Kereső toggle

Nem botlottak a küszöbbe

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egy stampedli, egy korsó meg egy bogrács – ez a kínálat várta vasárnap este az SZDSZ-székházba érkezőket. Akadt még frissen sült sütemény, meg némi virsliszag is, ami a gyengébb szaglószerveket alaposan próbára tette. Az udvaron elhelyezett hatalmas projektoron a tévé, majd az ácsorgók feszült arcai – mindenki érzi, mekkora a tét: lehet, hogy a "Szadi" be sem kerül a parlamentbe? Ennek ellenére a letargiának nincs helye a fűtött sátrak alatt gyülekezők között, valahogy senki sem hiszi, hogy ez igazán megtörténhet.Megkönnyebbülés Fotó: Sz?cs Ferenc

A projektoron időről időre megjelennek az OVB weboldalán látható eredmények, bár ebből sokat nem látni, a hozzá tartozó hang kitartóan magyaráz. Fél kilenc körül szájról szájra jár a hír: az adatok még mindig négy és fél százalékot mutatnak. Ez komoly? A feszültségen a klezmer, a cigi és a sör enyhít, a jelenlevők az esélyeket mérlegelik.

Fent az épületben egyelőre nem tolongnak sem a média képviselői, sem a politikusok. Horn Gábor jön-megy és nyilatkozik rendületlenül, egyszer-egyszer Pető Iván is felbukkan, a nagyágyú vendégek azonban csak később kezdenek szivárogni – majd ünnepelni jönnek. Felbukkan Jancsó Miklós egy hatalmas szivarral, majd megjön "A Viktor" szerzője is, Kende Péter. Amikor végre jóval kilenc után túl vagyunk az öt százalékon, a hangulat enyhül, az igazi örömmámor azonban még várat magára. Szaporodnak az ismert arcok és az újságírók, egyszerre érdekesebbé vált a Gizella utca tájéka.

A sajtó és az illusztris vendégek számára fenntartott emeleti melegben két kokárdás, "épphogymárnemtini" lányka többször is gyanakodva méreget, nem is értem, mi a baj. Később aztán minden kiderül: "Hívjál gyakran!" – izgulják bele a mobilba, és azt mérlegelik, bejut-e még a MIÉP. Az öt százaléknál világfájdalom leng körbe, és egy sóhaj: "Na, most aztán jön az MSZP–SZDSZ-koalíció, a tandíj, és megy a diákhitel."

"Az SZDSZ a jelenlegi eredmények szerint a harmadik párt a parlamentben" – jelenti be a visszafogott esti sajtótájékoztatón Kuncze Gábor, majd hozzáteszi: az egyenlőtlen kampányt kiegyenlített választási eredmények követték, és az SZDSZ hamarosan tárgyalást kezd az MSZP-vel a képviselőjelöltek visszaléptetéséről. 

Fotósunk nem bírja tovább nézni a meggyötört fiatal arcokat, odaszól: "Miért szomorkodtok, lányok?" "Jaj, vége az országnak!" – jön a frappáns felelet, de azért sértetlenül hagyják el a helyszínt, az ünneplő tömegben nem tűnnek fel a lógó orrok. 

Valamivel később a lenti sátorban hatalmas ováció fogadja Kunczét, aki kijelenti: az SZDSZ minden olyan parlamenti párttal tárgyalásba kezd, amely nem kormánypárt. Humorát értékeli az egyre több sört fogyasztó közönség, már aki hallja – az öblös hang és a gyenge akusztika a többségnek csak a jelenlét örömét adja, a szavakat nemigen érteni. Ekkor azonban már az ünneplés következik, szól a klezmer, és fogy a sör.

Olvasson tovább: