hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kivégzések otthon
Borzalom a legintimebb szférában

2002. 09. 15.
Kéthónapos csecsemőjét halálra verte egy szülő; egy matematikatanár feleségével és két lányával végzett, mielőtt a metró alá ugrott volna; tizenkét éves fiát megölte, majd öngyilkos lett egy férfi; tizenhárom éves kislány jelentette fel édesapját, aki három éve zaklatta őt szexuálisan; a tizennégy éves Simek Kitti vagy édesanyja a család kegyetlen fejét gyilkolta meg. Néhány döbbenetes eset az elmúlt pár hónap eseményeiből, melyek egyre intenzívebben irányítják a társadalom figyelmét a család válságára. 



Ki emeli fel a családot?

A családi erőszakkal kapcsolatos kutatások mindössze húszéves múltra tekintenek vissza hazánkban, annyi azonban már most megállapítható belőlük, hogy ma Magyarországon közel ugyanakkora esélye van egy asszonynak arra, hogy férje öli meg otthonában, mint hogy ugyanezt egy vadidegen teszi. A téma szakértői szerint az intim kapcsolatokon belül történő brutalitás évezredes jelenség, és sajnos az áldozatok tágabb környezetének hozzáállása sem változott sokat az idők folyamán: nem akarnak róla tudomást venni, mivel nem minden eset vezet gyilkossághoz. Hasonló a helyzet a családi élettel érintkező munkakörök esetében, amikor a tragikus sorsokkal szembesülő pedagógus, orvos vagy védőnő számára – éppen a magánszféra sérthetetlenségének tisztázatlansága miatt – sem evidens az illetékes szervek haladéktalan értesítése. Érdekes megközelítési szempont lehet a felelősség nemek közti megoszlásának a kérdése is, hiszen nem egy esetben áll a családfői agresszió mögött a verbális terrort gyakorló feleség. A felmérések szerint további súlyos problémát jelent, hogy a gyermekbántalmazások és a szülők viharos együttélése egy életen át rányomja bélyegét a gyermekekre, akik nem kívánván követni a rossz példát, felnőttként egyre kisebb hajlandóságot mutatnak a házasságkötésre.

Írásaink:

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!