Kereső toggle

Az EU a javíthatatlan hazudozó oldalán áll

Brüsszel prüszköl

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Európa még kitart a másfél hónapja házi őrizetben tartott Arafat mellett, miközben egyre több jel mutat arra, hogy az amerikai vezetés "leírta" a palesztin vezetőt. A tizenhat hónapja tartó palesztin intifáda újabb mélypontot ért el, miután tíz nap alatt négy öngyilkos merényletet követtek el Izraelben, ebből kettőt a jeruzsálemi belváros sétálóutcáján. Az eddigi több mint száz öngyilkos terrorista kivétel nélkül férfi volt, a héten azonban egy fiatal palesztin nő robbantotta fel magát Jeruzsálemben. Az izraeli vezetés figyelmeztette a Palesztin Hatóságot, hogy "új típusú" válaszcsapásokkal kell számolnia, amennyiben rakétákkal támadnának izraeli városokat.

A feszült helyzetre jellemző, hogy a sok drámai helyzetet megért veterán jeruzsálemi rendőrparancsnok, Mickey Levy súlyos szívinfarktust szenvedett, amikor egy héten belül a második terrorista támadás miatt kellett kivonulnia ahhoz a belvárosi pizzériához, amelyet tavaly augusztusban is felrobbantottak. A két jeruzsálemi öngyilkos merényletben három izraeli halt meg, és több mint százan megsebesültek. A súlyos sérültek között van egy New York-i férfi, aki négy hónapja a World Trade Center déli tornyának 38. emeletéről menekült meg, percekkel a felhőkarcoló öszszeomlása előtt. Mark Sokolow a Jerusalem Postnak elmondta, hogy feleségével és két tizenéves lányával cipőt vásároltak a Jaffa Streeten, amikor a boltból kilépve a robbanás elsodorta őket. "Hatalmas dörrenést hallottam, emberek és különböző tárgyak repültek el előttem" – mondta Sokolow, akit a mellkasán és jobb lábán értek a repeszdarabok. "Úgy éreztem, újraélem szeptember 11-ét, amikor az irodám ablakából megláttam a szomszéd toronyba csapódó repülőgépet: felkeltem és csak rohantam" – tette hozzá. A rokonlátogatásra érkezett család valamennyi tagja megsebesült a merényletben.

Egy másik idős izraeli házaspár szintén megdöbbentő helyzetbe került, amikor egy menekülő palesztin férfi elrabolta gépkocsijukat, aki az egyik országúti ellenőrző pontnál néhány perccel korábban elütött egy rendőrt, de sikerült továbbmenekülnie. A nyolcvanéves Naftali Lavie éppen szokása szerint feleségével együtt a közeli uszodába igyekezett, amikor egy útkereszteződésben hátulról Volvójukba rohant a palesztin férfi.

Amikor az idős izraeli kiszállt, hogy megnézze, mi történt, a palesztin félrelökte, és az autóba ugrott. Lavie hiába próbálta meg visszarántani, a huszonéves támadó gázt adott, és métereken keresztül vonszolta az öreget. A palesztin csak percekkel később vette észre a hátul ülő asszonyt, aki az autóban maradt. Miután a hetvenegy éves Jaffa Lavie egy forgalmas útszakaszon elkezdett segítségért kiabálni, a palesztin kilökte az autóból, és továbbhajtott. Az idős házaspárnak a sokkon kívül nem esett baja, azonban az ámokfutó három órán keresztül sikerrel kerülte el az útakadályokat, és még egy izraeli rendőrnőt elütött, mielőtt végül lelőtték. (Az egyik magyar napilap nehezményezte, hogy miért lőttek az ámokfutó palesztinra, akinél végül nem találtak fegyvert. Elfelejtik, hogy néhány napja a magyar rendőrök egy benzinkútnál ennél lényegesen enyhébb helyzetben habozás nélkül lőttek le egy autótolvajt, a vizsgálat szerint jogosan.)

A héten politikusok is drámai nyilatkozatokat tettek: először Bush elnök jelentette ki, hogy "mélységesen csalódott" Arafatban, aki ahelyett, hogy együtt harcolna a terrorizmus ellen, inkább támogatja azt. Arafat ezzel szemben George Washington szabadságharcához hasonlította az intifádát, és felszólította Busht, hogy "tegyen többet a békéért". Anthony Zinni tábornok, az elnök éppen visszahívott közel-keleti megbízottja a szicíliai maffiához hasonlította a Palesztin Hatóságot a Fehér Házban tartott zártkör? megbeszélésen, és "keresztapának", valamint "javíthatatlan hazudozónak" Arafatot. Az európai vezetők ezzel szemben mentőövet dobtak a palesztin vezetőnek. Az EU külügyi vezetője, Javier Solana Brüsszelben kijelentette: "A Palesztin Hatóság megerősítésére és nem gyengítésére van szükség", és Izrael nem választhat más partnert Arafat helyett. Anna Lindh svéd külügyminiszter még egy lapáttal rátett, amikor őrülteknek és megtévesztőknek nevezte azokat, akik Arafatot a terroristákkal együtt emlegetik. Az unió azt is elvárja Izraeltől, hogy a palesztin repülőtér és kikötő megrongálása miatt – amelynek építéséhez nagy összeg? európai segítséget nyújtottak – kártérítést fizessen Brüsszelnek.

Az európai kritikára Simon Peresz külügyminiszter Jeruzsálemben a magyar kollegájával, Martonyi János külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatón azt válaszolta, hogy tájékoztatták a palesztin felet: "nincs szándékunkban lerombolni a velünk egyetértésben EU-támogatással felépített infrastruktúrát". Izrael inkább építene: a héten Ariel Saron miniszterelnök támogatásával újra elővették a "Jeruzsálem becsomagolása" elnevezés? tervet, amely a csúcstechnológia teljes kelléktárát – többek között infrasugaras megfigyelőrendszereket, éjjel látó kamerákat és rejtett ellenőrzőpontokat – bevetné a fővárosba érkező terroristák kiszűrésére. A terv bírálói szerint azonban a város biztonsági szempontok szerinti kelet–nyugat felosztása a hatnapos háború előtti rosszemlék? képeket idézné fel.

Olvasson tovább: