hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Történelmet elsöprő folyók
Özönvizek Közép-Európában.

2002. 08. 18.
Az augusztus 12-éről 13-ára virradó éjszakát követően a prágaiak fájdalmas valóságra ébredtek: a víz, amely addigra több kisvárosban is pusztított, a következő órákban a fővároshoz érkezik! Hajnali három körül a város különböző pontjain (még a háború alatt) elhelyezett szirénák megszólaltak, és felébresztették a lakosságot. Rendőrök és tűzoltók kopogtattak be minden ajtón, és felszólították az embereket, hogy szedelőzködjenek, vegyenek magukhoz ruhát, tartós élelmiszert, fogkefét, személyes tárgyaikat, és minél hamarabb hagyják el lakásukat. A hangosbemondók folyamatosan figyelmeztették az embereket: azonnal jöjjenek ki otthonukból. Olyan volt az egész, mint egy film – egy háborús film.



Mentőakció Prágában. A parton homokzsákok, a hídon kíváncsi katasztrófatúristák Fotó: MTI

Száztizenkét éve nem volt ekkora árvíz: a prágaiaknak utoljára 1890-ben kellett aggódniuk középkori hídjaik és épületeik sorsáért. Az elhúzódó esőzések azóta a Cseh Köztársaság más területein tettek csak kárt, mint például 1997-ben, amikor az árvíz Morvaország területét öntötte el, ám nem veszélyeztette "Európa ékszerét", amelyhez még Hitler sem mert egy ujjal sem nyúlni, sőt a "pre-Harmadik Birodalom" építészeti múzeumát itt akarta kialakítani.

A hatóságokkal szemben hagyományosan szkeptikus csehek ellenálltak, nem akarták elhagyni otthonuk kényelmét egy iskola vagy egy tornaterem hideg padlójáért, magukban hadakozva a hitetlenség és az eset valósága ellen. Sokan nem hallgattak az otthonuk elhagyására való felszólításra, ehelyett a legjobbakat remélve elbarikádozták magukat a víz elől.

A mindössze egy hónapja hivatalban levő cseh miniszterelnök, Vladimir Spidla világossá tette: bűnözőkként fogják kezelni azokat, akik nem hajlandók elhagyni otthonukat. Vészhelyzetet jelentett be, kivezényelte a hadsereget az utcákra, és utasította a hatóságokat, hogy keményen bánjanak azokkal, akik nem akarnak engedelmeskedni. Meglehet, Spidla eleve tisztában volt népe természetével, akik valóban az utolsó pillanatig ellenálltak, egészen addig, amíg egyértelművé nem vált: a veszély valóban komoly, és a víz már több utcát elöntött. Prága tizenhárom kerülete közül nyolcból evakuálni kellett a lakókat, és – lapzártánkig – tizenegy metróállomást is elöntött a víz.

A hatóságok eleinte úgy gondolták: a legnagyobb gondot a belvárosi szállodákban lakó több ezer turista fogja jelenteni, kiderült azonban, hogy a külföldiek készségesen követték az utasításokat, sőt nagy segítséget jelentettek az evakuálás során – ellentétben a helybeliekkel.

A veszélyt főleg üzletemberek vették komolyan; mindenütt azt lehetett látni, ahogy a boltokból, irodákból hordják a számítógépeket és egyéb értékeket. A kormánytisztviselők kétségbeesetten igyekeztek kimenteni a könyveiket, fontos irataikat a nemzeti könyvtár, a Klementium alagsori könyvtárából, ahol hatmillió kötetet őriznek, beleértve több, felbecsülhetetlen érték? középkori kéziratot. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!