról, feltéve, ha meg van győződve a helyzetéről, a háborús előkészületekről, és más eszközök alkalmazásának a jogosságáról. Ez viszont számunkra is egy lehetőség lenne arra, hogy elmondjunk az indokainkat, hogy miért szeretnénk békében élni."

Rather: "Ezt ugye nem viccnek szánta?"

Szaddám: "Nem, egyáltalán nem viccelek. Ez mind azért van, mert tisztelem az amerikai közvéleményt. Egy párbeszéd békét is eredményezhet. Miért ne vitatkozhatnánk?" (Hetek)


Méreggyűr? Bagdad körül

Irak egy Bagdad alatt épült, száz kilométeres titkos ala-gútrendszerben rejtegeti tömegpusztító fegyvereit – mondta el a CBS-nek az iraki atomfegyverprogram volt vezetője. Az alagútrendszer tervei eredetileg a bagdadi metró építését szolgálták. Az ENSZ fegyverzetellenőrei évekkel ezelőtt hallottak már a titkos rejtekhelyről, eddig azonban nem találták meg a bejáratát.A bagdadi metró tervei valójában egy, a tömegpusztító fegyverek elrejtését célzó alagútrendszer építésére szolgáltak – mondta el a CBS 60 minutes cím? műsorában Huszein egyik volt vezető tudósa. Dr. Huszein Sarisztáni, a diktatúra egykori vezető atomtudósa szerint a többszintes alagútrendszer mostanra több mint száz kilométer hosszúságú. 

Elmondása szerint a bagdadi metró több nemzetközi cég által készített tervei láttán Huszein azok katonai 

alkalmazására koncentrált. "Arra utasította a hadsereget, hogy a terveket a tömegpusztító fegyverek rejtekhelyének elkészítésére használják" – mondta Sarisztáni. 

A tudós információi szerint az alagútrendszerben vegyi és biológiai fegyverkészleteket, többek között szarint, VX idegmérget és lépfene-tenyészeteket tartanak. Az Irakot elhagyó tudós bagdadi forrásai szerint Huszein vegyi gyűrűt kíván vonni Bagdad köré az "olajos, ragacsos" VX idegméregből. 

"A VX perceken, másodperceken belül öl, a halálos adagja egy milligramm" – mondta. Véleménye szerint a gyűrűn mindenkinek át kell haladnia, aki Bagdad megszállására készül – nyilatkozta a tudós a CBS-nek. 

Az alagútrendszer, amellett, hogy a vegyi fegyverek rejtekéül szolgál, Huszein menekülési útvonala is lehet. "Huszein atombiztos bunkert alakított ki az egyik ala-gútban" – mondta a tudós. 

Az ENSZ fegyverzetellenőrei már évekkel ezelőtt hallottak az alagútrendszerről, eddig azonban nem találták meg a bejáratait, nyilatkozták az ellenőrök a CBS-nek. Az amerikai kormányzat ennek ellenére rendelkezhet bizonyos információkkal az alagúthálózatról, hiszen annak egy részét egy kaliforniai cég tervezte. A terveket most kormányzati tisztviselők tanulmányozzák. 

Sarisztáni tizenegy évet töltött magánzárkában, és többször meg is kínozták, mivel nem volt hajlandó atombombát építeni Huszeinnek. A tudós az Öböl-háború egyik bombatámadása során szökött meg börtönéből. Mint mondta, szeretne visszatérni országába és segíteni a "biztosan bekövetkező" háború utáni újjáépítésben. (Hetek)

Olvasson tovább: