hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A függőség napja
Drogtörvény a Parlament előtt: van-e megoldás?

2002. 12. 02.
Magyarországon minden harmadik diák kipróbált már valamilyen kábítószert. E vészjósló tény azonban az egyetlen, mely-lyel kapcsolatban nézetazonosság van a probléma megoldásáért felelős politikusok és egészségügyi szakemberek között. Egyrészt ugyanis azt állítják, hogy a marihuánafogyasztás a kemény drogok felé vezető első lépés; az ezzel ellentétes vélemény szerint viszont a "lágy" drogok éppen olyan ártalmatlanok, mint a csekély mennyiség? alkohol. A jelenlegi ellenzék három évvel ezelőtt a drogmentes Magyarország megteremtésének programját tűzte zászlajára, miközben egészségügyi szakemberek úgy vélik, ennek elérése lehetetlen, hiszen ez még a nálunk gazdagabb országokban sem sikerült. 



Heroin a hétköznapokban: a kábítószeres számára nem léteznek jogszabályok. Anyagelvűség Fotó: Reuters

A legutóbbi, 1999-es drogtörvény-szigorításról is megoszlanak a vélemények: az akkori jogalkotók szerint, miközben sikerült csökkenteni a fogyasztók számát, nőtt az eljárás alá vont terjesztők és kereskedők aránya. A cáfolat úgy szól, hogy valójában csak pitiáner terjesztőket sikerült elkapni, igazi nagy hal nem akadt horogra, ráadásul a törvény szigora miatt sok rászoruló nem mer orvosi segítséget kérni, és sok meggondolatlan tizenéves élete törhet ketté akár egyszeri drogfogyasztás miatt is. Éppen ezért Bárándy Péter igazságügy-miniszter – a büntető törvénykönyv módosításával – enyhíteni kívánja a szankciókat. Az ellenzék értelmezésében ugyanakkor a koalíció ezzel rászabadítja a dílereket az iskolákra, és közvetve a kábítószerek kipróbálására bátorítja a közép- és felsőoktatási intézmények tanulóit.

Gusztos Péter szabaddemokrata képviselő szerint megbukott Európa legszigorúbb drogtörvénye: az 1999-es módosítás után megnégyszereződött azoknak a fiatalkorúaknak a száma, akik kábítószerrel való visszaélés miatt előzetes letartóztatásba kerültek, ráadásul harminc százalékuk fél évnél több időt töltött rács mögött. A letartóztatott fiatalok hatvan százaléka büntetlen előélet? diák vagy munkahellyel rendelkező személy volt. "A magyar társadalom azt gondolja, hogy a »drogos« kifejezés egy heroinista fiatalt jelent, aki rabol, hogy heroint fogyaszthasson, és fiatalon meg fog halni a szenvedélybetegsége miatt. Ezzel szemben a magyar drogfogyasztók több mint 90 százaléka alkalmi marihuánafogyasztó, aki nem lop, nem rabol, nem követ el erőszakos bűncselekményt, és aki nem fog ebbe belehalni. Ennek a 90 százaléknak a jelentős része életében egyszer vagy kétszer kipróbálja a marihuánát, és aztán elhagyja. Mi arról beszélünk, hogy ezeket az embereket nem szabad tizenhat évesen kilökni az iskolából, és előzetes letartóztatásba helyezni."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!