hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A múlt nyomorult
A III III-as fertőzés: a máig kezeletlen vírus

2002. 05. 26.
Van abban valami jelképes, hogy Esterházy Péter szinte napra pontosan tíz évvel a Duna-gate kirobbanása után kapta kézbe a Történeti Hivatalban az apja által írt ügynöki jelentéseket őrző úgynevezett M-dossziét. Ezek alapján született meg Esterházy megrázó naplóregénye, amely Javított kiadás címen a napokban került a boltokba. Az író személyes hangú értelmezési kísérlete saját családja és az ország feltáratlan múltjáról újra rávilágított: az ügynökvilág fertője mindent behálózott. 



Több száz kilométer ügynökakta az archívumban. "Szívünk míg vágyat érlel, nem kartoték adat" Fotó: Reuters

1990-ben politikai botrányt okozott, hogy az új pártokat a titkosrendőrség továbbra is megfigyelte, a Belügyminisztérium pedig szorgosan elkezdte darálni a dossziékat. A Duna-gate leleplezései nyomán úgy tűnt, történelmi napok elé néz az ország, és így éreztek másutt is Kelet-Európában.

Prágában a frissen megválasztott köztársasági elnök, Václav Havel 1990 január 1-jén azzal kezdte első beszédét: "Polgártársaim, úgy gondolom, nem azért választottatok meg erre a hivatalra, hogy én is hazudjak nektek." Havel megrázó leltárában a legsúlyosabb tehernek az ország "beszennyeződött morális közállapotát" nevezte. Annak lerakódott piszkát, hogy egy társadalom évtizedeket élt úgy, hogy közben mindenki megtanult mást mondani, mint amit gondolt. Ki ezért, ki azért. A totális rendszer a hazugságoknak ebből a fertőzött talajából nőtt ki: a szabadsághoz egy új – fertőzésmentesített – környezet is szükséges, máskülönben a politikai reformok mit sem érnek – figyelmeztetett Havel. Gerő András történész mondta most a Javított kiadás kapcsán, hogy a békés rendszerváltásnak ára volt: "Egy pofon nem csattant el a kommunizmus összeomlása és a demokrácia létrejötte között. Lehet, hogy ennek az volt az ára, hogy bizonyos morális deficittel zajlik le a rendszerváltás."



Esterházy Péter. A sár ne őrá hulljon vissza Fotó: MTI

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!