hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Véres hajnal Armageddonnál
Keringő a világvége helyszínén

2002. 06. 09.
"Órára pontosan harmincöt évvel a hatnapos háború kitörése után a hagyományok szerint a világvége helyszíneként tekintett Megiddó (Armageddon) közelében az Iszlám Dzsihád egyik terroristája felismerhetetlen ronccsá változtatott egy utasokkal zsúfolt autóbuszt" – kezdte tudósítását a szerda hajnali megiddói terrortámadásról az izraeli Haarec cím? napilap. A hatalmas erejű, autóban elhelyezett pokolgép tizenhét embert megölt, és körülbelül negyvenet megsebesített. 



Ennyi maradt a Tel Avivból Tiberiasba tartó autóbuszból. Autóbomba rohant a zsúfolt járm?be Fotó: Reuters

A véres merényletért a Damaszkuszban székelő Iszlám Dzsihád katonai szárnya, a Jeruzsálem Brigád vállalta a felelősséget. A később azonosított merénylő, Hamze Samudi az Iszlám Dzsihád dzsenini aktivistája volt. A helyszín más újságíróknak is apokaliptikus képeket idézett fel. A Washington Post tudósítója arra emlékeztet, hogy a "megiddói kereszteződés annak a helynek a közelében fekszik, amelyet a bibliai Jelenések könyve a világvégét megelőzően a jó és a rossz közötti kozmikus összecsapás helyszíneként jelöl meg: Megiddó ugyanis a héber megfelelője az Armageddon szónak. A palesztinok számára azonban Megiddó leginkább annak az izraeli börtönnek a helyszínét jelenti, ahol milicisták és terrorizmussal gyanúsított palesztinok ezreit tartották fogva az elmúlt harmincöt évben". 

Hiába a diplomáciai keringő a Szentföldön. Javier Solana, William Burns, Joschka Fischer, Oszama el-Baz, Mubarak tanácsadója és végül most George
Tenet is azt vizsgálja Izraelben és a Palesztin Hatóság területén, miként lehetne csökkenteni a feszültséget és újraindítani a politikai rendezés folyamatát. A cél a nyáron megrendezendő nemzetközi konferencia a "mérsékelt arab államok" (ha vannak ilyenek) és a kvartett (ENSZ, EU, Oroszország és az Egyesült Államok) részvételével. 



(A nagyobb mérethez kattintson a képre)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!